Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 137

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 137

Hz. İsa’nın (a.s.) ölümünden sonra onun öğretilerini havarileri devam ettirmeye çalıştılar. Bu döneme, “Havariler Dönemi” veya “Pavlus Öncesi Dönem” denir. Hz. İsa’dan (a.s.) sonra tebliğ için çeşitli bölgelere dağılan havariler Kudüs’te bir araya gelerek yeniden tebliğe başladılar. Bu dönemde özellikle Pet- rus isimli havarinin geniş kitleler üzerinde etkili olduğu görülür.

Havarilerden sonraki döneme Hristiyanlık tarihinde “Pavlus Dönemi” denir. Havarilerle birlikte Hristiyan- lık yavaş yavaş Yahudilerle sınırlı olmaktan çıkıp başka din ve milletten olanlar arasında da yayılmaya başladı. Ancak yeni katılanlar Hz. İsa’ya (a.s.) inanmakla birlikte Yahudiliğin kurallarına uymakta zorlandılar. Bu durum, Yahudi asıllı Hristiyanlarla putperest asıllı Hristiyanları karşı karşıya getirdi. Bunun üzerine MS 50 yılında Kudüs’te sorunları çözmek ve bir karara bağlamak amacıyla üst düzey din adamlarının bir araya gelmesiyle bir konsül yani toplantı yapıldı. Bu konsülde kendisi de Tarsuslu bir Yahudi olup başlangıçta havarilere şiddetle karşı çıkan, fakat daha sonra Hristiyanlığı kabul ederek tebliğe başlayan Pavlus putperestlerden yana tavrını koydu. Onun etkisiyle Hristiyanlık yön değiştirdi ve yavaş yavaş Yahudilikle bağlarını koparmaya başladı. Onun yorumlarıyla Yahudilikten gelen pek çok inanç, ibadet ve dinî pratikler terk edildi. Bu değişiklikler, Hristiyanlığın Greko-Romen halklar arasında yayılmasını sağladı.

Pavlus, dinî emir ve hükümlerin çok da önemli olmadığını, uhrevi kurtuluşun Hz. İsa’ya (a.s.) iman yoluyla elde edileceğini öğretmeye başladı. Millî din yerine evrenselci din anlayışını benimsedi. Yahudiliğin kuralları yerine “Tanrı’nın izzeti ve onun herkese ulaşabileceği” anlayışını koydu. Öğretisinin temeline Hz. İsa’nın (a.s.) çarmıha gerilişini koydu. O, Hz. İsa (a.s.), Hz. Âdem’in (a.s.) cennette işlediği ilk günahın cezasını çekmek için kendisini feda etti anlayışını benimsedi. Onun bu yaklaşımı, Hz. İsa’nın (a.s.) diğer havarileri tarafından tepki aldı. Ancak Kudüs’ün Romalılar tarafından alınmasıyla Yahudi asıllı Hristiyanlar büyük bir darbe aldı ve Pavlus’un öğretisi güçlenmeye başladı. Onun için Pavlus bugünkü Hristiyanlığın kurucusu kabul edilir.

Pavlus’un ölümünden sonrası, Hristiyanlık tarihinde “Pavlus Sonrası Dönem” olarak adlandırılır. Bu dönemde Hristiyanlık hem öğreti hem de coğrafya olarak Filistin dışında yayılmaya başladı. Hristiyanlığın yayılması görevini, Pavlus’un havarileri ve kilise babaları üstlendiler. Fakat Hristiyanlar, Roma Devleti’nin büyük baskılarına uğradılar. Âdeta yer altında yaşamak zorunda kaldılar. Ancak Hristiyanlık, 4. yüzyılda Ro- ma’nın resmî dini olarak kabul edilmesiyle özgürleşti. Bu gelişmeyle birlikte Hristiyan dünyasında Pavlus’un, Hz. İsa’yı (a.s.) Hz. Âdem’in (a.s.) günahını ortadan kaldıran insan şeklindeki tanrı olarak tanıtması, tanrının birliği, mahiyeti ve Hz. İsa’nın (a.s.) konumuyla ilgili düşünceleri Hristiyanlar arasında bölünmeler oluşturdu/291 Bu farklı fikir ve düşünceleri ortadan kaldırmak için konsüller yapıldı. Bu konsüllerde Hz. İsa’nın (a.s.) ve kutsal ruhun da tanrı olduğuna karar verilerek teslis inancı oluşturuldu. Fakat bu inanç da Hristiyanlar arasında tartışmalar başlattı. Hristiyan dünyası 11. yüzyılda Katolik ve Ortodoks olarak iki gruba ayrıldı. 16. yüzyılda tekrar bir bölünme yaşanarak Katoliklik içinden Protestanlık çıktı.

Öğrenelim

Ülkemizde, başta İstanbul olmak üzere birçok ilimizde Hristiyanlığa mensup vatandaşlarımız vardır. Ayrıca Türkiye, Hristiyanlık tarihi bakımından önemli ülkelerden biridir. Hristiyanlığın şekillenmesine yol açan ilk yedi konsül İznik, İstanbul, Kadıköy ve Efes’te toplanmıştır. Hatay da Hristiyanlık tarihi bakımından önemli bir kentimizdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!