Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı

Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Cevapları / 11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı 

1. Türk edebiyatında anı türünde eser veren yazarlar ve bu türde yazılan eserler hakkındaki araştırmanızı sınıfınızda sununuz.

  • Cevap:Bir kimsenin başından geçen ya da tanık olduğu bir olayı üzerinden zaman geçtikten sonra kaleme aldığı yazılara anı verilmektedir. Anı türünde yazılmış bazı eserler ve yazarları şunlardır:Ruşen Eşref Ünaydın: Geçmiş Günler, Atatürk’ü Özleyiş

    Mehmet Rauf: Edebi hatıralar

    Halit Ziya Uşaklıgil: Kırk Yıl, Saray ve Ötesi, Bir Acı Hikaye

    Abdülhak Şinasi Hisar: Boğaziçi Yalıları, Geçmiş Zaman Köşkleri

    Hüseyin Cahit Yalçın: Edebi Hatıralar

    Ahmet İhsan Tokgöz: Matbuat hatıralarım

    Halit Fahri Ozansoy: Edebiyatçılar Çevremde, Edebiyatçılar Geçiyor

    Oktay Akbal: Şair Dostlarım

    Yahya Kemal Beyatlı: Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebi Hatıralarım

2. Büyüklerinizden dinlediğiniz anılardan birini sınıfta anlatınız. Sizin anlattığınız ile büyüklerinizden dinlediğiniz anının anlatım şekli arasında farklar olup olmadığını söyleyiniz.

  • Cevap: Kesinlikle fark vardır. Onların dili, kullandıkları kelimeler anlatırken el kol ve jest mimikleri kullanmaları farklılıklar göstermektedir.

3. Yaşanmış bir olayı sözel olarak aktarmada etkili konuşma yeteneğinin önemini açıklayınız.

  • Cevap: Sözlü iletişimde etkili ve güzel konuşma, kişinin hem sosyal hem de kişilik özelliklerine olumlu etkilerde bulunur. Çünkü güzel konuşma becerisi olan insanlar, toplum içerisinde, çalışma veya arkadaş ortamında genellikle parmakla gösterilen kişiler olurlar. Sosyal ilişkilerde kendini iyi ifade eden, ses tonunu ve beden dilini güzel kullanan, karşısındaki kişi veya kişilerle en uygun şekilde iletişim kurabilen kişilerin öz güveni gelişir, çevreler içerisinde daha girişken olma kişilik özelliği kazanırlar. Çünkü güzel ve etkili konuşma, iyi bir gözlem, yorumlama ve deneyim ifade eder. Böyle kişilerin de düşünceleri önemsenir.

4. Anı dinlemenin ya da anı türü metinleri okumanın hoşunuza gidip gitmediğini sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Anı okumak hoşuma gitmektedir. Sebepleri ise anıların bana farklı hayatları yaşantıları anlatabilmesidir. Anılar sayesinde merak ettiğim kişilerin hayatları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmekteyim.

5. “Atatürk’ün Anıları” adlı metinden alınan aşağıdaki paragrafı yorumlayınız. Siz bu görüşlerden hangisine katılıyorsunuz? Sebepleriyle açıklayınız.
Bir görüşe göre evvela büyük adam olmak sonra memleketi kurtarmak lazımdır. Diğer görüşe göre büyük adam lafla olmaz, evvela memleketi kurtarmalı, ondan sonra dahi büyüklük söz konusu değildir.

  • Cevap: Bir görüşe göre evvela büyük adam olmak sonra memleketi kurtarmak lazımdır. Diğer görüşe göre büyük adam lafla olmaz, evvela memleketi kurtarmalı, ondan sonra dahi büyüklük söz konusu değildir.

6. “Atatürk’ün Anıları” adlı metinden alınan aşağıdaki cümleleri bağlaşıklık ve bağdaşıklık bakımından inceleyiniz. Cümlelerdeki anlatım bozukluklarının nedenlerini belirtiniz.
• Halep’te Cemal Paşa merhumla birçok ciddi mevzular üzerinde münakaşadan sonra şu basit görüşme cereyan etti:

  • Cevapbirçok ciddi mevzular tamlamasında “lar” eki fazla… (bağlaşıklığa aykırı)

• O, beş bin liraya satmışsa üst tarafını bana vermeye mecbur değildir.

  • Cevap:  (paranın üstünü) 

• Çünkü ben mütareke zamanı İstanbul’da bulunurken ve çok kapsamlı teşebbüslere karar verirken bana, bu teşebbüslerimin manasını hissedenler tarafından birçok tekliflerde bulunulmuştur.

  • Cevap…. birçok tekliflerde ( “ler” eki fazla tamlama yanlışlığı) bağlaşıklığa aykırı

• Tabirimi mazur görürseniz ve bu satırları okudukları zaman kendilerinin ima edildiklerini anlayacaklarına şüphe olmayan o kimseler dahi, entrikacılar olduklarını reddetmeye muvaffak olamazlarsa bana pek küstahça tekliflerde bulunmuş olduklarını kabul edeceklerdir.

  • Cevap….entrikacılar (entrikacı olduklarını) (bağlaşıklığa aykırı)tekliflerde bulunmuş olduklarını (tekliflerde bulundularını) gereksiz sözcük kullanımı ( bağdaşıklığa aykırı) 

7. “Atatürk’ün Anıları” adlı metinde büyük harflerin kullanıldığı yerleri belirleyiniz. Tespitlerinizden hareketle büyük harflerin nerelerde kullanıldığını belirtiniz.

  • Cevap:
  • Cümle büyük harfle başlar
    İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar
    Özel adlar büyük harfle başlar

8. “Atatürk’ün Anıları” adlı metinde tırnak işareti, iki nokta, uzun çizgi ve kesme işaretinin nerelerde ne amaçla kullanıldığını belirleyip tespitlerinizi sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:   Kelime veya kelime gruplarının bir başına bir de sonuna gelecek şekilde (ikili olarak) kullanılmıştır.

9. Çocukluk yıllarında yaşadığınız ve unutamadığınız bir olayı anı türünde yazınız. Yazdığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız. Arkadaşlarınızın yazdıkları anıları dinleyerek bu metinlerle ilgili düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap: Geçen gün pazara alış verişe gittim. Babam söz vermişti. Dönüşte bana bir bisiklet alacaktı. Ama bunun için benim de tutumlu olmamı istemişti. Bana damlaya damlaya göl olur demişti. Biriktirirsen bisikleti alabiliriz. Önceleri bu atasözünün anlamını tam olarak bilememiştim. Sonraları anlamıştım. Çünkü kumbaram yavaş yavaş dolmaya başlamıştı. Bisikletçiye gittiğimizde anlamıştım ki benim biriktirdiğim parayla bisiklet alınmayacaktı. Babam üstünü tamamlayarak aldı. Aslında babam bana damlaya damlaya göl olur anlayışıyla tutumlu olmayı öğretmek istemişti.

10. Kendi yazdığınız anıyı akıcılık, bağlaşıklık, bağdaşıklık, yazım ve noktalama bakımından değerlendiriniz. “Atatürk’ün Anıları” adlı metnin “Cemal Bey Gibi”başlıklı bölümünü kendi metninizle akıcılık, bağlaşıklık, bağdaşıklık, yazım ve noktalama bakımından karşılaştırınız. Kendi metninizde bulduğunuz hatalarını düzeltiniz.

  • Cevap: Kendi yazdığınız metine göre düzeltmeleri yapmalısınız.
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir