Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 61

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 61

Ahzâb suresinin 45 ve 46. ayetlerinde Hz. Peygamber’in (s.a.v.) peygamberlik görev ve özellikleri kapsamlı bir şekilde bildirilmektedir. Bunlardan birincisi, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) “şahit” olma özelliğidir. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şahit olarak gönderilmesinin anlamı şudur: Allah (c.c.), insanlardan ne istediğini bildirmedikçe onları sorumlu tutmuyor. Böylece onların bilmiyorduk demeleri gibi bir mazeretleri olmasının da önüne geçilmiş oluyor.(106) Onun için Allah (c.c.), ilk insandan itibaren insanlara inanç, ibadet ve ahlak konularında ne istediğini bildirmek için peygamberler göndermiştir. Gönderilen bütün peygamberlere rağmen ahirette “uyarılmadığı, bilgi verilmediği yolunda” mazeret ileri sürecek olanlara da Allah (c.c.), peygamberleri ve hepsine birden son peygamberi Hz. Muhammed’i (s.a.v.) tanık gösteriyor. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu niteliği, onun Allah (c.c.) katındaki değerini gösterir. Ancak Hz. Peygamber’in (s.a.v.) esas şahitliği bu dünyaya yöneliktir. Çünkü o, Allah’tan vahiy almış, bunları tebliğ edip açıklamıştır. Bugün herkes, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) peygamberlik görevini ve getirdiği vahyi bir şekilde duymuştur veya onun bilgisine sahiptir. Hiç kimse onun öğretisine itiraz edemez. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) getirdiği vahiy ve öğretisi, bütün açıklığı ile bugün herkesin gözü önünde durmaktadır. O, Allah’ın (c.c.) insanları doğru yola yönlendirmek için gönderdiği son elçi olarak bir şahitlik özelliği taşımaktadır.

Hz. Peygamber’in (s.a.v.), ayetlerde bildirilen ikinci özelliği ve görevi de müjdeleyici olmasıdır. Kur’an’da bu özelliğinden dolayı Hz. Peygamber (s.a.v.) pek çok ayette müjdeleyici, muştulayıcı(107) olarak nitelendirilir. O, getirmiş olduğu dine inanıp onun gereklerini yerine getirenlerin hem dünyada mutluluğa hem de ahirette cennete ulaşacaklarını haber verir. İnanan bir kimse için bundan daha büyük bir müjde olamaz. Dolayısıyla Hz. Peygamber (s.a.v.), inananları bunun karşılığı olarak dünya ve ahirette elde edecekleri nimetlerle müjdelemesi açısından “beşir” yani müjdeleyici olma özelliğine sahiptir.

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Ahzâb suresi 45 ve 46. ayetlerinde bildirilen bir diğer özelliği ve görevi de uyarıcılığıdır. Onun bu özelliği, Kur’an’da uyarıcı(108) kavramıyla nitelendirilir. O, insanları Allah’a (c.c.) inanmayıp buyruklarını yerine getirmedikleri takdirde dünya ve ahirette karşılaşacakları kötü son konusunda uyarmıştır. Bu kötü son ise dünya ve ahirette karşılaşılacak mutsuzluk ve en kötüsü cehennemdir. Dolayısıyla Hz. Peygamber (s.a.v.), bütün insanları Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarına uyulmaması durumunda karşılaşacakları kötü son konusunda Kur’an ile uyarmakla görevlendirilen son peygamberdir. Bu konuda Kur’an’da şöyle buyrulur: “…Bu Kur’an bana, kendisiyle sizi ve ulaştığı herkesi uyarmam için vahyolundu.”(109)
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ayetlerde bildirilen bir diğer özelliği ve görevi de davetçiliğidir. Hz. Peygamber (s.a.v.), insanları Allah’a (c.c.) çağırmak, başka bir ifadeyle ona iman, ibadet ve itaat etmeye davet etmekle görevlidir. Bu görevi de ona Allah (c.c.) vermiş ve onu son peygamber olarak görevlendirmiştir. Allah (c.c.), bir kişiye insanları kendine çağırma izni, yani bilgisi ve yetkisi vermedikçe kimse bu görevi üstlenemez. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu görevini, kendisine gelen vahiyleri tebliğ ederek, açıklayarak ve kendi yaşantısında uygulayarak yerine getirmiştir. İnsanları Kur’an ve güzel öğütlerle Allah’a inanmaya ve yararlı işler yapmaya davet etmiştir. Kur’an’da şöyle buyrulur: “(Resulüm!) Sen, Rabb’inin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et!..”(

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!