Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 144

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 144

Bu yerlerin yanında Kudüs ve Roma en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Bu yerler aynı zamanda Hristiyanların hac mekânlarıdır.

Her dinde olduğu gibi Hristiyanlıkta da ibadet edilen mekân olarak mabet kutsal kabul edilir. Aslında Hristiyanlığın ilk dönemlerinde mabet yoktur. Mabetli dönem 4. yüzyılda başlar. Bu yüzyıldan sonra Hris- tiyanlar mabet yapmaya başlamıştır. Hristiyan mabetlerine denir. Kilise, Hristiyanlıkta diğer mabetlerden farklı bir fonksiyona sahiptir. Kilisenin hem bina hem de kurum anlamı vardır. Kilise, bina olarak Hristiyanların ibadet ettiği yeri, kurum olarak ise ruhban sınıfını ifade eder. Bundan dolayı kilise, hem Hz. İsa’nın (a.s.) manevi vekili hem Tanrı’nın evi hem de cemaattir.

Hristiyanlıkta ibadet yerlerinin büyük ve ihtişamlı olanlarına katedral, küçük ve sade olanlarına ise genellikle kilise denir. Buralarda görev yapanlar farklı unvanlara sahip olmakla beraber, din görevlisine rahip denir. Bu ibadet yerlerinin ana giriş kapısı doğu tarafındadır. Girişin tam karşısında vaftiz, günah itirafı ve nikâh gibi törenlerin yapıldığı mihrap yer alır. Rahibin konuşma yaptığı vaaz kürsüsü de aynı kısımdadır. Kiliselerde masa ve sıralar vardır. Bunlar Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliselerindeki ortak unsurdur. Protestan kiliseleri sadedir. Ortodoks ve Katolik kiliseler daha ihtişamlıdır. Katolik ve Ortodoks kiliselerini ikonlar, resimler ve tasvirler süsler. Kiliselerde ibadet zamanında çalınan piyano, org gibi müzik aletleri de bulunur. Hristiyan ibadet yerlerinde kadınlar, erkekler ve çocuklar birlikte oturur.

Etkinlik

Hristiyanlar için ülkemizde kutsal kabul edilen mekânlar nerelerdir? Araştırarak arkadaşlarınızla niçin kutsal kabul edildiğini değerlendiriniz.

  • Cevap: İzmir’deki ‘Smyrna’, İzmir’deki ‘Efes’, Denizli’deki ‘Laodikya’, İzmir’deki ‘Bergama’, Manisa Salihli’deki ‘Sardes’, Manisa Alaşehir’deki ‘Filedelfiya’ ve Manisa Akhisar’daki ‘Thiatira’ adlı kiliselerİncil‘de vahiy gönderilen 7 kilise olarak biliniyor.

İznik, Hristiyanlık tarihine yön veren iki önemli konsül M.S. 325 ve 381 tarihlerinde İznik’te toplanmıştır.

Thyateira Yani Manisa Akhisar, Thyateira adı Hristiyanlık döneminde Akhisar’a verilen “Kutsal Kilise” anlamına gelen isimdir. İncil’de “7 Kutsal Kilise”nin en önemlilerinden birinin Akhisar’da olduğu yer almaktadır. Bunun için Akhisar Hristiyanlara göre bir hac merkezidir. “Thyateira” adı İncil’de iki yerde geçmektedir.

Antakya, Hatay, Hristiyanlığın en önemli merkezlerindendir. Hristiyanlık, bu ismi ilk defa burada almıştır. Havarilerin tüm tanıtım seyahatlerinin rotaları burada hazırlanmıştır. St. Pierre’nin Antakya’ya geldiğinde ilk konuşmasını yaptığı St.Pierre Kilisesi ve Manastırı kentten 2 km. uzaklıkta Reyhanlı yolu üzerindedir.

Tarsus, Mersin, St. Paulus’un doğum yeri olması nedeniyle Tarsus, Hristiyanlık’ın önemli kentlerinden biridir. St. Paulus’un öğrencilerinden olan Aya Thekla’nın ıkenion (Konya) ve Pisidya Antiokheiası’nda (Yalvaç) sürdürdüğü Hristiyanlığı yayma çabaları, yörenin diğer önemli dinsel merkezi olan Silifke’de sona ermiştir

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!