Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Jan Dark Cevapları

blank

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 7. Ünite Tiyatro Sayfa 233, 234, 235, 236 Jan Dark Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Jan Dark Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 233 Cevabı

George Bernard Shaw’a (Corç Bernart Şav) ait aşağıdaki özdeyişleri sınıfınızda yorumlayınız.

“Birisini tenkit etmek istersek en münasip yer aynamızın karşısıdır.”

  • Cevap: Birini eleştirmeden önce insan aynaya bakıp kendisini eleştirmeyi bilmelidir. Öz eleştiri, özün, nefsin, insanın kendisini eleştirmesidir; duygu, inanç, düşünce ve davranışlarını belli bir gerçeklik ve değerler tablosu/şablonu içine yerleştirerek test etmesi, denemesi ve değerlendirmesidir

• “Hayatta mutluluğu oluşturan şeyler çok küçük parçalardır. Bir iyilik, bir gülümseme, tatlı bir bakış, iyi bir dilek… Aslında mutlu olanlar, bu küçük şeylerin huzuruna varmış olanlardır.”

  • Cevap: Hayatta çok hırslı olup çok şey bekleyen insanlar ne yazık ki aç gözlü olmakta ve bir müddet sonra mutsuzluk içinde kıvranmaya başlarlar. Oysa bunun yerine kanaat getirmeyi bilmek ve az şey ile mutlu olmayı başarabilmek büyük bir erdemdir. Mutluluk küçük ayrıntılarda küçük keyiflerde gizlidir.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 236 Cevabı

1. Jan Dark adlı metinde geçen “himaye”, “seğirme”, “savmak” kelimelerinin anlamlarını metnin bağlamından bulunuz, sözlüklerden kontrol ediniz.

  • Cevap:

himaye: Esirgeme, gözetme, koruma, koruyuculuk.
seğirme: Seğirmek eylemi.
savmak: İstenmeyen bir kimseyi, herhangi bir neden öne sürerek, yanından uzaklaştırmak, başından atmak.

2. Okuduğunuz metnin temasını ve konusunu belirleyiniz. Metnin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklik açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: 15. yüzyılda sıradan, inançlı bir köylü kızı olan Jan Dark, (Jan Dork) kendisine Tanrı tarafından Fransa’yı kurtarması için birtakım sesler ve hayaller iletildiğine inanır ve konu bu düşünce üzerine şekillenir.

3. Okuduğunuz oyun, yaşanan olaylar açısından tarihsel gerçekliğe uygun mudur?

  • Cevap: Tarihten faydalanılmış olsa da yine de kurgusal bir metindir. Bundan dolayı tarihsel gerçekliğe birebir uyuşmaktadır diyemeyiz.

4. Jan’ın her milletin tanrının ona bahşettiği topraklarda yaşaması gerektiğini söyleyen konuşmasını, vatanseverlik duygusu ve memleket topraklarını koruma konusundaki kararlılık açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Vatanperver bir açıklamadır. Çünkü insanların bir arada yaşamaları için ortak ülkülerde buluşmaları gerekir. Ortak ülkülerden biri de aynı vatanda toprakta yaşamadır. Bunun için de kimseye baş eğmeden özgürlük içinde yaşamanın yolu kahramanlar önderliğinde mücadele etmektir.

5. Sizce Jan Dark, içinde yaşadığı dönemin halkını temsil eden bir kişi midir?

  • Cevap: Evet, tıpkı bizim Köroğlu ya da Battal Gazi gibi bir kahramandır. Çünkü halkının yaşam ve bağımsızlık mücadelesi için gerekirse canını vermekten bile geri durmayacak bir kahramandır.

6. Jan Dark’ı doğruluk ve dürüstlük açısından değerlendirirseniz neler söylebilirsiniz? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Bazı davranışlarını doğru bulmayanlar çıkabilecektir ancak o ülkesinin ve halkının kurtuluşu dürüstçe mertçe dövüşmüş önemli bir ulusal kahramandır.

7. “Tiyatro yazarları içinde dili ustaca kullanan yazarlar arasında yer alan Bernard Shaw, trajik olana mizahi bir tat katarak dili güldüren bir eleştiriye büründürmüştür.” değerlendirmesine katılır mısınız?

  • Cevap: Bu metin üzerinden evet katılabiliriz. Çünkü metnin kimi yerlerinde mizahi unsurların varlığıyla karşılaşırız.

8. Okuduğunuz metinden mimik ve jeste, repliğe, aksesuara örnek veriniz.

  • Cevap:

mimik ve jest: Jan (konuşkan)
replik: Robert → Lakabın ne?
aksesuar: Jean Darc’ın kılıcı

9. Okuduğunuz metin, hangi tiyatro türünün özelliklerini göstermektedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

➜ İsminden anlaşılanın aksine kahramanlık konuları işleyen tiyatro türü değildir.
➜ İzleyiciye toplumsal çarpıklıkları eleştirip göstererek, izleyiciyi bu eleştirilere katmayı hedefleyen bir türdür. Bu anlamda toplumsal bir tiyatro türüdür.
➜ Klasik tiyatrodaki gibi seyircinin kendisini oyunun içinde hissetmesi amaçlanmaz. İzleyen oyunla ilgili karar vermeye zorlanır.
➜ Temelinde sosyalizm olan siyasal amaçlı bir tiyatro düşüncesidir.
➜ Olaylar, durumlar parça parça verilir; arada bir şarkılar, türküler söylenir, anlatıcılar devreye girer.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 237 Cevabı

10. Nobel ödüllü George Bernard Shaw, çağdaş İngiliz tiyatrosunun kurucusudur. Kırktan fazla oyun yazmıştır. Bunlardan biri de 1913’te kaleme aldığı Pygmalion adlı oyundur. Bu oyunla ilgili yazarın bir anısı şöyledir: Bernard Shaw, Pygmalion oyununun galası için İngiliz siyasetçi Churchill’e (Çörçil) gönderdiği davetiyeye şu alaycı notu ekler “Davetiye iki kişiliktir. Bir dostunuzu da getirin -tabii eğer varsa-.” Churchill de bunun üzerine yazara şu notla karşılık verir “Galaya değil ama ikinci oyuna gelirim, tabii eğer sahnelenirse.” Bu bilgiden yola çıkarsanız George Bernard Shaw hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Mizahı seven cesur bir yazardır. Çünkü dönemin siyasetçisine aşırı iğneliyici bir davetiye yollamaktan korkmamaktadır. Aynı zamanda çok ince bir espri anlayışına da sahip olduğunu görüyoruz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 233, 234, 235, 236 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
12
10
4
28
32
5
16

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!