Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 75

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 75

İhlasın zıddı “riya”dır. Riya, bir işi Allah’ın (c.c.) rızasını ve hoşnutluğunu kazanmak için değil, gösteriş için yapmaktır. Allah’tan (c.c.) başkasına ibadet edilmez. Çünkü insanı yaratıp eşsiz nimetlerle donatan Allah’tır (c.c.). O, ibadet edilmeye layık tek yaratıcıdır. Kur’an’da gösteriş için yapılan ibadetlerin durumu şöyle bir benzetme yapılarak anlatılır: “Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı hâlde, malını gösteriş için harcayan kimse gibi, başa kakmak ve incitmek suretiyle yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan düz kayaya benzer ki sağanak bir yağmur isabet etmiş de onu çıplak pürüzsüz kaya hâline getirivermiştir. Bunlar kazandıklarından hiçbir şeye sahip olamazlar…”(51) 52 53

İslam dininin en temel iman esası olan tevhid inancı, yaratıcı olarak Allah’ı (c.c.) kabul etmeyi, tanımayı ve sadece ona ibadet etmeyi gerektirir. Kur’an-ı Kerim’de, “(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım umarız.”(52> ayetinde buyrulduğu üzere aracısız olarak ibadet edilecek tek varlık Allah’tır (c.c.). Bu özelliğinden dolayı da insanların beğenisini kazanmak amacıyla yapılan ibadetlerin Allah (c.c.) katında bir değeri olamaz. Çünkü gösteriş için ibadet yapan kimse, yaptığı ibadetinde samimi değildir. Kur’an’da, bu konuda insanlar özellikle uyarılır. Kur’an’da şöyle buyrulur: “Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır; hayra da mani olurlar. Diğer taraftan Kur’an-ı Kerim’de ibadetlerinde gösteriş yapan kimseler ikiyüzlü olmakla nitelendirilir: “Münafıklar, Allah’ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar namaza kalktıkları zaman üşenerek kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, Allah’ı da pek az anarlar.”(54)

Hz. Peygamber de (s.a.v.) “cömert,” desinler diye intakta bulunan, “âlim” desinler diye ilim öğrenen, “kahraman” desinler diye savaşan kimselerin gayretlerinin Allah (c.c.) katında hiçbir değerinin olmadığını bildirir. Hatta bu gibi kimselerin, sahte niyetlerle yapılan amellerinden ötürü ahirette hüsrana uğrayacaklarını haber verir.(55)

Sonuç olarak ihlas, İslam dininin Kur’an ve hadislerde yer alan temel kavramlarındandır. Kişinin inancının, ibadetinin, bütün söz ve davranışlarının Allah katındaki değeri ihlasla yapılmış olmasına bağlıdır. Onun için Muaz b. Cebel (r.a.), Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından Yemen’e görevlendirildiğinde, ondan kendisine öğütte bulunmasını isteyince Hz. Peygamber (s.a.v.), “İnancında samimi (ihlaslı) ol. O zaman sana az amel de yeter.”(56) buyurarak ihlas ve samimiyetin önemini vurgular. Yüce Allah’ın (c.c.) rızasına, hoşnutluğuna ulaşabilmek için ihlaslı ve samimi olmak gerekir.

Hz. Peygamber (s.a.v.) ameli, sırf Allah (c.c.) rızası için ihlasla yapan kişinin kalbinin hile ve aldatma duygularından arı nacağı nı(57) 58 59 söyler. Mükâfatı yalnızca Allah’tan (c.c.) beklenilerek yapılan amelin ise geçmiş günahların bağışlanmasına vesile olacağını bildirir.*58* Ayrıca o, Yüce Allah’ın (c.c.) rızasına ulaşmanın yolunu da şöyle belirtir: “Kim hiçbir ortağı olmayan, tek olan Allah’a ihlasla ibadet ederek, namazı dosdoğru kılarak, zekâtı vererek dünyadan ayrılırsa Allah kendisinden razı olduğu hâlde ölmüş olur.”*

Etkinlik

Size göre ihlas kavramı niçin Kur’an’ın temel kavramlarından biridir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Çünkü İslam’da en değerli şey önce insanın kendini bilmesi, nefsine hakim olabilmesidir. Yüreğinin iyilikle dolabilmesidir. İhlâslı olmak için, sirk ve riyadan, batıl inançlardan, kötü duygu ve düşüncelerden, çıkar hesaplardan ve genel manada gösteriş arzusundan kalbi temizlemeyi, her türlü hayırlı faaliyete iyi niyetle yönelmeyi, yalnız Allah’ın rızasını gözetmeyi arzu etmekle olur.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!