Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
sınıf 1 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 2 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 3 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 4 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 5 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 6 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 7 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 8 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 9 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 10 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 11 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 12 Ders Kitapları ve Cevapları
Youtube Kanalı
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109

Google Play Uygulama

“11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109

XX. Önerme

Herkes kendisine yararlı olanı aradığı ölçüde, yani kendi varlığını korumaya çabaladığı ve bunu başarabildiği ölçüde erdemle donanır; buna karşın kendisine yararlı olanı, yani kendi varlığını korumayı reddettiği ölçüde erdemini yitirir.
Kanıtlama: Erdem insanın kendi gücüdür ve sadece insanın özüyle tanımlanır, yani sadece insanın kendi varlığını korumaya harcadığı çabayla tanımlanır. Bu nedenle insan kendi varlığını korumaya çabaladığı ve bunu başarabildiği ölçüde erdemli olur; dolayısıyla kendi varlığını korumayı reddettiği sürece erdemini yitirir.

XXII. Önerme

Varlığı koruma çabası denen erdemden daha üstün bir erdem yoktur.
(…)
Önerme Sonucu: insanın kendisini koruma çabası erdemin ilk ve tek temelidir. Çünkü bu ilkeden daha üstün bir ilke düşünülemez ve bu ilke olmadan da hiçbir erdem kavranılamaz.

XXVIII. Önerme

Zihnin en üstün iyisi Tanrı bilgisidir ve zihnin en üstün erdemi Tanrı’yı bilmektir.
Kanıtlama: Zihnin anlayabileceği en üstün şey Tanrı, yani mutlak anlamda sonsuz Varlık’tır ve bu Varlık olmadan hiçbir şey olmaz ve kavranılamaz. Bu yüzden zihne en fazla yararı dokunan ya da zihin için en iyi olan Tanrı bilgisidir. Ayrıca zihin ancak anladığı ölçüde etkindir ve zihnin sadece etkin olduğu ölçüde etkinliğinin kaynağının erdem olduğu söylenebilir. Öyleyse anlamak zihnin mutlak erdemidir.

Soru: Metinde geçen felsefi kavramları belirleyiniz. Bu kavramların metinde hangi anlamda kullanıldıklarını açıklayınız.

  • Cevap:

Kavramlar şu anlamda kullanılmıştır:

  • Erdem: Spinoza’ya göre erdem, insanın kendi doğasına uygun yaşaması ve varlığını koruma çabasını göstermesidir. Bu, insanın doğa yasalarına uygun davranması anlamına gelir.
  • Varlık Koruma Çabası: İnsanın kendisini ve varlığını sürdürme isteği, erdemin temelidir. Bu çaba, kişinin hayatta kalma ve kendini geliştirme arzusunu temsil eder.
  • İyi ve Kötü: İyi, insanın varlığını koruyup güçlendiren şeylerdir; kötü ise varlığına zarar verenlerdir. Bu kavramlar, bireyin sevinç veya keder duygularıyla değerlendirilir.
  • Tanrı Bilgisi: Tanrı, Spinoza’nın panteist anlayışında doğayla eşdeğer olup, en üstün iyilik ve bilgi kaynağıdır. Tanrı’yı bilmek, insanın zihinsel mükemmelliğe ulaşması anlamına gelir.

Soru: B. Spinoza’ya göre iyiye ulaşmak nasıl mümkün olur?

  • Cevap: Spinoza’ya göre iyiye ulaşmak, insanın doğa yasalarına uygun olarak yaşaması ve kendini gerçekleştirmesiyle mümkündür. Bu, kişinin tutkularını akıl yoluyla kontrol etmesi ve doğanın bilgisine ulaşarak erdemli bir yaşam sürmesi anlamına gelir.

Soru: Bu metinden günümüze ait ne tür dersler çıkarılabilir?

  • Cevap: Metin, günümüzde bireylerin kendilerini tanıyıp doğalarına uygun bir yaşam sürmeleri gerektiğini vurgular. Ayrıca, insanın hem kendine hem de başkalarına faydalı olmak için akıl ve erdemle hareket etmesinin, toplumun uyum içinde yaşamasına katkıda bulunabileceğini öğütler. Bu, kişisel gelişim ve toplumun yararına hizmet etme konusunda önemli bir felsefi yaklaşımdır.

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!