Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 53

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 53

Elbette Hz. Peygamber’in (s.a.v.) okunduğu zaman hemen doğrudan kolaylıkla anlaşılacak “İlim kadın erkek her Müslümana farzdır.”*100* veya “Mümin müminin kardeşidir.”*101* gibi hadisleri vardır. Ancak birçok hadisinin niçin, ne zaman, kime, hangi maksatla ve hangi sıfatıyla söylediğinin bilinmeden anlaşılması kolay değildir. Çünkü Hz. Peygamber’in (s.a.v.) dolaylı anlatım tarzının kullanıldığı hadisleri de vardır. Örneğin ashabıyla kıldıkları bir namaz esnasında terliklerini çıkaran Hz. Peygamber (s.a.v.), cemaatin de terliklerini çıkardıklarını görünce onlara, bu davranışlarının sebebini sormuş ve sırf kendisi yaptığı için böyle davrandıklarını öğrenince, “Ben terliklerimde pislik olduğunu fark ettiğim için çıkardım.”<102> diyerek onların davranışın arkasındaki amaca dikkat etmediklerine işaret etmiştir.

Sonuç olarak Hz. Peygamber’i (s.a.v.) anlamak ve örnek almak, onun bir insan olarak günlük hayatını devam ettirmek üzere yaşadığı hayatın biçimsel yönünü aynen yaşamaya çalışmak demek değildir. Çünkü hayatın biçimsel yönü, büyük oranda gelenek ve göreneklere göre şekillenmektedir. Ayrıca böyle bir örnek alma, herhangi bir zorluğu olmayan kolay bir iştir. Sonuçta bunun yaşadığımız hayata ahlaki bakımdan kazandıracağı herhangi bir katkısı da olmayacaktır. Hz. Peygamberi (s.a.v.) anlamayı ve örnek almayı, getirmiş olduğu dinî zihniyetin benimsenmesi ve gelişen olaylar karşısında onun almış olduğu tavırlara benzer tavırların sergilenmesi şeklinde anlamak daha doğru olacaktır. Çünkü Hz. Peygamberin (s.a.v.) hayatı, ancak bu şekilde anlaşıldığı ve örnek alındığı zaman, kendisinden 1400 sene sonra yaşayan bir insan için anlamlı hâle gelir. İnsani ilişkiler açısından anlamlı ve önemli olan, kişinin onun ahlaki niteliklerine sahip olmasıdır. Yani önemli olan onun gibi adaletli, onun gibi dürüst, onun gibi merhametli olmak, kısaca insani ilişkilerini onun ahlaki ölçülerine uygun şekilde yürütmektir. İslam’ın anlaşılmasında sünnet, bu açıdan çok önemli ve gereklidir.

Etkinlik

Toplumumuzda Hz. Peygamberi (s.a.v.) örnek almada ne gibi yanlışlıklar yapılmaktadır? Siz Hz. Peygamberi (s.a.v.) nasıl örnek alıyorsunuz? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap:  Hz. Peygamber’in (s.a.v.) neyi, niçin, ne zaman, nerede, hangi amaçla, hangi sıfatla yaptığına bakmaksızın onun fiillerini aynen taklit etmek, bazı yanlış uygulamalara sebebiyet vermektedir. Bugün modern tıbbın önerdiği tedavi yöntemleri dururken sünnete uyma adına, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) kendi dönemindeki çeşitli tedavi yöntemlerini uygulamaya kalkışmak böyledir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!