Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 126

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 126

Öğrenelim

Türkiye’de yaklaşık 20.000 kadar Yahudi vatandaşımız yaşamaktadır.

Tarihsel gelişiminden de anlaşıldığı üzere Yahudilik, MÖ 13. yüzyılda ortaya çıkıp gelişen bir dindir. Hz. İbrahim, Hz. İshak (a.s.) ve Hz. Yakup (a.s.) Yahudilerin üç büyük atasıdır. Yahudiliğin temel ilkeleri olan On Emir, Hz. Musa’ya (a.s.) Sina Dağı’nda Tanrı tarafından verilmiştir. Yahudiler, en görkemli dönemlerini Hz. Davud (a.s.) döneminde yaşamıştır. Süleyman Mabedi adıyla da bilinen Bet-Hamikdaş (Beytü’l-Makdis) Hz. Süleyman (a.s.) tarafından inşa edilmiştir. Hz. Süleyman’ın (a.s.) vefatından sonra Yahudiler zayıflamış ve sürgüne gönderilmiştir. Ezra, sürgün sonrasında Yahudi kurum ve kurallarını hayata geçiren, Yahudiliğin günümüzdeki yapısını kazanmasında önemli rol üstlenen önemli bir figürdür. Onun etkisiyle Yahudilik, ırka dayalı millî bir din hâline gelmiştir.

Yahudi din adamlarının belirlediği kurallara göre Yahudi olmanın bazı ırkî ve dinî şartları vardır. Yahudi olmanın temel ön şartı, Yahudi bir anne babadan veya Yahudi bir anneden doğmaktır. Sadece babası Yahudi olan bir kimsenin Yahudi sayılabilmesi için bu dine de girmesi gerekir. Ancak bu kişi, Yahudiliğe girmekle sadece dinini değil, aynı zamanda milliyetini de değiştirmiş olur. Bu bakımdan “Yahudilik” terimi belli bir ırka, kültüre ve dine mensubiyeti ifade eden bir anlam içerir.

Yahudileri tanımlamak için kullanılan bazı terimler vardır. Bunlardan en yaygın kullanılanı “İbrani, İsrail, Yahudi ve Musevi” terimleridir. Bu terimlerin her biri, Yahudi tarihinde belli bir döneme işaret eder. Hz. İbrahim’e (a.s.) Eber’in neslinden anlamında İbrani, konuştuğu dile de İbranice denir. İsrail, Hz. Yakup’a (a.s.) verilen unvana denir. Hz. Yakup (a.s.) bir gece kırda iken kendisini “Tanrı’nın adamı” olarak tanıtan bir adam karşısına çıkmış ve onunla sabaha kadar güreşmiş, ancak onu yenememiştir. Sabah olunca da bu adam Hz. Yakup’u (a.s.) kutsamış ve ona “Tanrıyla uğraşan” anlamına gelen “İsrail (Yisrael)” lakabını vermiştir. Bu nedenle Hz. Yakup’un (a.s.) soyundan gelenlere de “İsrailo- ğulları” denilir.(9) 10

Musevi ise Hz. Musa’nın (a.s.) peşinden gidenler anlamında kullanılan bir terimdir. Yahudilerden daha çok başkalarının onları ifade etmek için kullandığı bir terimdir. “İbrani” ve “İsrail” tarihî anlamda, “Yahudi” ise özel ve yaşayan bir kavmi tanımlamak için kullanılmıştır/10) Bunlardan İsrail ve Yahudi isimleri daha çok kullanılmıştır. Onun için 1948’de Filistin’de kurulan devletin adı İsrail’dir. Bu devletin vatandaşlarına, etnik kökenine bakılmaksızın İsrailli denilir. Yahudi adı ise ırk ve din açısından Yahudi olanlar için kullanılır.
Yahudileri, geldikleri bölge ve kültürel açıdan tanımlayan terimler de vardır. Portekiz ve İspanya kökenli Yahudiler “Seferad”, Doğu ve Orta Avrupa kökenli olanlar “Aşkenaz” olarak adlandırılır. Arap ülkelerinden göç eden Yahudilere ise İbranice doğulu anlamında “Mizrahi” denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!