Yükleniyor...
Evvel Cevap
11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Hisar Yayınları Sayfa 62
11. Sınıf Felsefe Hisar Yayınları
11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Hisar Yayınları Sayfa 62

“11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Hisar Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Hisar Yayınları Sayfa 62

b. Hristiyan Felsefesinin Temel Problemleri

MS 2. yüzyıl-MS 15. yüzyıllar arasında Hristiyan felsefesinde kötülük, Tanrı’nın varlığının kanıtlanması, tümeller ve irade özgürlüğü üzerinde durulan başlıca problemlerdir (Şema 2.3).

• Kötülük Problemi
Kötülük probleminin tartışılmasında temel soru şudur: “Tanrı her şeyin nedeni ise Tanrı tarafından yaratılmış olan dünyada kötülüğün varlığı nasıl açıklanabilir?” Bu soruya karşı Augustinus’un görüşleri dikkat çeker. Ona göre Tanrı, tüm kötülükleri önleyecek kadar güçlüdür ancak kötülüğün varlığı, doğrudan ona bağlanamaz. Ahlaki kötülük bireylerin seçimlerinin bir sonucudur. Tanrı, insana özgür irade vermiştir. Augustinus, özgür iradeye sahip olmanın iyi olduğunu düşünmüştür. Ona göre özgür irade bireyin ahlaki davranmasına izin verir. Ne var ki özgür iradeye sahip olmanın bir sonucu da bireyin kötülük yapmaya karar verebilmesidir. Augustinus’a göre Tanrı, insanları kötü karşısında daima iyiyi seçmeye programlasaydı bireyler, herhangi bir kötülük yapamazdı. Bunun sonucunda birey gerçekten özgür olamaz ve yapacaklarına karar verirken aklını kullanamazdı.

Tanrı’nın Yarlığının Kanıtlanması Problemi
HristiyanfelsefesindeTanrı’nınvarlığınınkanıtlanması problemi üzerine üç temel yaklaşım vardır. Bunlar ontolojik, kozmolojik ve teleolojik yaklaşımlardır.

Ontolojik yaklaşım
Platon’un tümel kavramları gerçek varlıklar olarak ele aldığı yaklaşımından hareketle Tanrfnm varlığına dair ontolojik bir kanıtlama yöntemini esas alır. Bu yönteme göre Tanrı, onun varlığından kuşku duyan insanlar da dâhil olmak üzere tüm insanların zihninde bir karşılığa sahiptir. İnsan zihninde Tanrı kavramı olduğuna göre o en yetkin varlıktır ve en yetkin varlık olduğuna göre de var olma sıfatını içinde barındırır. O hâlde Tanrı vardır.

Kozmolojik yaklaşım
İçinde yaşadığımız dünyanın birtakım genel özelliklerinden hareket etmiş olan Aquinalı Thomas’a göre (Görsel 2.5), hareket hâlinde olan her şey bir başka şey tarafından hareket ettirilir. Ancak bu durum mantıkça sonsuza kadar geri götürülemez. Dolayısıyla bir ilk hareket ettirici neden gerekir. İşte evrendeki değişim ve hareket olgusunun gösterdiği ilk hareket ettirici neden Tanrı’dır.

Teleolojik yaklaşım
Teleolojik kanıt, evrenden hareketle Tanrı’ya giden bir yaklaşımı içerir. Buna göre evrendeki düzen belli amaçlara hizmet etmekte ve evrende yaşamın sürmesini sağlamaktadır. Bu düzen ve amaç kendi kendine ortaya çıkamaz. O hâlde, evrene düzen ve amaç veren bir gücün veya bilincin varlığının olması gerekir. Bu varlık da Tanrı’dır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Hisar Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 62 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum