Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97

Uygulama

Aşağıda eserin açıklaması ve eserden alıntılar verilmiştir. Bunları okuyup bunlardan hareketle verilen soruyu cevaplayınız.

ESER AÇIKLAMASI

Voltaire bu eserinde iyimserlik düşüncesini savunan Leibniz’i eleştirir. Voltaire, her şeye inanan saf Candide’nin filozof Pangloss ile başından geçen olayları anlatır ve onları sorgulatır. Dünyada kötülüğün de olduğunu göstermeye çalışır. Pangloss ile dünyayı dolaşırlar. Karşılaştıkları her olayda iyimserliğin getirdiği sonuçlar gözler önüne serilir. Candide, bu yolculuklarda hayatın anlamını aramaktadır. Son uğradıkları yer ise İstanbul’dur.

CANDİDE

Yaşlı adam: Bir şey bilmiyorum. Zaten ben hiçbir müftü ile vezirin adını öğrenmiş değilim; söz ettiğiniz olaydan da haberim yok. Kamu işlerine karışanların çoğu zaman sefalet içinde öldüklerini ve buna layık olduklarını sanıyorum; hiçbir zaman İstanbul’da neler olup bittiğini öğrenmeye çalışmadım; bahçemde yetiştirdiğim yemişleri oraya satmaya göndermekle yetinirim.

(Bu sözleri söyledikten sonra yabancıları evine buyur etti. İki kızıyla iki oğlu onlara kendi yaptıkları çeşitli şerbetlerden başka kaymaklı turunç reçeli, portakal, limon, ananas, fıstık, ne Batavia’nın ne de adaların o kötü kahvesi karışmamış halis Moka kahvesi ikram ettiler.)

Candide: Çok geniş, çok bereketli bir toprağınız olmalı.

Yaşlı adam: Yalnızca yirmi dönümlük bir yerim var. Burasını çocuklarımla birlikte eker biçerim; bu iş, üç büyük kötülük olan can sıkıntısını, ahlaksızlığı ve yoksulluğu bizden uzak tutar.

(Candide çiftliğine dönerken Türk’ün söyledikleri üzerine derin derin düşündü.)

Candide (Pangloss’la Martin’e): Bana bu iyi yürekli yaşlı adamın, birlikte yemek yediğimiz altı kralın hayatına değişilmeyecek bir hayatı var gibi geliyor.

Pangloss: Filozofların sözlerine bakılırsa büyük mevkiler çok tehlikelidir. (…) İmparator IV Henri’nin nasıl mahvolduklarını bilirsiniz!

Candide: Biliyorum. Bahçemizi yeşertmek gerektiğini de biliyorum.

Pangloss, (ara sıra Candide’ye): Olası dünyaların en iyisinde bütün olaylar birbirine bağlıdır. Çünkü Matmazel Cunegonde’un aşkı uğruna güzel bir şatodan tekme yiyip kovulmasaydınız, engizisyonun işkencesine uğramasaydınız, yaya olarak bütün Amerika’yı do- laşmasaydınız, kılıcınızı

Baron’un vücuduna saplamasaydınız, güzel Eldorado ülkesinden aldığınız bütün o koyunları yitirmeseydiniz şimdi burada turunç reçeliyle fıstık yiyemezdiniz.

Candide: Bunlar güzel sözler ama bahçemizi yeşertmek gerek.

Voltaire, Candide

Felsefi görüşlerin anlaşılmasında edebî eserlerin katkıları neler olabilir?

  • Cevap: Edebi eserler, felsefi görüşlerin anlaşılması ve sorgulanması için önemli bir kaynak olabilir. Özellikle Candide gibi eserler, filozofların felsefi düşüncelerini eleştirel bir şekilde yansıtır ve okuyucuların bu düşünceleri sorgulamasına olanak tanır. Bu tür eserler, felsefi düşüncelerin somut örneklerle anlatılmasına yardımcı olur ve okuyucuların bu düşünceleri daha iyi anlamasına ve sorgulamasına olanak tanır. Ayrıca edebi eserler, felsefi düşüncelerin yaygınlaşmasına da katkı sağlayabilir. Örneğin, Candide gibi eserler felsefi düşüncelerin daha geniş kitlelere ulaşmasına ve yayılmasına yardımcı olabilir.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
1
happy
1
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!