Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118

Tırnak makası, diş fırçası, tıraş bıçağı, dövme veya akupunktur iğnesi, manikür-pedikür malzemeleri ya da diş tedavisinde kullanılan ancak iyi sterilize edilmeyen delici ve kesici aletlerin ortak kullanımının yanı sıra cinsel yolla ya da kan ürünleriyle de bulaşabilir. Kanalizasyon sisteminin suyu iyi filtre etmemesi de hepatit hastalığının besin ve su aracılığıyla yayılmasına neden olur.

Hemoroit, Yunancada haima (kan) ve rhoos (akma) kelimelerinden oluşmuştur. Halk arasında basur olarak bilinir. Rektumda dışkı kontrolüne yardımcı olan kan damarlarınca zengin hemoroidal yastıkçıklar bulunur. Bu yastıkçıklarda şişme veya iltihaplanma olduğunda hemoroit hastalığı oluşur. Hemoroit bir bağ dokusu hastalığıdır. Rektumda iç ve dış hemoroitler hâlinde görülebilir. Bu durum anüs çevresinde kanamaya neden olur. Genetik faktörler, beslenme tarzı (diyet), sıvı tüketiminde yetersizlik, karın içi basıncı arttıran ıkınma hareketleri, anüs çevresinin bol su ile yeterince temizlenmemesi, sucuk, pastırma gibi besinlerin çok tüketilmesi nedenleriyle hastalık oluşabilir. Lif bakımından zengin lahana, kabak, pırasa gibi besinlerle beslenme, bol sıvı alınması, düzenli tuvalet alışkanlığı, sıcak su oturma banyosu veya ilaç tedavisi önerilmektedir. Hastalığın ileri derecelerinde cerrahi müdahale uygulanır (Görsel 1.74).

Antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterilerle birlikte bağırsak ortamındaki sindirimden sorumlu bakteriler ile B ve K vitaminin sentezinden sorumlu olan yararlı bakterileri de yok eder. Bilinçsiz kullanılan ilaçların etkisiyle bağırsak boşlundaki pH değerinde meydana gelen değişiklik, enzimlerin çalışmasını da olumsuz etkiler. Besinlerin sindirim ve emilimi de aksar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uygun ve doğru antibiyotik kullanımını “Klinik olarak tedavi etkisi maksimum, ilaçla ilgili yan etki ve mikrobiyal direnç gelişim riski minimum olan antibiyotiklerin etkin kullanımı” şeklinde tanımlamaktadır. Doğru antibiyotik kullanımıyla ilgili bilgi düzeyinin artması için bireylerin eğitimine önem verilmelidir. Bu amaca yönelik eğitim programları düzenlenmelidir. Sindirim sistemi hastalıklarından korunmak ve sindirim sisteminin sağlığını sürdürmek için; •
• Lifli besinlerin tüketimi arttırılarak düzenli ve dengeli beslenilmelidir.
• Aşırı yağlı yemeklerden, kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
• Et ve süt ürünleri çiğ olarak tüketilmemelidir.
• Yenilen besinlerin çok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
• Stresten uzaklaştıracak hobiler edinilmelidir.
• Yiyecekler, yavaş ve uzun süre çiğnenmelidir.
• Sindirim sisteminin düzenli çalışmasının devamını sağlamak için düzenli egzersiz yapılmalıdır ve bol su içilmelidir.

Araştıralım-Paylaşalım

Fast-food türü yanlış beslenmenin ve asitli içecek tüketiminin sindirim sisteminin sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini araştırarak bu tür beslenmeden uzak kalmaya katkı sağlayacak bir kamu spotu hazırlayanız. Tüm okul arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Sesli: Merhaba arkadaşlar, hepimiz zaman zaman fast-food tarzı yiyeceklerle besleniyoruz ve asitli içecekler tüketiyoruz, ancak bilmemiz gereken bir şey var: bu tür beslenme alışkanlıkları sindirim sistemi sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.

Görsel: Ekranda fast-food restoranlarında tüketilen hamburger, patates kızartması, soğan halkası ve gazlı içecek görüntüleri belirir.

Sesli: Fast-food tarzı yiyecekler yağlı, tuzlu ve şekerli olabilir. Bu yiyecekler sindirim sistemi sağlığımızı etkileyebilir. Yüksek yağ ve şeker içeriği, kan şekeri seviyelerinin hızlı bir şekilde yükselip düşmesine neden olabilir, bu da mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi semptomlara yol açabilir.

Görsel: Ekranda bir kişinin karın ağrısı çektiği, şişkin bir karın görüntüsü belirir.

Sesli: Ayrıca fast-food tarzı yiyeceklerin sodyum içeriği yüksek olabilir. Aşırı sodyum tüketimi, kan basıncını yükseltir ve kalp hastalığı riskini arttırır.

Görsel: Ekranda bir kalp atışı grafik gösterimi belirir ve yüksek sodyum tüketiminin kalp atış hızını arttırdığı gösterilir.

Sesli: Ayrıca, asitli içecekler de sindirim sistemi sağlığına zararlı olabilir. Asitli içecekler yüksek miktarda şeker ve kimyasallar içerir. Bu tür içecekler, diş çürümelerine, mide rahatsızlıklarına ve obeziteye neden olabilir.

Görsel: Ekranda diş çürükleri, mide ekşimesi ve şişkin bir karın görüntüsü belirir.

Sesli: Sağlıklı bir sindirim sistemi için, doğal, taze gıdalar tüketmeniz, yeterli miktarda su içmeniz ve egzersiz yapmanız önerilir.

Görsel: Ekranda taze meyve ve sebzeler, su şişesi ve bir kişinin egzersiz yaptığı görüntüler belirir.

Sesli: Bu nedenle, fast-food tarzı yiyecekler ve asitli içecekler tüketmek yerine, sağlıklı ve besleyici gıdalar tercih etmeniz ve su içmeniz önemlidir. Unutmayın, sağlıklı bir sindirim sistemi, sağlıklı bir yaşamın temelidir.

Görsel: Ekranda sağlıklı gıdaların yanı sıra su şişesi ve mutlu bir insan görüntüsü belirir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!