Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 102

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 102

Onun için Batı toplumları genellikle seküler toplumlar olarak nitelendirilir.

Sekülarizm, doğrudan dine karşı değildir, fakat dinin siyasi, sosyal ve yargı alanlarında yönlendirici olmasını reddeden bir akımdır. Onun için seküler olduğunu söyleyen kişiler ateist olduklarını kabul etmezler. Sekülarizm bir anlamda din ve dünyayı birbirinden ayıran ve dini sadece bireysel bir vicdan hâline dönüştüren yaklaşımdır. Seküler insanların büyük bölümünün, yalnızca “dinî otoritenin” günlük hayatı ilgilendiren konularda esas alınacak bir irade olmadığını ifade etmesi de bundan dolayıdır.(17>

Türkçede sıklıkla laiklik ve sekülarizm kavramları aynı anlamda kullanılır. Laiklik, dinî kişi ve kurumların devletin işleyişine ve devlet kurumlarına müdahale etmemesi; devletin de din işlerine karışmaması anlamına gelir. Fransız sekülarizmi olarak da anılan laiklik kavramı, aslında daha kapsamlı olan sekülarizm hareketinin bir parçasıdır.

Siyasi anlamda kullanılan bu tür sekülarizm, devlet yönetiminin dinî öğretilerden uzak bir şekilde yapılması gerektiğini savunur. Toplumu ilgilendiren kamusal konulara dinin karıştırılmaması gerektiğini söyler. Din ile bütünleşen kamusal uygulamaların tamamını reddeder.
Sekülarizm daha çok dini, dünyevi işlerden ayırarak ferdin içine hapsetmesi açısından eleştirilmiştir. Çünkü kişi bir dine inanıyorsa aynı zamanda onun getirdiği öğretilere de inanıyor demektir. Din, insanın Allah, evren ve diğer varlıklarla nasıl bir ilişki kuracağı ile ilgili değerler getirir ve inanan kişiye, bunları uygulamasını öğütler. Örneğin din, insanın doğru olmasını ister. Hırsızlık yapmamasını, yalan söylememesini öğütler. İşini en güzel şekilde yapmasını, başkalarını aldatmamasını söyler. İçinde yaşadığı dünyaya zarar vermemesini, diğer canlılara şefkatle yaklaşmasını ve bütün ilişkilerinde adaletli olmasını emreder. Kişinin bir taraftan bir dine inanıp diğer taraftan onun öğütlediği değerleri hayatına yansıtmaması selim aklın ilkeleriyle de çelişir.

Batı dünyasında kilisenin din anlayışından kaynaklanan ve aydınlanmanın sonucu olan sekülarizm, daha çok Batı’nın kendi geçirdiği tarihsel süreç ve tecrübelerle ilgilidir. Bu yanlış anlayışın meydana getirdiği olumsuz uygulamalar sekülarizmin oluşmasında etkili olmuştur.

Etkinlik

Size göre sekülerleşmenin sebep ve sonuçları nelerdir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz. 

  • Cevap: Sekülerizm tanımları Siyasi anlamda, sekülerizm din ve devletin ayrılmasıdır ki bu din ve devletin birleşmesi olan teokrasinin zıttıdır. Felsefi bir açıdan, sekülerizm devletlerin dogmatik bir inanç değil de nedensellik ve deneysellik üzerine kurulu olduğu, somut ve bilimsel temellere dayandığı kavramı ve düzenidir. Sekülerizm veya sekülarizm; toplumda ahiretten ve diğer dinî, ruhanî meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket. TDK, sekülerizm kavramına karşılık olarak dünyacılık sözcüğünü önermiştir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 102 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!