Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 142

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 142

Hristiyanlıkta ibadet önemli ritüellerdendir. Hristiyanlığa göre Tanrı, ibadetin tek kaynağı olup Ona yönelmek gerekir. İbadetin amacı ise Tanrı’da birleşmektir. Tanrı’nın iradesinde birleşmek ancak Kutsal Ruh’un öncülüğünde mümkündür. Tanrı’ya varmanın ve onu tanımanın yolu da duadır. Dua, Hz. İsa (a.s.) merkez olmak üzere Tanrı (Baba) ve Kutsal Ruh etrafında döner.

Hristiyanlığın ilk ortaya çıktığı dönemlerde, inanç gibi ibadet esasları da belli değildi. Ancak 4. yüzyıldan itibaren Yahudiliğin de etkisiyle düzenli ibadet biçimleri belirlenmeye başlanmıştır. Hristiyanlıkta ibadet, kiliselerde cemaatle ve papaz yönetiminde yapılır. Bireysel dua ve oruç da vardır. Çeşitli vesileler ile haç çıkarılır. İbadete çağrı çan iledir. Hristiyanlıkta günlük, haftalık ve yıllık ibadetler vardır. Günlük ibadetler, ilk zamanlarda günde yedi kez yapılırken sonraları sabah ve akşam olmak üzere ikiye indirilmiştir. Hris- tiyanlıkta toplu ibadetler bireysel ibadetten üstün görüldüğünden, zorunlu olmasa da sabah ve akşam ibadeti papaz nezaretinde kilisede yapılır. İbadet saatleri iklime ve hayat şartlarına göre ayarlanır. Bu ibadetlerde, kutsal kitaptan parçalar okunur, ilahiler söylenir. Haftalık ibadet ise pazar günü, sabah ve akşam iki vakitte yapılır. Pazar günü yapılan ayinin özel bir önemi vardır. Bugün “İsa’nın diriliş günü” olarak kabul edilir. Hristiyanlıkta, İsa-Mesih’in her hafta dirildiğini hatırlamak amacı ile haftalık ibadet yapılır.

Pazar günü, Ekmek-Şarap Ayini ile Hz. İsa’nın (a.s.) manevi vücuduyla birleşme amaçlanır. Pazar ibadetine katılmak Katoliklerde zorunlu, diğer Hristiyan mezheplerinde serbesttir. Pazar ibadetinde kutsal kitaptan parçalar ve ilahiler okunur, dua edilir, vaaz verilir, inanç tazelenir. Kutsal kitap okunurken ayağa kalkılır. Mesih-İsa’nın sıfatları sayılırken cemaatten isteyen diz çöker. Ayinde, oturma ve ayakta durma da vardır. Ancak buna uymada mecburiyet yoktur. Ayin, “Ekmek-Şarap” dağıtılarak ve dua edilerek bitirilir. Yıllık ibadetler ise bayram ve anma günü şeklindedir. Yıllık ibadetlerde kilise takvimi kullanılır. Kilise takvimi, normal takvimden farklıdır. Bazı bayramların günü sabittir, bazıları her yıl yeniden tespit edilir.

Hristiyanlıkta yıllık ibadetlerden bazıları şunlardır:

Noel: Hz. İsa’nın (a.s.) doğuşunun hatırası için kutlanan dinî bayramdır. Noel kutlaması Batı’da 25 Aralık’ta, Doğu ve Ermeni Kilisesi’nde 6 Ocak’tadır. Noel, belli bir tarihin yıldönümü olmaktan çok, insanlara bir ışık getiren Tanrı’nın Oğlu’nun, Tanrı’nın bedenlenmiş bir şekli olarak yeryüzünde görülmesidir. Noel’den önce Hristiyanlar perhiz yaparak, oruç tutarak, dua ve ibadet ederek kendilerini Noel Bayra- mı’na hazırlar. Noelde, kilisede şenlikler yapılır, misafirler ağırlanır, ziyafetler verilir, hastaneler ve kimsesiz çocuklar ziyaret edilir.
Paskalya: Hz. İsa’nın (a.s.) çarmıhta öldükten sonra dirilişini anmak amacıyla yapılan bir kutlamadır. Paskalya genel olarak perşembe günü başlar ve yedi hafta sürer. Bu süre konusunda kiliseler arasında farklı görüş ve uygulamalar vardır. Paskalya’yı bütün Hristiyan mezhepleri kendi inanç düzenlerine göre kutlar.

Meryem Ana Günü: Hz. Meryem’in masumiyetini, lekesizliğini, iffetini tanıtmak için Roma’da 1477 yılında başlatılan bir anma günüdür. Hristiyanlıkta hac ibadeti de vardır ve önemli dinî uygulamalardandır. Bu ibadet, pişmanlık duymak veya bir adağı gerçekleştirmek amacıyla yapılan bir yolculuk olarak kabul edilir. Hristiyanlıkta sadaka vermek ibadet sayılır. Onlara göre sadaka, kişinin günahlarını örten samimi bir tövbedir. Onun için özellikle Hz. İsa’nın (a.s.), öldüğü cuma günü sadaka verilmesi tövbenin kabulünü sağlar. Sadaka veren hem kendisi hem Tanrısı hem de çevresiyle barışık olur.(34)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!