Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 188 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana veya defterinize yazınız.

1. İnsanda gaz alış verişini ve taşınmasını kolaylaştıran yapısal temel faktörler nelerdir?

  • Cevap: Akciğerlerde bulunan alveollerin akciğer yüzeyini genişletmesi, alveollerin tek katlı yassı epitel ile çevrili olması, olgun alyuvarların daha fazla O2 taşıyabilmek için çekirdeksiz olması ve solunum organlarının iç yüzeylerinin nemli olması insanlarda soluk alıp vermeyi kolaylaştıran temel özelliklerdendir.

2. Soluk almayı hızlandıran etkenler nelerdir?

  • Cevap: Kanda bulunan CO2 oranının artması ve dolayısıyla pH değerinin azalması, kanın O2 oranının azalması, adrenalin (epinefrin) hormonunun kandaki miktarının artması soluk almayı hızlandıran etkenler arasındadır.

3. Oksijen kanda hangi yöntemlerle taşınır? Açıklayınız.

  • Cevap: Oksijenin çoğu, alyuvarlarda hemoglobine bağlanıp oksihemoglobin (HbO2) şeklinde doku kılcallarına kadar taşınır. Doku kılcallarında hemoglobinden ayrılır. Oksijenin az bir kısmı ise kan plazmasında taşınır.

4. Karbondioksit, kanda hangi yöntemlerle taşınır? Açıklayınız.

  • Cevap: Karbondioksit kanda; kan plazmasında çözünmüş olarak, alyuvarlarda hemoglobine bağlanıp karbaminohemoglobin olarak ve kan plazmasında bikarbonat iyonu olarak olmak üzere üç şekilde taşınabilir.

5.-7. soruları aşağıdaki metne göre cevaplandırınız.

Solunan havadaki O2’in konsantrasyonu, soluk alıp verme hızını etkiler. O2’in çok olduğu ortamlarda ok- sihemoglobin oluşumu hızlı gerçekleşir. Ortamda O2 yetersizse oksihemoglobin oluşumu yavaşladığı için dokulara yeterli O2 taşınamaz. Doku düzeyinde O2 eksikliği hipoksi olarak tanımlanır. Hipoksi durumundan ilk etkilenen organ beyindir. 16000 metre yükseklikte bir uçakta kabin basıncının aniden kaybolmasında olduğu gibi, solunan havadaki oksijen basıncının aniden 20 mmHg’dan daha aşağıya inmesi 10-20 saniye içinde bilinç kaybına, 4-5 dakika içinde ölüme neden olur. Şiddeti az olan hipoksi, alkolün oluşturduğu zihinsel bozukluklara benzer. Sersemleme, ağrı duyarlılığında azalma, zaman ve yer kavramı kaybı, baş dönmesi gibi belirtiler verir.

5. Hipoksinin nedeni nedir?

  • Cevap: Ortamda O2 yetersizse oksihemoglobin oluşumu yavaşladığı için dokulara yeterli O2 taşınamaz. Bu durumda hipoksi oluşur.

6. Hipoksiden ilk etkilenen organ neden beyindir?

  • Cevap: En çok enerji ve dolayısıyla oksijene ihtiyaç duyan organ beyindir. Ayrıca soluk alıp verme mekanizması, merkezî sinir sistemi ile kontrol edildiğinden oksijen azlığı ilk olarak beyni etkilemektedir.

7. Uçaklarda kabin basıncının aniden kaybolması insanları nasıl etkiler?

  • Cevap: Uçaklarda kabin basıncının azalmasında olduğu gibi yükseklere çıkıldıkça atmosfer basıncı düşer. Buna bağlı olarak oksijenin kısmi basıncı da azalır. Bu durum insanlarda soluk alıp vermeyi hızlandırır, hemoglobin ve alyuvar yapımını arttırır. Ani basınç değişimi akciğer
    ve beyin ödemlerine neden olur.

8. Deniz seviyesinde yapılacak bir yarışma için bazı sporcular, içinde oksijen kısmi basıncı düşürülmüş özel çadırlarda uyuyarak veya deniz seviyesinden çok yükseklerde antrenman yaparak hazırlanırlar. Sporcuların bu tür uygulamaları tercih etmelerinin nedenini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Yükseklere çıkıldıkça oksijenin kısmi basıncı azaldığından kanda daha çok oksijen taşınabilmesi için hemoglobin ve alyuvar miktarları artar. Bu sayede daha fazla oksijen taşınabileceği için daha fazla enerji üretilerek sporcunun deniz seviyesinde yapılacak yarışmada daha az yorulması sağlanır.

9. Atmosferdeki oksijenin azalması insan yaşamını nasıl etkiler?

  • Cevap: Ortamda solunan havadaki oksijenin azlığı, hücrelere iletilen oksijeni dolayısıyla hücrelerde üretilen enerjiyi (ATP) azaltır. Metabolizma için yeterli enerji olmadığından, oksijen azlığına bağlı solunum yetmezliği görülür.

10. Kandaki asitlik oranı artarsa kan pH’si nasıl dengelenir?

  • Cevap: Kandaki CO2 alyuvarlarda karbonik anhidraz enzimi etkisinde suyla birleşerek karbonik asite dönüşür. Ardından oluşan karbonik asit iyonlara ayrışır. Hidrojen iyonu hemoglobine bağlanır. Bikarbonat iyonu ise plazmaya verilerek asitlik düşürülür, pH yükselir.

11. Dış solunum, iç solunum ve hücresel solunum kavramlarını açıklayınız.

  • Cevap: Dış solunum, akciğerlere dış ortamdan solunum gazları alınmasıdır. İç solunum, kan damarları ile doku hücreleri arasında yapılan gaz alış verişidir. Hücresel solunum ise glikoz gibi organik besin monomerlerinin hücre içinde enzimler yardımıyla yıkılarak hücre için ATP
    üretilmesidir.

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.

  • Cevap:

12. Yüzey gerilimini azaltarak alveollerin sönmesini önleyen ve alveol hücrelerinden salgılanan maddeye Sürfaktan denir.
13. Yapısında demir atomu bulunan, oksijen ve karbondioksit taşıyan protein yapılı moleküle Hemoglobin denir.
14. Soluk borusu, Bronş adı verilen iki kola ayrılır.
15. Akciğerlerdeki iç basıncı değiştiren yapılar, Diyafram, kaburga kasları adıyla anılır.
16. Bir hemoglobin Dört adet oksijen molekülü bağlayabilir.
17. Göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında bulunan, çizgili kas yapısındaki Diyafram sayesinde göğüs boşluğu hacmi değişir.

18. Aşağıda görselde yapı ve organların isimlerini yazınız.

  • Cevap:

a. Gırtlak
b. Soluk borusu (Trake)
c. Plevra
ç. Bronş
d. Bronşiyol
e. Alveol
f. Diyafram

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!