Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı 

3. Gazete ve gazeteciliğin Türk ve dünya edebiyatındaki tarihsel gelişimi ile ilgili yaptığınız araştırmayı sununuz.

Cevap:

İlk gazeteler baskı makinesinin keşfinden sonra 16’ncı Yüzyılın ikinci yarısında yayınlanmaya başlandı. Daha önceleri eskiçağ insanları haber ve bilgileri kaydetmek ve yaymak için çok basit araçlar kullanırlardı.

Eski Mısırlılar ve daha sonraları Babilliler zamanında önemli olayları günü gününe kaydeden devlet kâtipleri vardı.

M.S. 1500 yıllarında Çinliler İmparatorluk Günlüğü adıyla el yazması bir gazete çıkardılar. Romalılar da, kanunları, senato kararlarını, mahkeme duruşmalarını ve önemli olayları halka bildirmek amacıyla gazete tipinde bazı resmi yayınlarda bulunmuşlardı.

Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından 15’nci Yüzyıla kadar uzun bir süre gazeteciliğin adı sanı unutuldu. 15’nci Yüzyılda Avrupa’da yavaş yavaş bir Haber Endüstrisi meydana gelmeye başladı. Bu haberler devlet görevlilerinin kendi çevrelerinde topladıkları bilgilerden, tüccarlarla, hacılarla, askerlerle yapılan konuşmalardan meydana geliyordu. Bu haberlerin kâtipleri  tarafından birçok kopyası çıkartılarak abone olanlara ve halka satılıyordu. Gazeteciliğin ataları  olan bu yayınlar Venedik’te, o çağın Venedik parası olan 1 gazetta karşılığında satılıyordu. İşte bundan sonradır ki haber yayan basılı şeylere gazete adı verilmeye başlandı.

1465 yılına doğru makine basması ilk gazetelerin ortaya çıktığı görülür. Dört veya sekiz sayfa olan bu gazeteler dini, siyasi veya önemli başka olayları ele alıyor, ama daha çok bunları bu gazeteler gelişi güzel bir dille işliyorlardı. O çağda bu gazeteler özel ufaklar tarafından dağıtılırdı. Bu yüzden halk kendilerine Posta adını taktı. Ancak bunlar düzgün aralıklarla yayınlanamıyordu.

1626’da Londra’da The Weekly News  adıyla ilk İngiliz haftalık gazetesi çıkmaya başladı.

Fransa’da kralın özel hekimi  ve tarihçi olan Theophraste Renaudot1631 yılında Gazette de France adıyla ilk Fransız gazetesini çıkardı.

17’nci ve 18’nci Yüzyıllarda haftalık gazeteler bütün Avrupa ve Amerika’da yayıldı. Artık gazetecilik başlı başına bir meslek durumunu almıştı. İlk günlük gazete 1704 yılında Londra’da yayınlanmaya başlandı: Daily Courant(Günlük Posta) . Ünlü Times gazetesi ise 1788 yılında kuruldu.

Fransız ihtilâli, modern gazeteciliğin de doğmasına yol açtı. Krallık yönetiminin devrilmesiyle düzenli ve çabuk haber yetiştirme çığırı da açılmıştı. Gazeteler o çağa kadar kaçınılmış olan bir konuyu ele almaktan çekinmiyorlardı: bu, politikaydı. Siyasi gazetecilik bütün halk sınıflarında gazete okuma hevesinin hızla yayılmasını sağladı.

1805 yılında da İngiltere’de yine  Courrier ( Posta ) adıyla ilk akşam gazetesi çıkmaya başladı.

Gazete baskısı tekniği de bunlara paralel olarak gelişiyordu. Times gazetesi 1814’te  buharlı makineler kullanmaya başladı. 1846’da Amerika’da rotatif makinesi yapıldı.

Türkiye’de Yayınlanan İlk Türkçe Gazeteler

Türkiye’de yayınlanan ilk Türkçe gazete 11 Kasım 1831’de Padişah Mahmut II’nin emriyle çıkarılmaya başlanan Takvim-i Vekayi dir. Bu gazetede haberlerden ayrı olarak makaleler, çeviriler de yayınlanıyordu.

1 Ağustos 1840’ta İstanbul’da yayınlanmaya başlanan ikinci Türkçe gazeteyi William Churchill adında bir İngiliz çıkarıyordu.

