Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 51

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 51

3.2. İslam’ın Anlaşılmasında Sünnetin Önemi

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olmasından dolayı tebliğden sonraki en önemli görevlerinden biri, kendisine vahyedilen Kur’an’ı, İslam dinini açıklama ve öğretme görevidir. Kur’an-ı Kerim’deki, “(O peygamberleri) apaçık belgeler ve kitaplarla gönderdik. İnsanlara kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.”*88* ve “Sana kitabı, ancak ayrılığa düştükleri şeyleri onlara açıklaman için ve iman eden bir topluma doğru yolu gösterici ve rahmet olarak indirdik.”*89* ayetleri Hz. Peygamber’e (s.a.v.) Kur’an’ı insanlara açıklama görevinin verildiğini bildirir. Bu nedenle Kur’an’dan sonra dinin ikinci kaynağı olan sünnetin İslam’ın anlaşılmasında önemli bir yeri vardır.

Sünnet, Kur’an’ı Kerim ayetlerinin açıklamasıdır. Bu durum namaz, zekât, hac, oruç, abdest gibi ibadetlerle ilgili ayetlerde açık olarak görülür. Örneğin Medine dışından gelerek beş vakit namazın kılınma zamanlarını soran bir sahabiye, Hz. Peygamber (s.a.v.) bir müddet kendileri ile birlikte kalmasını söyler. Bir gün, beş vakit namazın her birini vakitleri girer girmez; ertesi gün de bütün namazları vakti çıkmadan az önce kıldıktan sonra soru sahibini yanına çağırıp, “İşte her bir namazı bu vakitler arasında kılarsın.”*90* buyurur.

Abdest, namazın en önemli şartı olduğu hâlde Kur’an’daki abdest ayeti*91* ancak hicretin altıncı senesinde inmiştir. Oysa ayet gelmeden yıllar önce abdestin namazın şartı olduğu zaten sünnetle belirlenmiştir. Hem Hz. Peygamber (s.a.v.) hem de ashabının tek vakit namazı abdestsiz kılmadığı bilinen bir gerçektir. Hz. Peygamber (s.a.v.) abdestin nasıl alınacağını bizzat fiili olarak yanındaki inananlara göstermiştir. Nitekim abdest esnasında yıkanılacak uzuvların kaçar defa ve nasıl yıkanılacağım da ondan öğrenmekteyiz.*92* Sünnet Kur’an’daki namaz, oruç, zekât gibi ibadetlerin ayrıntılarını açıklamanın yanı sıra Kur’an’da bulunmayan hususlara da açıklık getirmiştir.

Sünnetin dinin anlaşılmasındaki önemi, özellikle Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ahlaki konulardaki yönlendirmelerinde ortaya çıkmaktadır. Kur’an’da, insanların inanıp güzel işler yapmaları, alçakgönüllü, cömert, çalışkan, yardımsever, dürüst vb. olmaları öğütlenir. Ancak bunların nasıl hayata geçirileceği, iyi işlerin neler olduğunu bizzat Hz. Peygamber (s.a.v.) yaşayarak göstermiştir. Çünkü o, kendi ifadesiyle, “Ben, ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.”*93* buyurmuştur. Dolayısıyla dinin en önemli boyutunu oluşturan ahlaki hayat, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetiyle açıklık kazanmaktadır. Kur’an-ı Kerim, inananların salih yani yararlı ve güzel ameller işlemesini emreder.*94* Ancak bu salih amellerin hangileri olduğunu en açık ayrıntılarına kadar sünnette yani Hz. Peygamber’in (s.a.v.) uygulama ve davranışlarında bulmak mümkündür. Örneğin Hz. Peygamber’e (s.a.v.), “Amellerin en hayırlısı hangisidir?” sorusu sahabe tarafından sık sık sorulurdu. O, bu gibi sorulara verdiği cevaplarda salih amellerin hangileri olduğu konusunda inananları bilgilendirmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 51 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!