Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Dikey Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 9

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevapları Dikey Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 9

1. Ahiret, berzah âlemi, kıyamet, ba’s, mahşer, mizan kavramlarının anlamlarını araştırınız.

  • Cevap:

Ahiret Kuran’da dünya hayatından sonraki yaşam için kullanılan bir kavramdır.  Âhiret dünya hayatını takip eden, ona benzer fakat daha değişik ve ölümsüz bir hayattan, ebediyet âlemine ait çeşitli merhaleler ve hallerden ibarettir.

Berzah kelimesi, aslında iki şey arasındaki engel veya vasıta anlamına gelir. İki şey ve iki konak arasında bulunan hususa “berzah” derler. Keza iki deniz arasında bulunan kara parçasına da “berzah” denir. Yine tatlı ve tuzlu su arasında bulunup bu ikisinin karışmasına engel olan sınırın adı da berzah’tır.

Her şey`in bir ölümü olduğu gibi, dünyanın da bir ölümü vardır. Er veya geç, bir gün mutlaka bu dünyanın, yer ve göklerin düzeni bozulacak, yerde ve gökte olanlar hep ölecektir. İşte buna Kıyâmet denir.

Ba’s, öldükten sonra tekrar diriliş, kabir âleminden mahşere çıkış demektir. Ba’s, bir başka doğumun adıdır

Mizan, sözlükte terazi anlamına gelen mizan, ahirette hesaptan sonra herkesin amellerinin tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür. Tartıda iyilikleri, kötülüklerinden ağır gelenler kurtuluşa erecek, hafif gelenler ise cehenneme gideceklerdir.

Mahşer, dirilen insanların kabirlerinden kalkıp toplanacakları yerdir. İnsanlar bu meydanda sual ve cevaba çekilecek, amel defterleri kendilerine verilecek, amelleri mizana vurulup tartıldıktan sonra Sırat denilen ince bir köprüden geçilecek, neticede ya Cennete veya Cehenneme girilecektir.

2. Ahiret hayatını konu alan iki ayet bularak defterinize yazınız.

  • Cevap: Âl-i İmrân / 45. Ayet – Hani melekler demişti ki: “Meryem! Şüphesiz Allah sana, kendisinden bir kelimeyi müjdeliyor. Onun ismi, Meryem oğlu İsa Mesih’tir. O dünyada da âhirette de şerefli, itibarlı ve Allah’a yakın kullardan olacaktır.”Tevbe / 38. Ayet – Ey iman edenler! Size ne oldu ki, “Allah yolunda topluca savaşa çıkın!” dendiğinde olduğunuz yere çakılıp kaldınız. Yoksa âhiretten vazgeçip dünya hayatına mı râzı oldunuz? İyi bilin ki, âhiretin yanında dünya hayatının zevki hiç denecek kadar azdır.

3. Cenaze namazının nasıl kılındığını araştırınız.

  • Cevap:  Cenaze namazı rüku ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirdir. Cenaze namazında iftitah tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir. Sünnetleri ise, Allah’a hamd ve sena etmek, Rasulüllah’a (s.a.s.) salat ve selam getirmek, hem ölüye hem de Müslümanlara dua etmekten ibarettir.Cenaze namazı kılmak için, cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir (Allâh için namaza, meyyit için duâya, er kişi (veya hâtun kişi) niyetine uydum hâzır olan imâma). İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar. Tekbirden sonra imam ve cemaat içlerinden, “ve celle senaüke” cümlesiyle birlikte “Sübhaneke” duasını okurlar. Ardından imam ellerini kaldırmadan tekbir alır, cemaat de içinden tekbir alır ve hepsi içlerinden “Salli” ve “Barik” dualarını okur. Tekrar aynı şekilde tekbir alırlar ve bilenler cenaze duasını (Tirmizi, Cenaiz, 38), bilmeyenler de, dua niyetiyle “Fatiha suresi”ni veya başka bir duayı okur (Tirmizi, Cenaiz. 39/1026). Daha sonra yine aynı şekilde tekbir alınır ve arkasından sağa ve sola selam verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.

4. Mevlit törenlerinde okunan eserin kim tarafından ve niçin yazıldığını araştırıp öğreniniz.

  • Cevap: Süleyman Çelebi tarafından Peygamberimizin doğumunu anlatan Vesalatü’n-Necat adlı eser yazılmıştır. Kültürümüzde mevlid olarak bilinmektedir.

5. Ahiret hayatını konu alan bir şiir bularak defterinize yazınız.

  • Cevap: Yunus Emre’nin bir şiirini örnek olarak verebiliriz.

Ya Rab Bu Ne Derttir

Ya rab bu ne derttir derman bulunmaz
Yar bu ne yaradır melhem bulunmaz
Benim garip gönlüm aşktan usanmaz
Varıp yare gider hiç geri dönmez

Aşık olan gönül aşktan usanmaz
Ahiret korkusun bir pula saymaz
Aşk pazarıdır bu canlar satılır
Satarsın bu canı hiç kimse almaz
Dönüp de bakmaz

Dönüp dönüp sana öğüt verirler
Dünya malı ile gözün boyarlar
Aşık öldü deyi sala verirler
Ölen hayvan olur aşıklar ölmez
Aşık olan gönül aşktan usanmaz

Ahiret korkusun bir pula saymaz
Aşk pazarıdır bu canlar satılır
Satarsın bu canı hiç kimse almaz
Dönüp de bakmaz

Yunus Emre

6. Mealli bir Kur’an-ı Kerim’den, Bakara suresinin 153-157. ayetlerinin anlamını yazınız.

  • Cevap:
  1. Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.
  2. Allah yolunda öldürülenlere «ölüler» demeyin. Bilakis onlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız.
  3. Muhakkak ki sizi korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerinden eksiltmekle (fakirlikle) imtihan ederiz. Sabredenleri müjdele!
  4. Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde: “Biz ancak Allah’a aidiz ve biz sonunda O’na döneceğiz.” derler.
  5. İşte Rablerinden af ve rahmet onlaradır ve doğru yolu bulanlar da onlardır.

7. Bir kişi öldüğünde genellikle “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn.” denir. Bu ifadenin anlamı hakkında aile bireylerinizle konuşunuz.

  • Cevap: Bismillah, Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillahİstirca “İnna lillahi ve inna ileyhi raciun” demektir. Ölüm haberi, deprem haberi, musibet haberi, bela haberi, çocuk öldü, baba öldü, üzüntülü bir haber oldu; Müslüman başını ağartacak, bunaltacak bir dert bilgisi kendine ulaştığında “İnna lillahi ve inna ileyhi raciun” der, demelidir; Rabbimiz’in bize emri budur.“İnna lillahi ve inna ileyhi raciun” ne demek? “Biz Allah’tan geldik, Allah’a gidiyoruz.” Yani “Başıma bu dert geldi, zaten ben dünyanın sabit çivisi değildim. Rabbim beni buraya göndermişti, ben Rabbim’e gidiyorum.” deyip Allah’ın huzurunda huzur bulmak demektir bu.

11. Sınıf Dikey Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
confused
0
happy
0
love
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!