Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 68

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 68

Doğu da batı da Allah’ındır. O dilediğini doğru yola iletir.”<10) ve “(Resulüm!) Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin; bilakis Allah dilediğine hidayet verir ve hidayete girecek olanları en iyi o bilir.”(11) ayetlerinde olduğu gibi Allah’tan (c.c.) başka hiç kimse, bir başkasını istemediği hâlde doğru yola iletip onda başarılı kılamaz. Çünkü kişinin hidayete ermesini sağlayıcı bilgi ve yetenekleri ona veren, imkânları oluşturan sadece Allah’tır (c.c.). Eğer bir kimse hidayeti isterse Allah (c.c.) hidayeti isteyen kimseyi bu istek ve iradesinde başarılı kılar. Ancak kendisi istemedikçe bir başkası istese bile bu gerçekleşmez.

Kur’an-ı Kerim’de hidayet, dünya hayatında Allah’ın (c.c.) istediği gibi yaşayanları, ahirette cennete girdirmek anlamında da kullanılır. Örneğin “Allah onları muratlarına erdirecek, gönüllerini şâd edecek ve onları, kendilerine tanıttığı cennete sokacaktır.”*10 11 12 13* ayetinde hidayet, insanın dünya hayatında doğru yolda olmasının bir ödülü olarak cennet anlamındadır.

Hidayet kavramı, hadislerde de hüda ve ihtida kavramlarıyla birlikte Allah’tan (c.c.) başka Kur’an’a, Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ve diğer insanlara izafe edilerek kullanılır. Bu çerçevede hadislerde hidayet kavramı, Kur’an’da olduğu gibi insanın doğru yola girmesini sağlayacak rehberlik anlamındadır. Örneğin Hz. Peygamberin (s.a.v.), bir kişinin hidayete ermesine aracı olmanın büyük bir servete kavuşmaktan daha hayırlı olduğunu belirttiği hadisinde hidayet, yol göstermek, doğru yola yönlendirmek anlamındadır.

Hidayet, günlük hayatta genellikle doğru ve güzel bir hayat yaşamayan kimsenin kötü tutum ve davranışları terk ederek İslam dinine uygun davranışlar göstermesi veya Müslüman olmayan bir kimsenin İslam dinine girmesi anlamlarında da kullanılır. Bu gibi kimseler için “hidayete erdi” veya “ihtida etti” denir.

Hidayet ve dalâlet konusunun temelini şu sorulara verilen cevaplar oluşturur: Allah (c.c.) dileyene mi yoksa dilediğine mi hidayet veya dalâlet verir? Hidayet ve dalâlet sahibi olurken insan nasıl bir role sahiptir? Kur’an’ın bazı ayetlerinde Allah’ın (c.c.) dilediğini hidayete erdireceği*14* bazı ayetlerinde ise zalimleri*15*, kâfirleri*16*, fasıkları*17* hidayete erdirmeyeceği bildirilir. Bu ayetler arasında ilk bakışta bir zıtlık varmış gibi görünse de durum tam tersidir. İkinci gruptaki ayetler, birinci gruptakileri açıklamaktadır. Çünkü hidayet çift taraflı bir kavramdır. Birinci tarafını yol gösteren biri veya şey, ikinci tarafını ise karşı tarafın gösterilen yolu kabul edişi oluşturur. Başka bir ifadeyle doğru yolun gösterilmesi yetmez, bunun kabul edilip benimsenmesi de gerekir. Bu ikisi ile hidayet tamamlanmış olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!