Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 99

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 99

İlk Çağ anlayışını temel alan bu yeni yaklaşımına “diyalektik materyalizm” denir. Bu yaklaşım, nesneleri karşılıklı ilişki ve çelişki içinde ele alır. Diyalektik materyalizme göre hiçbir şey sabit ve durağan değildir. Her şey oluşur, değişir ve yok olur. Bu hareketlilik, karşıtlıklar ve çelişkiden kaynaklanır. Batı’da din karşıtı bu gibi akımların 20. yüzyılın başlarında güçlenerek taraftar toplayıp gelişmesinde Orta Çağ zihniyetinin büyük etkisi vardır. Ancak günümüzde yeni bilimsel çalışmaların sonuçlarıyla birlikte materyalist yaklaşımlar giderek önemini kaybetmiştir.(9)

Okuyalım

♦ “Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar? Yoksa gökleri ve yeri onlar mı yarattılar? Hayır! Onlar bir türlü anlayıp inanmazlar.” (Tür suresi, 35-36. ayetler.)
♦ “Dediler ki: Hayat ancak bu dünyada yaşadığımızdır. Ölürüz ve yaşarız. Bizi ancak zaman helak eder. Bu hususta onların hiçbir bilgisi de yoktur. Onlar sadece zanna göre hüküm veriyorlar.” (Câsiye suresi, 24. ayet.)

İslam’dan önce Arap toplumunda, Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanan az sayıdaki Hanif ile çoğunluğu oluşturan putperestlerin yanında, “dehriler” denen bir grup vardı. Bunlar zamanın ezeliliğine inanıp yeryüzünde gerçekleşen olayların Tanrı’dan bağımsız olarak “dehr” (zaman) denilen bir kaynaktan ortaya çıktığını iddia ederlerdi. Hayatı, basit bir şekilde “oluş ve yok oluş” şeklinde anlar ve ölümden sonra tekrar dirilmeyi reddederlerdi. Kur’an, Haniflere övgüde bulunurken putperestleri ve dehrileri şiddetle kınar. Onları yaratılış üzerinde düşünmeye, insanlık tarihinden ibret almaya, gerçeklerin araştırılmasında ön yargılardan kurtularak samimi, dürüst ve ahlaklı davranmaya davet eder. Çünkü Kur’an’a göre bütün evren, Allah (c.c.) tarafından onun özgür iradesiyle belli şartlarda ve kendine özgü işleyiş kanunlarıyla birlikte yaratılmıştır.
Kur’an’da belirtildiği üzere maddenin kendi başına var olması söz konusu değildir. Yaratıcının iradesinden bağımsız olarak cansız, hareketsiz bir durumdan belirli bir zaman içerisinde canlı bir organizmaya dönüşmesi ve mevcut düzenli hâlini alması mümkün değildir. Bunun aksini iddia etmek bilgisizlik ve sapkınlıktır.*10* Kur’an-ı Kerim’in bu yaklaşımının esas alınması sebebiyle İslam düşünce tarihinde bazı kişisel teşebbüslerin dışında sistemli bir materyalist oluşum ortaya çıkmamıştır. Bunda İslam’ın tevhit anlayışının ve İslam filozofları tarafından temellendirilmesinin etkisi vardır.(11)

19 ve 20. yüzyılda Batı ile yoğun ilişki içine giren Osmanlı Devleti’nde de Batı’daki materyalist yaklaşımların tercümeler vasıtasıyla etkileri olduğu görülür. Ancak materyalist düşünce, fizik, kimya ve biyolojideki yeni gelişmelerin materyalizmin görüşünü desteklememesi, aksine İslam’ın bilimsel anlayışını kuvvetlendirmesi ve Müslüman toplumların sahip olduğu güçlü dini, ahlaki sosyal ve kültürel değerler sayesinde İslam dünyasında etkili olamamış dolayısıyla da bir ekole dönüşmemiştir.

Etkinlik

Size göre materyalist yaklaşımların geniş toplum kesimlerince benimsenip yaygınlaşmamasının sebepleri nelerdir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: İnsanlar yaşadıkları sorunlardan dolayı artık ne yazık ki ağzından din kelimesini düşürmeyenlerin yaptıklarını görünce Allah’a olan inançlarını yitiriyorlar. Çareyi ve kurtuluşu bu dünyada arayanlar materyalizme yaklaşıyorlar. Çünkü din ne yazık ki çarpıtıldı ve gerçek dinden uzaklaşıldı. Sahtekar dini kullananlar yüzünden bence materyalistler arttı.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!