Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 179 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179

Soluk alma (inspirasyon) sırasında, diyafram ve kaburga kasları kasılır. Normalde kubbe şeklinde duran diyafram kasıldığında düzleşir ve karın boşluğunu aşağı iterken göğüs boşluğunu genişletir. Bu sırada kaburga kasları da kasılarak yukarıya doğru, göğüs kemiği ise dışarıya doğru hareket eder. Göğüs boşluğu genişler. Göğüs kafesinin genişlemesiyle akciğerlerin de hacmi artar, akciğer iç basıncı, atmosferik basıncın (dış basınç) altına düşer ve akciğerin iç basıncı azalır. Gazların difüzyonu yüksek kısmi basınçlı olduğu yerden düşük kısmi basınçlı olduğu yere doğru gerçekleştiğinden ağız veya burun deliklerinden giren hava akciğer alveollerine ulaşır. Difüzyon yardımıyla oksijen, alveolleri saran kılcal damarlardaki kana, karbondioksit ise kandan alveollere geçer.

İnsanda soluk alma sırasında negatif basınç oluşur ve soluk almayı kolaylaştırır. Negatif basıncın oluşmasını sağlayan etkenler; akciğer iç basıncının dış basınçtan düşük olması, plevranın akciğeri göğüs boşluğunda tutması, plevra içindeki sıvının varlığı ve plevra sıvı basıncının düşük olmasıdır.

Soluk verme (ekspirasyon), akciğerlerin ve göğüs kafesinin elastik geri çekilme özellikleri ile oluşur. Buna geri yaylanma basıncı denir. Soluk verme esnasında, kaburga kasları gevşeyerek kaburgaların ve göğüs kemiğinin aşağıya inmesi sağlanır. Diyafram da gevşeyerek kubbeleşir. Göğüs kafesi daralır, göğüs kafesinin ve akciğerlerin hacmi azalır. Böylece akciğer iç basıncı artar. Hacmin azalması, alveoller içindeki hava basıncını attırdığından akciğer iç basıncı atmosfer basıncından yüksek hâle gelir. Böylece hava vücut dışına atılır, karbondioksit dışarı verilir. Soluk verme sırasında karın boşluğu genişlediği için karın içi basıncı azalır.

Araştıralım-Paylaşalım

Bilinçli olarak nefesimizi tuttuğumuzda, yeniden nefes almakta zorlanırız. Bunun nedenini araştırıp sınıf arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Nefesimizi tuttuğumuzda, karbondioksit (CO2) kandaki seviyesi artar ve bu, nefes almak için olan doğal refleksimizi tetikler. Normal şartlarda, karbondioksit seviyesi arttıkça beyin solunumu teşvik eden sinyaller gönderir. Ancak nefes tuttuğumuzda, beyin hala oksijen için sinyaller gönderir, ancak karbondioksit seviyesi arttıkça solunum kasları daha da zorlanarak nefes almaya çalışırlar. Bu nedenle, nefesimizi uzun süre tuttuğumuzda, karbondioksit seviyesi çok yüksek hale gelir ve solunum kasları yorgun düşer, bu da yeniden nefes almamızı zorlaştırır. Ayrıca, uzun süre nefes tutmak, beyne yeterli oksijen gitmediği için baş dönmesi, bayılma veya hatta nöbetlere neden olabilir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!