Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Yer Demir Gök Bakır Cevapları

blank

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 6. Ünite Roman Sayfa 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 Yer Demir Gök Bakır Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Yer Demir Gök Bakır Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 192 Cevabı

“Yer demir gök bakır” deyiminin anlamını araştırınız. Anadolu insanının içinde bulunduğu durumu “demir” ve “bakır” kelimeleriyle dile getirmelerini yorumlayınız.

  • Cevap: Yer demir gök bakır: bütün yardım kapılarının kapalı oluşunu, çaresizliği, umutsuzluğu, olanaksızlığı anlatır. Kapıların o dönem demir ve bakır gibi çok sert ve sağlam malzemeden yapılması ve açılmasının zor olmasından dolayı olabilir.

Yaşar Kemal’in “Benim bir ayağım Anadolu’da, bir ayağım dünyadadır.” sözünden anladıklarınızı açıklayınız.

  • Cevap: Hem yerel hem de evrensel oluşundan kaynaklanıyor olabilir. Çünkü o konularını kahramanlarını Anadolu’dan alırken insanlık adına anlattıklarıyla bütün Dünyaya seslenir.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı

1. Okuduğunuz roman metninden alınan aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını cümlenin bağlamından bulmaya çalışınız, sözlüklerden kontrol ediniz.

a. Muhtar Sefer de her seferinde onun düşlerini hayra yordu.

  • Cevap: Güzel bir sebebe bağlamak.

b. “Alacağı olsun, elbette bizim de kendimize göre tedbirimiz olacaktır.

  • Cevap: Bir şeyi sağlayacak ya da önleyecek yol.

“Bu yıl, bizim köy cümle köylere kötü bir örnek oldu.”

  • Cevap: Bütün herkes, tüm köy anlamında kullanılmıştır.

2. Okuduğunuz metnin temasını ve konusunu bulunuz.

  • Cevap: Tema korkudur konu ise köylülerin girdikleri borç batağından dolayı korku dolu günler geçirmeleri ve yaşamlarının zehir olmasıdır.

3. Roman metninin örtük iletisi nedir? Bu iletiye katılıyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Korkunun ecele faydası olmadığı insanın kendi korkularını büyüten bir canlı olmasıdır.

4. Köylülerin kaderleriyle mücadelesi, zorlu çalışma şartları ve maddi sorunları roman metninde hangi çatışmalarla dile getirilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Köylü-zengin ağa çatışması, yoksulluk ve bu yoksulluktan geçinen insanların varlığı gibi çatışmalar vardır.

5. Boş inançların ve bunları sorgusuz sualsiz kabullenen insanların trajedilerinin ve komik yönlerinin bir arada verildiği bölümlere örnekler veriniz.

  • Cevap: Özellikle Taşbaş ile ilgili onun ermiş olduğuna inanılan kısımlar: “Zamanla köylü, Taşbaş’a ermişlik payesi yüklemeye başlar. Taşbaş’la ilgili ermişlik hikâyeleri dilden dile yayılır”

6. Roman metninde kişilerin tavırları, jest ve mimikleri nasıl anlatılmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Genellikle köylülere has ve mimiklerin yoğunlukta olduğu tavırlarla karşılaşırız. Mesela Meryemce Ana’nın oğlu Ali ile konuşmadan isteklerini ilettiği kısımları sayabiliriz.

7. Aşağıdaki tabloda bazı kişilik özellikleri verilmiştir. Tabloda belirtilen karakterlerle verilen kişilik özelliklerini eşleştiriniz. Belirlediğiniz kişilik özellikleri roman metninde etkili mi verilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap:blank

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 199 Cevabı

8. Okuduğunuz roman metninin anlatım özellikleriyle ilgili aşağıdaki değerlendirmelerden doğru olanları işaretleyiniz ve örnekleyiniz. Tespitlerinizi romancının yönelimiyle karşılaştırınız.

Deyimler sıklıkla kullanılmıştır. ()
Düşsel bir anlatım söz konusudur. ()
İkilemeler fazlaca kullanılmıştır. ()
Atasözlerinden yararlanılmıştır. ()
Realist roman özelliği göstermektedir. ()
Karakterler şive ve ağız özellikleriyle konuşturulmuştur. ()
Diyaloglarda kişiler kendilerine özgü bir dille konuşturulmuştur. ()
İç monologlarla kahramanların psikolojisi okuyucuya aktarılmıştır. ()
Ağıt, destan, dua, beddua gibi halk edebiyatı ögelerinden yararlanılmıştır. ()

9. Meryemce’nin doğadaki varlıklarla konuşmasını halk kültürümüz açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Halkımız içine kapanıktır. Bazen kimseye söylemediği sırrını duygularını bir başkasının duymaması için kendisine yakın gelen bir başka nesneye eşyaya veya canlıya anlatır. Mesela derdini suya söyleyip su gibi akıp gitmesi anlayışı da bundan ortaya çıkmıştır.

10. Tabiat ile insanın iç içe olmasının kişilerin yaşamlarına etkileri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsanlar doğadan ayrı düşünülemez. İnsanın kendi doğasına yabancılaşmaması için doğa ile iç içe yaşaması ve ruhunu doğanın güzellikleri ile doldurması gerekmektedir. Yoksa beton yığınları içinde yok olup gidecektir.

11. Yer Demir Gök Bakır romanını mekân ve zamana ait unsurlar açısından inceleyip bu unsurların nasıl verildiğini aşağıda belirtilen yerlere yazınız.

  • Cevap: Mekan köydür, köyün dışındaki mağaradır. Doğa olduğu gibi okurlara sunulur. Zaman ise bilinmeyen bir zamandır. Tıpkı Adil belası’nın geleceği zamanın belli olmaması gibi .

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 200 Cevabı

12. Başlarına gelecek felaketi korku içinde bekleyen köylüler, çaresiz kalınca tutunacak bir dal olarak ne yapmışlardır? Kendinizi metinlerdeki koşulların içinde düşünerek cevap veriniz.

  • Cevap: Gidip bütün eşyalarını gömerek saklamayı akıl etmişlerdir. Meryemce Ana bile suskunluğunu bozup oğlundan gümüş yüzüğünü saklamasını isteyecek kadar korkmaktadır.

13. Yazar, doğup büyüdüğü Çukurova-Toroslar bölgesinde geçen olayları eserinde anlatmıştır. Romanda anlatılanların yazarın yaşamıyla bir ilgisi olabilir mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Bence olabilir. Çukurova’daki ağaların, köylüler üzerindeki baskıları, onları istedikleri gibi sömürmeleri köylülerin batıl inançları bu inançları doğrultusunda başlarına gelenler bu romanda işlenmiştir.

14. Aşağıdaki eleştiri yazısını okuyunuz. Roman kişilerinin anormal davranışlarını gerçekçilik açısından değerlendirerek düşüncelerinizi aşağıda belirtilen yere yazınız.

  • Cevap: Çünkü roman insanı anlatır insanı insana kelimelerle yorumlatır, sorgulatır. Bundan dolayı da Yaşar Kemal, romanlarında okuru etkileyecek ifadeleri kahramanları yaratma ustasıdır. Bu yüzden de çok başarılı bir romancıdır.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
35
101
13
19
19
7
10

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!