Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 95

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 95

Monoteizm, bütün varlıkları yoktan yaratan bir yaratıcıyı ve onun her şeye hâkim olduğunu kabul eder. Bir ve tek olan Tanrı, her şeyi işiten, gören, bilen, başlangıcı ve sonu olmayan yüce ve aşkın bir varlıktır. Her şeyin sebebi ve kaynağıdır. Teizmin Tanrı anlayışının en açık özelliği, tek tanrıcı oluşudur. Teizme göre Tanrı’nın tekliği yalnız sayı bakımından birliği değil, yetkinlik, yaratıcılık, eşi ve benzerinin bulunmaması gibi nitelikleri de içerir.

Öğrenelim

Çok anlamına gelen “poli” ile tanrıcılık anlamına gelen “teizm” kelimelerinden oluşan “politeizm”, birden çok tanrıya inanma biçimine denir. Politeizm, monoteizmin zıddıdır. Bu inanışta çeşitli varlıklar ya da tabiat olayları tanrılaştırılmıştır. Örneğin Güneş, Ay, yıldız, ağaç, taş, dağ, nehir gibi varlıkların da yüce bir güç olduğu kabul edilmiş ve bunlara tanrı denilmiştir. Yine bazı insanlar canlı cansız bazı varlıklarda kutsal bir ruh bulunduğuna inanmışlar ve bu ruhlara tapınmaya başlamışlardır. Bu inanışa sahip insanlar, kutsallık yükledikleri bu tür varlıklara ya korku ve saygı ya da başka nedenlerle tapınışlardır. İslam dini, çok tanrıcılığı “Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz…” (Nisa suresi, 48. ayet.) ayetinde de vurgulandığı gibi şirk olarak kabul etmiştir. Yani Allah’a (c.c.) ortak koşmak olarak değerlendirmiş ve şirkin her türlüsüne şiddetle karşı çıkmıştır.

Felsefi bir inanç biçimi olarak teizme göre Tanrı’nın özü yani zatı tam olarak bilinemez. Ancak onun varlığı bilinebilir ve ispatlanabilir. Teist düşünürler, Tanrı’nın varlığını ontolojik, kozmolojik, teleolojik ve ahlak delilleri ile kanıtlamaya çalışırlar. Ontolojik delile göre insan zihninde doğuştan var olan mükemmel Tanrı fikri, Tanrı’nın varlığı için bir delildir. Yüce bir Tanrı fikrini, insan zihnine bizzat Tanrı koymuştur.

Kozmolojik delilin temelini, Tanrı’nın evrenin yaratıcısı olduğu düşüncesi oluşturur. Buna göre âlem, ezeli ve zorunlu olmayıp Tanrı tarafından yaratılmış, varlığını Tanrı’dan almıştır. Teleolojik delil, evrendeki düzen ve estetiğin sonsuz güç sahibi ve iradeli bir varlık tarafından gerçekleştirilmiş olduğu düşüncesine dayanır. Ahlaki delil ise insandaki vicdan duygusunun, adalet, hak, hukuk, iyi ve kötü kavramlarının Tanrı’nın varlığının kanıtları olduğu anlayışına dayanır.

Etkinlik

♦ “Sizin ilahınız, yalnızca kendisinden başka ilah olmayan Allah’tır. Onun ilmi her şeyi kuşatmıştır.” (Tâ-Hâ suresi, 98. ayet.)
♦ “O, doğunun da batının da Rabb’idir. Ondan başka ilah yoktur. Öyleyse yalnız onun himayesine sığın.” (Müzzemmil suresi, 9. ayet.)
♦ “Yoksa (o müşrikler), yerden birtakım ilahlar edindiler de (ölüleri) onlar mı diriltecekler?” (Enbiyâ suresi, 21. ayet.)
♦ “Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar bulunsaydı, yer ve gök, (bunların nizamı) kesinlikle bozulup gitmişti. Demek ki Arş’ın Rabb’i olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir.” (Enbiyâ suresi, 22. ayet.)
Yukarıdaki ayetleri arkadaşlarınızla teizm açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Geniş anlamda teizm öncelikle Tanrı’nın var olduğuna inanmak ve bu inancı bir şekilde savunmaktır. Bu tavrın arkasında, maddî dünyanın ötesinde aşkın bir varlığın mevcudiyetini ve O’nun kutsallığını kabul etme düşüncesi yatmaktadır. Teistik Tanrı inancının ilk adımı olan bu yaklaşım, herhangi bir dinî veya felsefî bilgiyle karşılaşmamış olan kişiler arasında yaygın olup “mutlak teizm” diye de adlandırılabilir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!