Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130

5.4. 20. YÜZYIL FELSEFESİNİN DÜŞÜNCE VE ARGÜMANLARINI DEĞERLENDİRME

20. yüzyıl felsefi dönemine yönelik öğrenmiş olduğunuz bilgilerin pekişmesi için aşağıda hazırlanmış olan tartışalım ve yazalım bölümlerini sınıf ortamında uygulayınız.

Tartışalım

Aşağıdaki metni okuduktan sonra Nurettin Topçu’nun ahlak görüşlerini tartışınız.

İSYAN AHLAKI

İrade kendi özgürlüğünü kazanmadan önce hatta onu kazanmak üzere esir olmaktadır, tam olarak kendini istemeden önce esirliği istemektedir. Bize göre esirlik, iradenin özel bir nesneye bağlanması anlamına gelmektedir; o böylece tatmin olacak ve bizzat bu tatminle harap olacaktır. İrade kendi harap edilişini istememek için yokluğu istemek zorundadır, yani o hiçbir özel nesneyi istemeyecektir fakat bütün bir özel nesneler dünyasında dolaştıktan sonra yine kendinde ve bizzat kendisi için kalacak ve kendi kendisini isteyecektir. İşte harekette menfaat gütmezlik denen şey budur. İnsan, hareketi sayesinde elde edilmiş şu veya bu nesneye değil de bizzat kendi hareketine bağlanmalıdır.

Hayat, hareket etmek için gerekli imkânları bulamayınca kendi üzerine döner. Ve kendi kendisinin bir paraziti gibi kendi cevherinden beslenir. Tecrübenin bize öğrettiği şey odur ki arzuyu korumak faydalıdır çünkü arzu hareket etme iradesini beslediği için daha verimli hâle gelir.
Başlangıçta tabiat hazzı bir gaye olarak değil hayat enerjisinin bir telafisi, tamiri olarak istendi. Fakat haz yine hayatın gelişmesine ayak bağı oldu. Hayati hazzın pasifliği içerisinden doğan şuur, onu aşmak zorunda kaldı. Hazdan doğan ahlak bozucu gizli unsur, kendi zorunlu sonucu olarak hareketin ölümüne neden olur.

Nurettin Topçu, İsyan Ahlakı

Tartışma Notları

  • Cevap:

Nurettin Topçu’nun ahlak görüşleri özellikle irade ve hareket konularında oldukça farklıdır. Topçu’ya göre insanın esir olması, özel bir nesneye bağlanması anlamına gelir ve iradenin özgürlüğünü kazanabilmesi için özel nesnelere bağlanmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. İrade, kendini harap etmek yerine yokluğu istemek zorundadır ve insan, bizzat kendisini istemelidir. Bu felsefeye göre insanın hareketi sayesinde elde ettiği nesneler değil, bizzat hareketi kendisi için önemlidir.

Topçu’nun bu görüşleri konusunda tartışma yaratabilecek birkaç nokta bulunabilir. Öncelikle, insanın tamamen özel nesnelere bağlanmaktan vazgeçmesi mümkün müdür? İnsanın ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda özel nesnelere bağlanması hayatın normal bir parçasıdır. Bu nedenle, insanın özel nesnelere bağlanmadan tamamen kendisini istemesi ne kadar gerçekçidir?

İkinci olarak, Topçu’nun hareketin ölümüne neden olan hazdan doğan ahlak bozucu gizli unsur görüşü tartışmalıdır. Bazılarına göre, haz ve keyif almak insanların doğasında vardır ve doğru bir şekilde yönlendirildiğinde ahlaki bir sorun yaratmaz. Ayrıca, bazı durumlarda haz ve keyif almak insanların motivasyonunu artıracak ve daha verimli hale getirecektir.

Sonuç olarak, Topçu’nun ahlak görüşleri tartışmaya açık ve eleştirilebilir noktalar içermektedir. Ancak, farklı düşüncelerin tartışılması ve sorgulanması ahlaki bir düşüncenin oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlayabilir.

Tartışalım

Aşağıdaki metinden hareketle Takiyettin Mengüşoğlu’nun “insanı bir bütün olarak gören” düşüncesini tartışınız.

Kültür Antropolojisi: Felsefi antropoloji için daha önemli olan, insanda bütün insanlara has olan varlık ve eylem ögelerinin bulunduğunu göstermektir. Bilgi, yapıp-etme, değer-duygusu, inanma, özgürlük, tarihsellik, mitos, sanat, dil ve benzerleri bu çeşit varlık ve eylem ögeleridir ve bunlar bütün insanlara hastır.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 131)

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!