Özel teşebbüs olarak Türk’ler tarafından ilk Türkçe gazete ise ilk sayısı 21 Ekim 1860’ta çıkan Tercüman-ı Ahval idi. Bu gazeteyi Şinasi ve Agâh Efendiler yönetiyordu. Daha sonraları 27 Haziran 1862’de Tasvir-i Efkâr yayınlanmaya başlandı.

 

4. Yaptığınız araştırmadan hareketle manşet, sürmanşet, ajans, muhabir kavramlarını açıklayınız.

Cevap:

Manşet: Gazetelerin ilk sayfasına iri puntolarla ko­nulan başlık

Sürmanşet: Gazetelerin birinci sayfasındaki logo­nun üzerinde kullanılan başlık

Ajans: Haber toplama, yayma ve üyelerine dağıtma işiyle uğraşan kuruluş
Muhabir: Basın ve yayın organlarına haber topla­yan, bildiren veya yazan kimse

 

5. Kaynakları bakımından haber türleri konusunda yaptığınız araştırmayı sununuz.

Cevap:

1. Resmi kaynaklar
2. Haber Ajansları
3. Özel Kaynaklar

 

6. “Habercilik Nedir?”  ve “Haber Yazımı” adlı metinleri dikkate alarak çevrenizde haber değeri taşıyan bir olayı haber yazısı şeklinde yazınız.

  • Cevap:

Ünlü Yazardan Öğrencilere Uyarı: Okumadan Yazamazsını
Küçükçekmece Belediyesi’nin kültür- sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘’Kitapların Hayatımızdaki Yeri ‘’ adlı söyleşi, Gülten Dayıoğlu’nun katılımıyla Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Kitapları, insan hayatını kolaylaştıran, insanın ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerileri kazanmasına yardımcı olan kaynaklar olduğunu ifade eden Dayıoğlu, ‘’Düşünceler üretecek kitaplar okuyun sizleri besleyecek olan kitapları tercih edin. Kitap seçerken kitabın diline bakın. Ben hala kitap okuyarak besleniyorum. Okumazsam yazamam çünkü. Onun için önce kitapların diline bakın. Diline hâkim olmayan bir yazarın fikri ne olursa olsun bir yerde hata mutlaka çıkıyor. Kitaplarda işlenen konular yaşınıza göre mi değil mi ve sizi ilgilendiren konular mı bunlara da dikkat edin’’diyerek öğrencilere bilgiler verdi.

“80. KİTABIMI YAZIYORUM”
Kimsesiz bir kadının kızı olan, babası ve annesinden ayrı büyüyen Fadiş’in çocukluğu anlatıldığı ‘Fadiş’ kitabının kendinde ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Dayıoğlu, ‘’79 tane kitabım var. Şuan 80’incisini yazıyorum. Kitaplar benim evlatlarım gibi. Onları zihnimde geliştiriyorum. İlk romanım Fadik ilk göz ağrım ve diğer kitaplarımdan daha farklı bir duygu yaşatıyor’’dedi.

‘’ÇOCUKLARA VE GENÇLERE SAYGI GÖSTEREREK YAZMALARINI İSTİYORUM’’
Yeni nesil yazarların çocuklara ve gençlere saygı ve sevgi göstererek yazmalarını gerektiğini dile getiren Dayıoğlu, ‘’Bunu yürekten istiyorum. Ben öyle yapıyorum hala saygı ve sevgi gösteriyorum ve bakıyorum zaman zaman hata yapar mıyım diye. Çünkü çocuklara yanlış bir şeyler vermek zehir vermek gibidir. O zihinlere yanlış bir şeyler verildiğinde beşikten mezara kadar gider. Ömür boyu ayağını köstekler, zihnini bulandırır. Belki eğri bir yola yönlendirir‘’ dedi.

Program sonunda öğrenciler Gülten Dayıoğlu’na teşekkür ederek çiçek takdim etti. Dayıoğlu ise öğrencilerin kitaplarını imzaladı.

7. Sınıfınızda ikişer kişilik gruplar oluşturunuz Yazdığınız metinleri grup arkadaşınızla yazım, noktalama, akıcılık, bağlaşıklık ve bağdaşıklık bakımından değerlendiriniz. Tespit ettiğiniz hatalar varsa bu hataları gideriniz.

  • Cevap:
2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!