Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 181 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181

Bu şekilde, soluk alıp vermenin hızı ve derinliği artırılır. CO2’in fazlası, solunumla uzaklaştırılarak kan pH’sinin normale dönmesi sağlanmış olur. Kanda bulunan oksijenin solunum kontrol merkezlerini uyarma etkisi çok azdır. Beyin ödemi, anestezi, uyku apnesi gibi durumlar solunumu etkileyen diğer faktörler arasında yer alır. Ağır egzersizlerde oksijen kullanımı ve CO2 oluşum hızları genellikle normalin 20 katı kadar artar ve kan pH’si düşer. Kan damarlarında ve omurilik soğanındaki algılayıcılar, bu pH değişikliğini algılar. Omurilik soğanı, solunumun derinliğini ve hızını arttırır. Böylece fazla CO2 uzaklaştırılır ve kan pH’si normale döner. Yoğun egzersiz durumlarında, vücudun istemsiz kontrol mekanizmaları harekete geçerek homeostazi için kalp atım hızını ve solunum sayısını arttırır.

Sakin solunum sırasında her bir soluk alma ile içeri alınan ve dışarı verilen havanın hacmi, soluk hacmi (tidal volüm) adını alır. insanlarda soluk hacmi yaklaşık 500 ml kadardır. Bir insan oksijen yetersizliğine en fazla 4-6 dakika dayanabilir. Altı dakikadan sonra beyin hasarı gerçekleşir. Vücudun oksijen alamaması en çok beyni etkiler. Bir kişinin nabzı zayıfladığında, nefes alamadığında ona suni teneffüs yapılır. Suni teneffüs soluk alış verişi yavaşlayan veya duran birine hava verme işlemidir. Amacı soluk vermeyle verilen karbondioksit gazının kandaki miktarının arttırılarak solunum merkezi olan pons ve omurilik soğanını uyarmasını sağlamaktır.

Uyku apnesi: “Apne” solunum yokluğu anlamına gelir. Uyku apne- leri, üst solunum yollarında özellikle yutağın tıkanmasıyla veya merkezî sinir sisteminin solunumsal işlevinin bozulmasıyla meydana gelen hastalıktır. Uyku apnesi hastalığı görülen kişilerde horlama ve gürültü 3-4 kat artar. Yetersiz solunuma yol açan bu hastalık uyku kalitesini de düşürdüğünden gün içinde dikkat eksikliği, uyuklama gibi belirtilere neden olur. Araç kullanan uyku apnesi hastasının trafik kazası ve iş kazası geçirme riski de artar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!