11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Hisar Yayınları Sayfa 180
“11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 Hisar Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Hisar Yayınları Sayfa 180
Soru: C) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Soru: 1) Kari Marx’ın “Hegel’in baş aşağı duran felsefesini ayakları üzerine oturttum.” sözü ne anlama gelmektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Marx, Hegel’in diyalektik idealizm felsefesinden hareket etmekle beraber onun felsefesinin “diyalektik” özelliğini esas almıştır. Bununla birlikte bu felsefenin “idealizm” yönünü kabul etmemiş, materyalizmi (maddeciliği) benimsemiştir. Dolayısıyla Marx’a göre evrenin diyalektik değişiminde ilk hareket noktası Geist ya da ide değil, maddedir.
Soru: 2) Nietzsche’nin modern düşünce hakkındaki temel fikri nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Nietzsche, modern düşünceyi ve modern toplum hayatını ilk eleştiren filozoflardandır. Ona göre modern düşüncenin hakim olmasıyla birlikte akılcı ve bilimci bir dünya görüşü öne çıkmış, din ise arka plana atılmıştır. Bu durum modern toplumu ve insanlığı savaşlarla karşı karşıya bırakacaktır.
Soru: 3) Çağdaş felsefede kadın filozofların sayısının ve etkisinin daha fazla olması hangi gelişmelerle açıklanabilir?
- Cevap: 20. yüzyılda kadın felsefecilerin sayısının arttığı açıktır. Bu durumun başlıca nedenleri arasında kadınlara demokratik yasalar çerçevesinde tanınan hakların gelişmesi, kadınların eğitim görme ve üniversite eğitimine erişme imkânlarının artması öne çıkar.
Soru: 4) Fenomenolojik yaklaşımın temel yöntemi olan “paranteze alma” yöntemi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Husserl’e göre varlıkların ve olguların “öz”ü üzerine bilgi geliştirebilmek için “paranteze alma” yöntemi kullanılmalıdır. Ona göre özün kavranabilmesi için bir yığın rastlantıların, niteliklerle yüklü olan yaşantıların, fikirlerin ve inançların bir kenara bırakılması, “paranteze alınması” gereklidir. Bu şekilde fenomenin içindeki değişmeyen öz görülebilir.
Soru: 5) Felsefi hermeneutiğin kurucusu olan Gadamer’a göre metinlere ve sözcüklere yüklenen anlamları ortaya çıkarabilmek için hangi faktörlerin metin üzerindeki etkisini anlamak gereklidir? Açıklayınız.
- Cevap: Gadamer’a göre metinlere ve sözcüklere yüklenen anlamları anlayabilmek için metnin ve sözcüğün üretildiği çağlar, kültürler, sınıflar ve toplumların özellikleri dikkate alınmalıdır.
Soru: 6) J. P. Sartre’ın “Özgürlüğe mahkûmdur insan.” sözü nasıl açıklanır?
- Cevap: Varoluşçu felsefenin temsilcilerinden Sartre’a göre “Özgürlüğe mahkûmdur insan.” ve insan dünyaya gelişi itibarıyla belirlenmemiştir. Ona göre insan önce var olur sonra da kendi tercihleriyle kendi öz niteliklerini kendi belirler. Dolayısıyla insan özgürlüğü kaçınılmazdır.
Soru: 7) Mantıkçı pozitivizme göre bilim ve felsefe anlamlı önermeler üzerine çalışma yürütmelidir. Buna göre önermenin anlamlı ve anlamsız olması ne demektir? Açıklayınız.
- Cevap: Mantıkçı pozitivizme göre bilim ve felsefe anlamlı önermeler üzerine çalışma yürütmelidir. Bir önerme deneyle sınanamazsa “anlamsız” önermedir. Dolayısıyla bilimin ve felsefenin önermeleri doğrulanmaya ya da sınanmaya açık olmalıdır.
11. Sınıf Hisar Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 180 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























