Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Yaban Cevapları

blank

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 6. Ünite Roman Sayfa 174, 175, 176, 177, 178 Yaban Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Yaban Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 174 Cevabı

Kurtuluş Savaşı’nı konu edinen romanlar hakkında bir araştırma yapıp elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Halas: Mehmet Rauf.
Yaban: Yakup Kadri Karaosmanoğlu.
Sodom ve Gomore: Yakup Kadri Karaosmanoğlu.
Ankara: Yakup Kadri Karaosmanoğlu.
Ateşten Gömlek: Halide Edip Adı var.
Vurun Kahpeye: Halide Edip Adıvar.
Üç İstanbul: Mithat Cemal Kuntay.
Yorgun Savaşçı: Kemal Tahir.

“Aydın” kelimesinin sizde oluşturduğu çağrışımla ilgili sınıfınızda kısa bir tartışma yapınız.

  • Cevap: Aydın”, Türkçe sözlükte “ışık alan, ışıklı, aydınlık, kültürlü, bilgili, görgülü, düşünceli, çağın gereksinimlerinin farkında” şeklinde tanımlanmaktadır. Zaman zaman bilim insanları ile eş tutulan aydın,  çevresine karşı olan duruşu ve davranışları bakımından farklılık gösterir. Çünkü bilim insanı, seçtiği alanda bilgi üretme ve topluma uzmanlık alanı ile hizmet verme üzerine yoğunlaşır.  Ancak,  bir bilim insanının da aydın insan kriterlerine uygun davrandığı, toplumuna karşı kendisini sorumlu hissettiği ve duyarlılık gösterdiği örneklere de rastlanmaktadır.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 178 Cevabı

1. Metinde geçen “alelâde”, “merasim”, “kasvet” gibi kelimelerin anlamını metnin bağlamından bulmaya çalışınız. Anlamını bulamadığınız kelime ve kelime gruplarını sözlüklerden araştırınız.

  • Cevap:

alelade: Her zaman görülen, olağan, doğal.
merasim: Yol yöntem, uyulması gereken kural.
kasvet: İç sıkıntısı, sıkıntı.

2. Metindeki çatışmaları belirleyiniz. Çatışmaların türlerini açıklayınız.

  • Cevap:

➜ İnsanların yut işgal ederken kılını bile kıpırdatmamaları
➜ Mehmet Ali’nin korktuğunun başına gelmesi askere alınması
➜ Köylünün Ahmet Cemil’,i anlamaması. Ahmet Cemil’in bulunduğu ortamda yaşadığı yabancılık hissi

3. Okuduğunuz metinden halkın günlük konuşma diline özgü anlatıma örnekler veriniz. Yazar, neden bu anlatımlardan yararlanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap:

“Efendi, tekrar savaş olacak mı? dedi.” efendi kelimesi o dönemde kullanılmaktaydı.
“Beyim, Allah vere de, bizi tekrar askere almasalar, dedi.”

4. Okuduğunuz metinden iç konuşma, iç çözümleme, geriye dönüş, anlatma, gösterme gibi anlatım tekniklerinden yararlanılan bölümlere örnekler bulunuz.

  • Cevap:

iç konuşma: Mehmet Ali’nin, bana bir “Allahaısmarladık” demeden gitmiş olmasına ihtimal veremiyorum.
geriye dönüş:Mustafa Kemal isminde bir büyük adam, bir büyük kumandan, İstanbul’dan çıktı, Anadolu’ya geçti. Erzurum’da, Sivas’ta, milleti başına topladı.
gösterme: Muhtar, jandarmalar, Mehmet Ali ve kendisiyle çağrılan bir iki kişi kapının önünde toplanmış duruyorlar. Mehmet Ali’nin yüzü bembeyazdı.

5. incelediğiniz metinde realizm akımının hangi özellikleri görülmektedir?

  • Cevap: Realizm’de konu gerçek hayattır. Olağanüstü görülen istisnai olaylara yer verilmez. Okura yaşanmış bir olay ya da yaşanabileceğinden şüphe edilmeyecek bir olay sunulur. Realizm’de anlatılan kişi, tam anlamıyla insandır. Çevresiyle davranışlarıyla, tutkularıyla en ince ayrıntısına kadar tanıtılan bir insan görülür eserde. Elbette bu insan çevresinin bir ürünü olan, çevresindeki şartlara göre karakter kazanmış biridir. Bu eserin kahramanı olan Ahmet Cemil de işte bu anlayışla oluşturulmuş hayali kahramanımızdır.

6. Yaban romanının yazıldığı dönemdeki siyasi, kültürel ve toplumsal şartlar romanı etkilemiş midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Etkilemiştir. Çünkü roman, topluma ayna tutmakta o dönemde yanlış giden şeyler ve toplum içerisinde görülen sorunlar gözlemlenerek eser oluşturulmuşa benziyor. Bunu kimi yerde sunulan gerçekçi tahlil ve manzaralardan çıkarmak mümkündür.

7. Sizce Yaban romanında kurmaca bir gerçeklik mi yoksa tarihsel bir gerçeklik mi vardır? 20. yüzyıldaki Türk toplumunun tarihsel özelliklerini göz önüne alarak metnin bu özelliğini açıklayınız.

  • Cevap: İkisi iç içe geçmiş durumdadır. Çünkü gerçek tarihten yararlanılmıştır hem de tarih yeniden kurgulanarak hayal ürünü bir edebi esere dönüşmüştür.

8. Ahmet Celal, bir kolunu kaybetmiş gazi olmasına rağmen millî mücadeleye destek olmaktan kendini uzak tutamamaktadır. Bu tutumu değerlendiriniz.

  • Cevap: Çünkü içinde vatan sevgisi olan bir kahraman yürekli Türk askeri her ne koşulda ve durumda olursa olsun vatanını savunmaktan onun uğrunda canını vermekten geri durmaz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 174, 175, 176, 177, 178 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
66
38
19
6
26
5
13

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!