Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 186 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186

1.5.4. Solunum Sistemi Rahatsızlıkları ve Sağlığının Korunması

Solunum sistemi hastalıklarına yol açan faktörler arasında hava kirliliği, sigara kullanımı, sigara dumanına maruz kalma, mevsimsel ve coğrafik koşullar, bazı mesleki faktörler ve sağlıksız beslenme yer almaktadır. Uzun yıllar sigara kullanımı akciğerlerin elastik yapısının azalmasına, tahribatına ve enfeksiyonlara açık hâle gelmesine neden olmaktadır. Uzun vadede akciğer kanserine kadar gidebilen solunum sistemi hastalıklarının temel etkeni olarak sigara gösterilmektedir. Solunum sistemi rahatsızlıklarının bazıları KOAH, astım, amfizem, zatürre (pnömoni) ve veremdir (tüberküloz).

Astım, solunum yollarının daralmasıyla ortaya çıkan genetik ve çevresel etkenlerin birlikte neden olduğu bir hastalıktır. Belirtileri; hışıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışma, gece ve sabaha kadar süren öksürük nöbetleri şeklinde görülür. Astım hastalığının, dünyada yaklaşık 300 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 3,5 milyon kişiyi etkilediği düşünülmektedir (Görsel 1.102).

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), hava iletim yollarında hava akımının kısıtlandığı akciğer hastalığıdır. En önemli ve sık görülen nedeni sigara içmek veya sigara dumanından pasif olarak etkilenmektir (Görsel 1.103). Hastalığın gelişimine neden olan diğer faktörler; toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak, hava kirliliği, uygun olmayan diyet, düşük sosyoekonomik durum ve genetik faktörler nedeniyle akciğer tahribatını önleyen faktör eksikliği sayılabilmektedir. Hastalığın erken döneminde nefes darlığı, bacaklarda güçsüzlük, çabuk yorulma, uzun süren solunum yolu enfeksiyonları ve hışıltılı solunum hastalığın belirtileri olabilir. Hastalığın tespiti için “nefes ölçüm testi” yapılmaktadır.

Araştıralım-Paylaşalım

Yaygın olarak görülen mesleki solunum sistemi hastalıkları nelerdir? Bu hastalıklardan korunmak için iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınabilecek önlemleri araştırınız. Kamu spotu hazırlayarak okulunuzda diğer öğrencilerle paylaşınız.

  • Cevap:

Yaygın mesleki solunum sistemi hastalıkları arasında astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), pnömokonyoz, silikozis ve asbestoz gibi hastalıklar bulunmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda alınabilecek önlemler arasında solunum yoluyla alınan tehlikelerin belirlenmesi, uygun solunum koruyucu ekipmanların kullanılması, çalışma ortamındaki havanın sürekli izlenmesi ve düzenli havalandırma yapılması, tehlikeli maddelerin doğru şekilde depolanması ve işlenmesi gibi tedbirler yer almaktadır.

Kamu spotu için örnek bir metin:

“Sevgili arkadaşlar, iş hayatında karşılaştığımız mesleki solunum yolu hastalıklarından korunmak için dikkatli olmalıyız. Astım, KOAH, pnömokonyoz, silikozis ve asbestoz gibi hastalıkların nedenleri arasında toz, kimyasal maddeler, gazlar ve diğer zararlı maddeler yer alır.

Korunmak için ise iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini uygulamak gereklidir. Solunum koruyucu ekipmanları kullanarak, çalışma ortamını düzenli olarak havalandırarak, tehlikeli maddelerin doğru depolanmasını sağlayarak ve çalışma ortamında havanın sürekli izlenmesi gibi tedbirleri alarak, solunum yolu hastalıklarından korunabiliriz.

Unutmayalım ki, sağlıklı bir gelecek için bugünden başlamalıyız. Sağlıklı bir yaşam için mesleki solunum hastalıklarından korunmak için iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyalım.”

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!