Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 131 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131

His demetleri ve purkinje lifleri, SA ve AV düğümlerine göre daha düşük hızlarda, dakikada 15-40 kez impuls oluşturma özelliğine sahiptir. Kalbin çalışması, kulakçık ve karıncıkların ritmik kasılma (sistol) ve gevşeme (diyastol) hareketleri ile gerçekleşir. Kanın kulakçıklara dolmasıyla başlayan ve bu kanın karıncıklardan kalbi terk etmesine kadar geçen süreçte gerçekleşen olaylara kalp döngüsü denir.

Kalbin kanla dolduğu gevşeme dönemiyle, kanı pompalayan kasılma dönemi bir kalp döngüsünü oluşturur. Dinlenme hâlindeki bireyin kalp döngüsü yaklaşık 0,8 saniye sürer. “Görsel 1.77”de bir kalp döngüsü şematize edilmiştir. (a) bölümünde kulakçıklar ve karıncıklar gevşeme hâlindeyken büyük toplardamarlardan gelen kan buralara dolar (0.4 sn). (b) bölümünde kulakçıkların kasılmasıyla kan, karıncıklara pompalanır (0.1 sn). (c) bölümünde karıncıkların kasılmasıyla kan, büyük atardamarlara pompalanır (0.3 sn). Böylece bir kalp döngüsü tamamlanmış olur.

Araştıralım-Paylaşalım

EKG (elektrokardiyogram) kalp döngüsünü gösteren grafiği kalpte meydana gelen elektriksel değişimleri göstermektedir. Buna göre kalpte meydana gelen bu değişimleri polarizasyon, de- polarizasyon, repolarizasyon olayları açısından araştırınız. Araştırma sonuçlarını sınıfınızda paylaşınız.

  • Cevap:

Kalpte meydana gelen elektriksel değişimler, kalp atışının düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu elektriksel değişimler, EKG grafiğinde belirgin bir şekilde görülebilmektedir.

Polarizasyon, kalbin dinlenme halindeyken (kalp kası gevşek durumdayken) iken gerçekleşen bir olaydır. Bu durumda, kalp hücrelerinin içindeki yük dağılımı sabittir ve kalp hücreleri yüksüz bir durumdadır.

De-polarizasyon, kalbin kasılma aşamasına geçtiği anda gerçekleşen bir olaydır. Bu aşamada, kalp hücrelerinin zarlarında bulunan iyon kanalları açılarak, hücrelerin içi pozitif hale gelir ve kalbin kasılmasına yol açar.

Repolarizasyon ise, kalbin kasılma aşamasından sonra gerçekleşen bir olaydır. Bu aşamada, hücre zarındaki iyon kanalları tekrar kapanarak, hücre içi negatif hale gelir ve kalbin dinlenme aşamasına geçmesini sağlar.

EKG grafiği, bu değişimlerin her birini farklı şekillerde yansıtmaktadır. Polarizasyon aşamasında, EKG grafiğinde düz bir çizgi gözlemlenirken, de-polarizasyon aşamasında yükselişler, repolarizasyon aşamasında ise tekrar düz bir çizgi görülmektedir.

Bu bilgileri sınıf arkadaşlarınızla paylaşarak, kalbin elektriksel değişimleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca EKG grafiği okumayı da öğrenerek, kalp sağlığı ile ilgili olası sorunları daha erken tespit edebilme becerisini kazanabilirsiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!