Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 165 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165

Aynı antijenle enfekte olmuş kişiye bu antikorları içeren serum verilerek antijenler etkisiz hâle getirilebilir. Böylelikle tedavi sağlanmış olur. Vücudumuzun tepki gösterdiği bir başka etki alerjidir. Alerjiye neden olan maddeler alerjen (polen, yer fıstığı, vb) olarak adlandırılır. Alerji gözlerde yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, zor nefes alma şeklinde tipik belirtilerle kendini gösterir.

Alerjen maddenin etkisiyle mast hücrelerinden çok miktarda histamin salgılanması sonucu, yüzeysel kan damarlarının ani bir şekilde genişleyip kan basıncının düşmesi ve akciğer damarlarının daralması şeklinde gerçekleşen olaylara anaflaktik şok denir. Arı zehri, penisilin, yer fıstığı gibi alerjenler bunlara aşırı duyarlı kişilerde anaflaktik şoka neden olabilir. Anaflaktik şok birkaç dakika içinde ölüme sebep olabilir. Bazı maddelere aşırı duyarlı kişilere adrenalin hormonu içeren ilaçlar enjekte edilerek bu tepkiler azaltılabilir.

En sık rastlanan alerjik hastalıklar arasında ürtiker, saman nezlesi ve astım gösterilebilir. Ürtikerde antijen, özgül deri bölgelerine girer, o bölgede şok benzeri reaksiyon gelişir. Ürtiker rahatsızlığında deride kızarıklık ve şişmeler gözlenir. Bu hastalıkta antihistaminik ilaçlar etkilidir. Astıma yol açan alerjik reaksiyon, akciğer bronşiyollerinde gerçekleşir. Ortaya çıkan solunum sorunu, alerjiye sebep olan ürünler ortamdan uzaklaştırılıncaya kadar sürer.

Bağışıklık sisteminin vücudun kendi moleküllerine saldırması sonucu otoimmün hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin sistemiklupus erythema- tosus (sistemik lupus eritematozus) hastalığı bağışıklık sisteminin, normal hücre parçalanması sonucu oluşan histon proteinlerine ve DNA’ya karşı antikor oluşturan bir hastalıktır. Bu hastalık; ateş, deride kızarıklıklar, eklemde yangılar ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Geçmiş konularda öğrendiğimiz eklem romatizması, tip I diyabet, multiple skleroz, graves hastalıkları da otoimmün hastalıklardır.
Genetik yatkınlık, cinsiyet, yaşanılan çevre, otoimmün hastalıkların görülme sıklığını etkiler. Araştırmalara göre kadınlarda otoimmün hastalıkların görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Stres, yetersiz beslenme, aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyen diğer faktörler arasındadır.

Yeterli ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz, doğru nefes alıp verme kan akışını hızlandırdığı için bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Araştırmalar, dinlenme ve uykunun da bağışıklık için önemli olduğunu ortaya koymuştur. Doğuştan veya sonradan kimyasal ve biyolojik antijenlere maruz kalma nedeniyle bağışıklık eksikliği görülebilir. Aktif lenfosit oranının azlığı ya da hiç olmaması baskılanmış bağışıklığa neden olur. HIV (AİDS virüsü), sonradan gelişen kazanılmış bağışıklık eksikliğine sebep olduğu bilinen virüstür. Bu virüs kazanılmış bağışıklık tepkisinden kaçabilir veya vücuda saldırabilir. AIDS hastalarında ölüm nedeni HlV’in kendisi değil, fırsatçı hastalıklar, sinir hasarı ve bağışıklığın çökmesidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!