Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107

Villusta yer alan bağırsak epitel hücrelerinin ömrü yaklaşık 5 gündür. Villus hücreleri yaşlandıkça bağırsak salgılarına karışır, dışkıyla atılır. Mitoz bölünmelerle oluşan yeni hücreler bölgenin onarımını sağlar.

İnce bağırsağın son kısmı olan ileumun kalın bağırsakla bağlandığı yerde kapakçık bulunur. Kapakçık kalın bağırsağa kadar iletilmiş posanın geri dönmesini engeller. İnce bağırsağın son kısmı ile kalın bağırsağın ilk kısmı olan çekumun birleştiği bölgede kör bağırsak bulunur. Birleşim yerindeki bu küçük çıkıntıya apandis adı verilir.

Mide ve ince bağırsağın hormonların etkisinde çalışma mekanizmasını aşağıdaki görselde bulabilirsiniz.

Apandis: Bağırsak içindeki patojen mikroorganizmaların yok edilmesinden sorumludur ve bağırsak içinde yaşayan yararlı bakterilerin zarar görmesini engeller. Burada iltihaplanma görülürse apandisit hastalığı ortaya çıkar.

Araştıralım-Paylaşalım

Niçin apandis ameliyatı oluruz? Apandisin yokluğu insan hayatını nasıl etkiler? Araştırarak sonuçları sınıfınızda paylaşınız.

  • Cevap:

Apandisit, apandis adı verilen küçük bir kör bağırsağın enfeksiyonu ve iltihabıdır. Apandisit vakalarının çoğunda apandis karnın sağ alt tarafında bulunur ve enfeksiyon, iltihap ve şişkinliğe neden olur. Apandisit, zamanında tedavi edilmezse hayatı tehdit edici bir durum haline gelebilir.

Apandisit, apandisin çıkarılması yoluyla tedavi edilir. Apandis ameliyatı olarak bilinen bu işlem, karnın sağ alt kısmında küçük bir kesi açılır ve apandis çıkarılır. Apandisin çıkarılması, apandisit enfeksiyonunun yayılmasını önlemek ve hayatı tehdit eden bir duruma dönüşmesini engellemek için önemlidir.

Apandisin yokluğu, genellikle sağlıklı bir insan için büyük bir etki yaratmaz. Apandis, vücutta bir işlevi olan ancak hayati bir organ değildir. Apandisin çıkarılması sonrasında, sindirim sistemi fonksiyonları, yiyeceklerin sindirilmesi ve emilmesi gibi normal şekilde devam eder. Bazı durumlarda, apandisin çıkarılması sonrasında, kişi biraz halsizlik, ağrı ve dispepsi gibi semptomlar yaşayabilir. Ancak bu semptomlar genellikle hafif ve geçicidir.

Sonuç olarak, apandis ameliyatı, hayatı tehdit eden bir durum olan apandisit enfeksiyonunu tedavi etmek için gereklidir. Apandisin yokluğu genellikle sağlıklı bir insan için büyük bir etki yaratmaz, ancak bazı semptomlara neden olabilir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!