Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 78

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 78

Okuyalım

TAKVA

Takva tamamen iman, ibadet ve ahlak,
Amel, söz ve fiilde muteberdir mutlak.

Kur’an’ın övdüğü çok önemli bir kavram,
Mümin onunla bulur, hep güzel bir endam.

Takva sahiplerine Allah der müttaki,
Cennete uçsun diye yardım eder Bâki.

Allah’a itaatle cezadan korunmak,
Küfür, nifak ve isyandan sakınmak.

Bütün yasaklara ve harama darılmak,
Sevap ve hayırlara her zaman sarılmak.

O’ndan hakkıyla korkmak, sevgiyle karışık,
Bu takvadır, o salih amelle barışık.

Takva salih amelin temeli, esası,
Müslümana sermaye, İhlasın mayası.

Takva ile İlgili Hadisler

♦ “Allah’ım senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.” (Müslim, Zikir, 72.)
♦ “… Allah’ım, nefsime takvasını ver, onu temizle, onu temizleyenlerin en hayırlısı sensin. Onun velisi (sahibi) ve mevlası (efendisi) sensin…” (Müslim, Zikir, 73.)
♦ Hz. Peygamber’e (s.a.v.) insanların cennete girmesine en çok vesile olan amelin ne olduğu soruldu. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Allah’tan sakınmak ve güzel ahlaktır.” (Tirmizi, Birr, 62.)
♦ “Birbirinize haset etmeyin! (Fiyatı yükseltmek için) müşteri kızıştırmayın! Birbirinize buğuz etmeyin! Birbirinize sırt çevirmeyin! Hiçbiriniz diğerinin (gerçekleştirdiği) satış üzerine (ikinci bir) satış yapmasın! Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun! Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu yardımsız bırakmaz, onu küçük görmez. Takva işte buradadır.”

Toplumumuzda bazen, takva sahibi kişiler hatasız ve günahsız kimseler olarak kabul edilir. Hatta böyle kişiler için “takva sahibi, ehli takva” ifadesi kullanılır. Takva, İslam’ın inananlardan istediği bir erdemdir. Ancak takva sahibi kişi de hata işleyebilir. Bu durumda önemli olan, kişinin hatasının farkında olup bu hatayı bir daha yapmamaya karar vermesidir. Dolayısıyla takva, insanın ulaşamayacağım bir hedef diyerek vazgeçebileceği bir erdem değildir. Önemli olan kişinin inanıp salih ameller işlemesidir.

Sonuç olarak İslam’ın temel kavramlarından biri olan takva, inanç konularında yanlış ve batıl inanışlara kapılmaktan uzak durmaktır. Ahlaki konularda ise eksik, kusurlu, kötü, zararlı ve haksız davranışlardan sakınmaktır. Takva, bütün eylemlerde, görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinde, her türlü kötülüğün terk edilmesinde öncelikle Allah’tan (c.c.) çekinmektir. Yani Allah (c.c.) korkusunu, ona karşı saygılı olmayı ön plana çıkararak bu saygıyı bütün davranışların ve hayatın temeli yapmaktır. Buna göre takva, bütün ahlaki erdemlerin temelidir.

Etkinlik

“Bir gün sahabeden bir grubun yanına gelen Hz. Peygamber, onların “Bugün sizi hoşnut bir hâlde görüyoruz.” demesi üzerine, “Evet! Elhamdülillah.” karşılığını verir. Onların zenginlik konusunda sohbete dalmaları üzerine de, “Takva sahibi bir kimse için zenginliğin sakıncası yoktur. (Ama) tak- valı kimse için sağlık zenginlikten, gönül hoşnutluğu da nimetlerden daha hayırlıdır.” buyurur.” Bu olayı, takva açısından arkadaşlarınızla yorumlayınız.

  • Cevap: İnsan için zenginlikten çok sıhhatin değerli olduğu vurgulanmaktadır. İnsanlar para kazanmak için yıllarca sağlıklarını harcarlar, ama sonra hasta olduklarında paraları ile yeniden sağlıklarını kazanmaya çalışırlar. Oysa geç kalmışlardır. Bu nedenle asıl zenginliğin sağlık olduğunu unutmadan yaşamalılar anlayışı vardır.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!