Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 124

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 124

Hâkimler ve Krallık Dönemi

Yahudi kutsal kitabına göre Hz. Musa’dan (a.s.) sonra yerine İsrailoğullarına göç yolunda Yeşu liderlik yaptı (MÖ 1250 veya 1200). Yeşu, İsrailoğullarını söz verilen topraklara ulaştırdı. Yeşu’dan sonra İs- railoğulları bir müddet lidersiz kaldı. Bu süreçte Yahudi kabileleri “şoftim” denilen hâkimler tarafından yönetildi.(3)

Hâkimler Dönemi’nden sonra Krallık Dönemi başladı. Bu dönemde Samuel, İsrailoğullarının peygamberi oldu. Halk diğer milletler gibi bir kralları olmasını istedi. Bunun üzerine Samuel, tanrının isteğiyle Saul’ü (Talut) kral seçti. Onun döneminde (MÖ 1030-1010) İsrailoğulları Filistinlilerle savaştı. Bu savaşlarda Hz. Davud (a.s.), Filistinlilerin komutanı Calut’u öldürüp başarılar kazanarak İsrailoğullarının galibiyetinde önemli rol oynadı. Hz. Davud (a.s.), Saul’un ölümünden sonra yine Tanrı’nın emriyle kral oldu. Tevrat’a göre o, peygamber değil, sadece kraldır.

Hz. Davud (a.s.) Kudüs’ü alıp krallığın da başkenti yaptı. Böylece İsrailoğulları onun zamanında kutsal topraklara yerleşerek egemen oldular. Yahudiler için Hz. Davud (a.s.), peygamber olmamakla beraber önemli biridir. Onun zamanında (MÖ 1010-970) İsrailoğulları en ihtişamlı dönemlerini yaşadılar. O, Kudüs’te büyük bir mabet yaptırmak istedi. Ancak Tanrı, bu mabedin oğlu Hz. Süleyman (a.s.) tarafından gerçekleştirileceğini söyledi ve inşa etmemesini istedi.(4)

Birinci Mabet Dönemi

Hz. Davud’un (a.s.) vefatından sonra yerine oğlu Hz. Süleyman (a.s.) geçti. O, Tanrının isteği üzerine Kudüs’teki Moriah Dağı’nda Bet-Hamikdaş (Kutsal Ev) olarak adlandırılan büyük bir mabet yaptı. Böylece Yahudilik tarihinde Birinci Mabet Dönemi başladı.Hz. Süleyman’ın (a.s.) vefatından (MÖ 930 veya 928) sonra İsrailoğulları arasında anlaşmazlıklar oldu. Bunun için Tanrı onları bölünmekle cezalandırdı. Böylece biri kuzeyde İsrail, diğeri de güneyde Ya- huda olmak üzere iki ayrı krallık ortaya çıktı. İsrail krallığı putperestliğe yöneldi ve MÖ 722 yılında Asur- lular tarafından ortadan kaldırıldı. Yahuda krallığı ise MÖ 587 yılında Babilliler tarafından yıkıldı ve buradakiler Babil’e sürgüne gönderildiler. Böylece Birinci Mabet Dönemi sona erdi. Bu sürgün, Yahudi tarihinin en büyük sürgünü ve önemli olaylarından biridir.

İkinci Mabet Dönemi ve Sonrası

İsrailoğulları Babil’de 70 yıl sürgün hayatı yaşadılar. Bu durum, Perslilerin Babilleri yenmesiyle bitti. Pers kralı, Yahudilerin Kudüs’e dönmelerine ve mabedi yeniden yapmalarına izin verdi. Ezra’nın liderliğinde mabet yeniden yapıldı (MÖ 520-515) ve Yahudiliğin kurum ve hükümleri yeniden uygulanmaya başlandı. Böylece Yahudi tarihinde İkinci Mabet Dönemi (MÖ 538 – MS 70) başlamış oldu. Bu dönem içinde Yahudilik, çok önemli bir din âlimi olan Ezra’nın katkılarıyla din olarak gelişme sürecine girdi. Onun katkılarıyla Tevrat’a son şekli verildi ve Tevrat üzerine tefsir çalışmaları başladı. İkinci Mabet Dönemi’nin sonlarına doğru Hristiyanlık dini ortaya çıktı. Bu dönemde Yahudiler, Romalıların yönetimi altında yaşıyordu. Filistin’de de karışıklıklar vardı ve Yahudiler baskı altındaydılar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!