Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 83

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 83

Kur’an’da cihadın ikinci boyutunu İslam’ın söz ve fikir ile anlatılması, savunulması oluşturur. Bu cihat şekli, İslam’ın getirdiği bütün ilke ve esasların, kabul etmeyenlere en güzel üslup, yöntem ve ikna edici delillerle anlatılmasını ifade eder. Kur’an’da Allah (c.c.), “(Resulüm!) Sen, Rabb’inin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et!..”<104) ve “(Fakat evrensel uyarıcılık görevini sana verdik.) O hâlde, kâfirlere boyun eğme ve bununla (Kur’an ile) onlara karşı olanca gücünle büyük bir savaş ver!”(105) gibi ayetlerde Hz. Peygamber’e (s.a.v.) İslam’ı en güzel şekilde ve Kur’an’la anlatmasını bildirir ve bunun “büyük cihat” olduğunu buyurur. Kur’an’la yapılan cihada büyük cihat denilmesi, ilim yoluyla bilgisiz olan kimseleri ikna etmenin, düşmanla savaşmaktan daha zor olduğuna işaret etmek içindir.
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hadislerinde de bu tür cihadın önemine vurgu yapılır. Nakledildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.), Hayber Savaşı’nda komutan tayin ettiği Hz. Ali’ye (r.a.) düşmanla savaşmadan önce insanları İslam dinine davet etmesinin önemini belirtirken şöyle buyurdu: “Şunu iyi bil ki Allah’ın seninle bir tek kişiyi hidayete erdirmesi, senin için kırmızı develere sahip olmaktan çok daha hayırlıdır.”’104 105 106)

İslam’ı başkalarına anlatma anlamındaki cihat, öncelikle söz ile yapılır. Kişinin en yakınından’107» ve öncelikle de sorumlu olduğu ailesinin eğitimini güzel bir şekilde yerine getirmesi ile başlar. Her mümin, ailesinin hakkıyla eğitilmesini sağlarsa toplumun bilgisizliği de büyük oranda ortadan kalkar. İşte bu, insanın kendisini ve ailesini hem dünyada hem de ahirette korumaya yönelik yaptığı cihattır. Bunun ikinci kısmını ise İslam’ın topluma anlatılması oluşturur. Bu cihat türü; davet, tebliğ, irşat, emr-i bi’l-maruf ve nehy-i ani’l-münker yani iyiliği emredip kötülükten sakındırmak ile yerine getirilir. Ancak İslam’ın topluma aktarılması, günümüzde daha çok bilgi, beceri ve uzmanlık işidir. Dolayısıyla da bu görev, geçmişten itibaren bu işi yapabilecek nitelikli kişiler tarafından yerine getirilmiştir. İslam’ın söz ile anlatımından daha etkili bir şekli vardır ki o da yaşayış ile anlatılmasıdır. Bu anlamda İslam’ın istediği ahlaki değerlere uygun yaşayan ve malı ile ihtiyaç sahiplerine katkıda bulunan bir kişi de bu tür cihadı yerine getiriyor demektir.

Cihadın üçüncü türü ise maddi cihattır. Bu, Müslümanlara bir saldırı olması durumunda veya haksızlık ve zulümleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan mücadeledir. Bu cihat şekli dinin temel amacı değil, ikinci derecede ön görülen ve zorunlu hâllerde müminlerin üstlenmek zorunda kaldığı bir savunmadır. Buna “kıtal” da denir. Kıtal cihadın kendisi değil, yapılan saldırıya karşı bir çeşit savunmadır. Bunun manası şudur: İslam’daki bütün savaşlar, bir çeşit savunmaya yöneliktir. Karşı tarafın fiili saldırıları veya saldırı hazırlıklarına yahut insanların İslam hakkında bir yargıya varmaları için gereken özgür ortamı yok etmelerine karşı bir müdafaadır. Kur’an’da şöyle buyrulur: “Size karşı savaş açanlara, siz de Allah yolunda savaş açın. Sakın aşırı gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez.”’108» Bir Müslüman eğer son seçenek olarak savaşmak zorunda kalır ve bu mücadelede de hayatını kaybederse şehit olarak adlandırılır. Çünkü o, Allah (c.c.) için inancını ve vatanını korumak için canını feda etmiştir.

İslam’da bir Müslüman’ın Allah (c.c.) yolunda veya onun korunmasını emrettiği din, vatan, namus, mal ve can güvenliği için mücadele ederken canını vermesine “şehadet” denir. Şehadet ve şehitlik, İslam’da en üstün makamlar arasında yer alır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!