Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 50

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 50

Daha açık bir tanımla, Hz. Peygamberin (s.a.v.) Müslümanlar için örnek teşkil eden davranışlarıdır. Ancak tanımlardan da anlaşılacağı üzere Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ait olan bir söz, fiil ve onayın sünnet olabilmesi için Hz. Peygamberin (s.a.v.) bunları söylerken veya yaparken bilinçli olarak örnek alınmasını amaç edinmiş ve sürekli uyguladığı bir iş olması gerekir. Yoksa Hz. Peygamberin (s.a.v.) bir insan olarak örf ve âdetten dolayı yaptıkları ve işlediği fiiller, toplumu yönlendirmede esas aldığı ilkeler arasına giremeyeceği için sünnet kavramına dâhil değildir. Bu anlamda sünnet, Kur’an’dan sonra İslam dininin ikinci kaynağıdır.

Görüldüğü üzere hadis ve sünnet kavramlarının benzer ve farklı tarafları vardır. İki kavram arasındaki fark ve benzerlikler şunlardır:

İki kavram arasındaki benzerlik ise sünnet ve hadis kavramındaki söz, fiil ve onayların Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ait olmasıdır.

Hz. Peygamberin (s.a v.) sünnetleri üç kısma ayrılır:
Kavli (sözlü) sünnet Sünnetin çoğu kavli yani sözlüdür. Örneğin, “Sizden biriniz kendi nefsi için istediğini din kardeşi için de istemedikçe olgun bir mü’min olamaz.”(82) 83, “Birbirinize kin gütmeyiniz, birbirinize haset etmeyiniz, birbirinize darılıp sırt çevirmeyiniz. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olunuz…”<83) ve “İman etmediğiniz sürece cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de gerçek anlamda iman etmiş olmazsımz.”(84) gibi hadisler sözlü sünnete örnektir.

Fiili sünnet: Hz. Peygamberin (s.a.v.) bizzat bedeniyle yapıp gösterdiği eylemlerdir. Örneğin, “Ben namazı nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın.”(85), “Ben nasıl hac yapıyorsam siz de öyle haccedin. Haccın görevlerini benden öğrenin.”(86) hadisleri fiili sünnete örnektir.

Takriri sünnet: Hz. Peygamberin (s.a.v.) görüp veya işittiği iyi, güzel, yararlı söz ve işleri onaylaması ve kabul etmesidir. Örneğin su bulamadığı için teyemmümle namaz kılan kimse, namazdan sonra su bulduğu hâlde namazı tekrar etmemiş, Hz. Peygamber de (s.a.v.) bunu onaylamıştır

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!