Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Bir Adam Yaratmak Cevapları

blank

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 7. Ünite Tiyatro Sayfa 222, 223, 224, 225 Bir Adam Yaratmak Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Bir Adam Yaratmak Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 Cevabı

Bir sanatçının, eserinde yarattığı bir kahramanın etkisinde kalması mümkün müdür? Sınıfınızda kısa bir tartışma yapınız.

  • Cevap: Kesinlikle mümkündür. Çünkü çoğu zaman kendi bilinçaltındaki kişiliğini eserindeki kahramana yansıtır. Bu da bir zaman sonra yarattığı kişiye dönüşmesine ya da öyle davranmasına yol açar.

İzlediğiniz bir filmin veya oyunun, okuduğunuz bir romanın ve hikâyenin bir kişisinden güçlü şekilde hiç etkilendiniz mi? Görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Etkilendim. Örneğin Cesur Yürek filminde sevdiği kadını elinden almak isteyen kötü yöneticilere karşı onuruyla savaşan ve sonunda özgürlük için ölen William Wallace karakteri beni çok etkilemiştir.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 224 Cevabı

1. Metinde geçen “âza”, “paravana” kelimelerinin anlamını metnin bağlamından bulmaya çalışınız. Anlamını bulamadığınız kelimeleri sözlüklerden araştırınız.

  • Cevap:

aza: vücut organlarının her biri.
paravana: bir salonda, bir odada vb. bölüm oluşturmada, bir bölümü ötekinden ayırmada kullanılan, menteşelerle birbirine bağlı birkaç parçadan oluşan, katlanır, taşınır özellikte, çerçeveli perde.

2. Metnin temasını ve konusunu bulunuz.

  • Cevap: Eserinde yarattığı insanın ruh hâlini yaşamaya başlayan Hüsrev’in yaşadıkları anlatılır.

3. Okuduğunuz metnin iletisi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bazen sanatçı eserinde yarattığı kişiye dönüşü ya da bir süre sonra onun gibi yaşamaya davranmaya başlar. Böylece gerçek ile kurmaca arasında bir yerde durur.

4. Yazarın bu oyuna verdiği adı; tema, konu ve ileti açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar bu oyuna bilinçli bir şekilde bu adı vermiştir. Çünkü kendi yarattığı eser kahramanı gibi davranan sanatçıyı ve yaşadıklarını bizlere anlatmaya çalışmıştır. Bu bakımdan metindeki iletiyle uygun bir eser adı olmuştur.

5. Okuduğunuz metinde Hüsrev’in içinde bulunduğu durum, hangi anlatım tekniğinden yararlanılarak verilmiştir? Bu anlatım tekniği metinde niçin fazlaca kullanılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: İç çözümleme tekniği ile diyalog tekniğinden faydalanılmıştır. Böylece yazar okura kahramanların ruh hallerini anlatmış olur.

6. Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki numaralı bölümlerde belirtilen unsurların metinde kullanılma gerekçelerini defterinize yazınız.

  • Cevap: Okuru anlatılan an ile ilgili moda sokmak için yazılmıştır. Böylece okur sanki sahneyi gözünde canlandırabilecektir.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 225 Cevabı

7. Okuduğumuz metinden yazara özgü dil ve anlatım özellikleriyle ilgili aşağıdaki tabloda verilenlere örnekler bulunuz.

  • Cevap:blank

8. Okuduğunuz metinde dram türüne özgü tespitlerde bulununuz.

  • Cevap: Hayatın acıklı yanlarını ve iniş çıkışlı duygu durumlarını anlatan bu metinde kahramanların içinde bulundukları psikolojik durum diyaloglar üzerinden bize dram türünün örneği olarak iletilmektedir.

9. Necip Fazıl Kısakürek’in yaşamı, edebî kişiliği, siyasi ve sosyal konulardaki görüşleri açısından metinle yazar arasında bir ilişki kurabiliyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet kurabiliriz, çünkü Hüsrev oyun yazarıdır ve biliyoruz ki Necip Fazıl da oyun yazarıdır. Böylece yazarın kendi hayatından hareketle kahramanlarını oluşturduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanında nasıl ki Kısakürek yarattığı kahramanların etkisinde kalabiliyorsa Hüsrev de bu eserde yarattığı oyun kahramanının etkisinde kalmaktadır.

10. Okuduğunuz metinle 6. ünitedeki Yaban metnini tür, içerik ve biçim açısından karşılaştırınız.

  • Cevap: Tür bakımından Yaban roman iken Bir Adam Yaratmak ise oyun metnidir. İçerik olarak Yaban’da Aydın-Köylü çatışması varken Bir Adam Yaratmak da ise sanatçının yaşadığı bireysel sorunlar anlatılmaktadır. Biçim olarak ise Yaban paragraflar ile öyküleme-betimleme tekniğiyle yazılırken Bir Adam Yaratmak ise Diyaloglar ile kurgulanmıştır.

11. Bu oyunu sahneleyecek ekipte görev alan bir kişi olsaydınız dekor / sahne düzenlemesini nasıl yapardınız?

  • Cevap: Arkada loş bir ışık eşliğinde bir çalışma masası ve çalışma masasının üstünde kitaplar mum ve kahve vs olurdu. Yazar siyah ceket giyen sakallı biri olurdu.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 222, 223, 224, 225 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
28
5
2
17
9
5
3

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!