Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cep Telefonu Teknolojisi ve Sağlık Cevapları

blank

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 4. Ünite Makale Sayfa 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 Cep Telefonu Teknolojisi ve Sağlık Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cep Telefonu Teknolojisi ve Sağlık Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı

Günlük yaşamımızda radyo frekanslarıyla çalışan araçların fazlaca kullanılmasının ve bu araçların sayısının artmasının nedenleri üzerinde sınıfınızda kısa konuşmalar yapınız.

  • Cevap: Çünkü yeryüzünde teknoloji aletleri gittikçe gelişmekte ve bu alanda üretilen teknolojik aletlerin çalışma prensipleri içerisinde de radyo frekansları yer almaktadır. Otomotiv, akaryakıt, tarım, ilaç, tekstil, perakendecilik, lojistik, finans, kamu, enerji, bankacılık, üretim ve güvenlik gibi birçok sektörde radyo frekansı kullanılmaktadır. Bu teknoloji kullanıldığı sektörlerde verimlilik ve karı arttırır, aynı zamanda iş gücünde hafifleme sağlar. Son zamanlarda, sık sık karşılaştığımız bu teknoloji insan vücudunda da kullanılmaya başlanmıştır.

Cep telefonlarını doğru biçimde kullanıp kullanmadığımızla ilgili bir araştırma yapınız. Görüşlerinizi sınıfınızda arkadaşlarınıza sunumla aktarınız.

  • Cevap: Cep telefonlarını kimi insanlar doğru şekilde kullanırken kimi insanlar ise gereksiz bir şekilde kullanmakta. Mesela kimileri iletişim dışında ya sadece oyun oynamak için ya da sadece video izlemek için kullanmakta. Oysa günümüzde telefonlar çok işlevlidir. Mesela telefondan internete bağlanıp ödev bile yapılabilmektedir.

“Nomofobi” hastalığı hakkında araştırma yapınız.

  • Cevap: Nomofobi, cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusu. Terim, İngilizce “no mobile phobia” sözlerinin kısaltılmasından oluşur.

NOMOFOBİ BELİRTİLERİ

➜ Nomofobi olan kişide görülen tipik özellikler şunlardır:
➜ Kişinin telefonu yokken kendini “eksik” gibi hissetmesi, boşluk duygusu yaşaması,
➜ Telefonu yanındayken bile obsesif bir şekilde kontrol etme,
➜ Şarj bitince kendini aşırı çaresiz hissetme,
➜ Telefonunu bir yerlerde unutmak, telefonun arızalanması yani telefonunu kullanamamaktan korkma,
➜ Telefonu olmayınca baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk, mide krampları gibi bir takım anksiyete belirtileri yaşaması.

eba adresinden münazara örneği bulup münazarayı sınıfınızda etkileşimli tahtada izleyiniz.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı

1. Okuduğunuz metinde geçen “analog”, “dijital”, “doz” gibi kelimelerin anlamını metnin bağlamından bulmaya çalışınız. Kelimeleri sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

analog: Analog sinyaller yoluyla çalışan ve dijital elektroniklere göre daha maliyetli cihaz
dijital: sayı ile ilgili, sayı temeline dayalı, sayısal.
doz: bir kezde ya da bir gün içinde alınması gereken ilaç miktarı

2. Metinde geçen terim anlamlı kelimeleri tespit edip defterinize yazınız. Kelimelerin anlamlarını sözlükten bulunuz.

  • Cevap:

➜ radyo frekansı
➜ herz
➜ semptom
➜ frekans
➜ termal
➜ enerji
➜ tedavi

3. Metinde terim anlamlı kelimelerin fazlaca kullanılmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü bu yazı bir makaledir. Makaleler öne sürülen görüşü kanıtlama amacı taşır. İnandırıcı ve bilimsel olması için de terimlerden fazlaca yararlanılması gerekmektedir.

4. Okuduğunuz metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Günümüzde yaşamımızın ayrılmaz parçası olan cep telefonunun vücudumuza etkileri.  Yardımcı düşünceler: Radyo frekansları nedir? Nerelerde kullanılır? Cep telefonları ve radyo frekansı ilişkisi. Cep telefonu kullanımlarının açtığı sorunlar.

5. Bu makalede yazarlara özgü dil ve anlatım özellikleri nelerdir? Belirlediğiniz özellikleri, metnin türü ile ilişkilendiriniz.

  • Cevap: Makalelerin en önemli özelliği alanında uzman kişilerce yazılmış olmalarıdır. Bu tür metinler nesnel bir anlatım dili ile kaleme alınır. Dolayısıyla yazarın tavrı, kişiliği veya tarafı bu tür metinlerde hissedilmez. Ortaya konan veri, bilgi veya düşünceler sağlam kaynaklarla desteklenir ve bu kaynaklar yazının sonunda ayrıntılı olarak sıralanır. Makalelerde kullanılan bilgi veya düşüncelerin alındığı kaynakların gösterilmesinde ve aktarılmasında belli kurallar vardır.

6. Metinde alıntılama ve özetleme yapılan bölümlere örnekler bulunuz.

  • Cevap:

alıntılama: “Deneysel çalışmalar RF alanların tümör başlatıcısı olmadığını, eğer karsinojenik bir etki varsa, bunun tümörü geliştirici ya da karsinojenlerin hücre düzeyinde içeri alınmasının artabileceğini öngörmektedir”

Özetleme: “Anne–babalar çocuklarını olası bir riskten korumak için taşınabilir telefon kullanımını sınırlandırmalıdır. Arama yerine mesajla haberleşme tercih edilmelidir. Eller serbest özelliği olan telefonlar tercih edilmelidir. Konuşma sırasında telefon olabildiğince baştan uzak tutulmalıdır. Taşınabilir telefonların taşıtlarda kapalı tutulmasına özen gösterilmelidir.”

7. Okuduğunuz metnin bilimsel metin olma özelliğini ortaya koyacak beş maddeyi defterinize yazınız.

  • Cevap:

➜ Nesnel bir dil vardır.
➜ Açıklayıcı anlatım kullanılmıştır.
➜ Amacı bilgi vermektir.
➜ Kanıtlamaya dayalı bir metindir.
➜ Alıntılarda kaynak belirtilmiştir.

8. Cep Telefonu Teknolojisi ve Sağlık adlı metinde yazarların anlatım tutumunu (öğretici, betimleyici, mizahi, eleştirel vb.) değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazarların tutumu öğreticidir. Çünkü amaçları okurlara bilgi vermektir. Bundan dolayı açıklayıcı anlatım ve sade bir dille öğretme amaçlı yazmışlardır.

9. Metindeki bilgiler arasında bir tutarlılık var mıdır? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Tutarlıdır. Çünkü savunulan görüşler kanıtları ve sahip olanların düşüncelerine dokunulmadan okurla buluşturulmuştur.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
47
24
6
11
48
1
12

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!