Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 199

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 199 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 199

Boşaltım tüpleri; proksimal tüp, Henle kulpu, distal tüp ve toplama kanalı olarak 4 kısımdan oluşur. Tüplerin etrafı kılcal damarlar ile sarılıdır. Proksimal tüp, böbreğin kabuk bölgesine yerleşmiştir. Bu tüp, süzün- tünün geldiği ilk kanaldır. Burada bulunan epitel hücrelerin metabolik aktiviteleri yüksektir. Yüksek aktiviteli metabolizmanın ihtiyaç duyduğu enerjiyi (ATP) karşılayabilmek için bu tüplerin hücrelerinde bol miktarda mitokondri bulunur. Ayrıca bu hücreler geri emilim yüzeyini arttırmak için proksimal tüpün iç kısmına bakan yüzeyde çok sayıda mikrovillus içerir. Geri emilme burada başlar. Geri emilme su için ozmozla, suyun dışındaki maddeler için maddenin özelliğine göre difüzyon, kolaylaştırılmış difüzyon ve aktif taşıma olayları ile gerçekleştirilir. Proksimal tüp epitel hücrelerinden, vücut pH dengesini sağlamak için H+ iyonu ve süzüntünün asidik olmasını engellemek için amonyak birlikte atılır. Proksimal tüpte süzüntünün hacmi azalır (Görsel 1.109).

Henle kulpu, proksimal tüpten sonra düzleşerek devam eden kısımdır. Henle kulpunun inen kolu, ince geçirgen hücrelerden oluşmuştur. Mikrovilllus içermeyen hücreleri az miktarda mitokondri içerir. Bu yüzden metabolik aktiviteleri düşüktür. Hücreler aquaporin (akuaporin) kanallları içerdiğinden su ozmozla geri emilir, bu yüzden nefrondaki sıvının ozmolaritesi (toplam çözünmüş madde konsantrasyonu) artar. Çıkan kolun kalın kısmındaki hücreler çok sayıda mitokondri içeren daha kalın yapılı hücrelerdir. Burada geri emilme devam eder. Suyun geri emilimi durmuştur ancak tuzun bir kısmı geri emilir. Geri emilme difüzyon ve aktif taşıma ile gerçekleşir. Henle kulpunun çıkan kolunun alt kısmı ince, distal tüpe yakın kısmı kalın yapılıdır. Henle kulpunun çıkan kolunda iyon kanalları olmasına rağmen su kanalları yoktur. Bu yüzden suya karşı geçirgen değildir. Henle kulpunun çıkan kolunda metabolik aktivitesi yüksek epitel hücreler bulunur (Görsel 1.110).

Araştıralım-Paylaşalım

Aşırı miktarda deniz suyu yutmuş bir insanın dolaşım ve boşaltım sisteminde oluşan tepki mekanizmalarını araştırıp sınıfınızda tartışınız.

  • Cevap:

Aşırı miktarda deniz suyu yutmak, içerdiği yüksek tuz seviyesi nedeniyle vücutta çeşitli tepkilere neden olabilir. Bu tepkilerin bir kısmı dolaşım ve boşaltım sistemleriyle ilgilidir.

Dolaşım sistemi tepkileri:

Deniz suyu yuttuğunuzda, vücudunuzdaki sıvı dengesi bozulur ve kanın içindeki sodyum ve diğer elektrolitlerin konsantrasyonu artar. Bu durum kan basıncını artırabilir ve kalp atış hızını artırabilir.

Aşırı miktarda tuz alımı, kan damarlarının içindeki hücrelerin şişmesine ve kanın pıhtılaşma eğiliminin artmasına neden olabilir. Bu da kan akışının yavaşlamasına ve hatta tıkanmasına yol açabilir.

Boşaltım sistemi tepkileri:

Aşırı tuz alımı böbreklerin normal işlevlerini bozabilir. Böbrekler, tuzlu suyu idrar yoluyla atmak için daha fazla suyu emebilir. Ancak, deniz suyu gibi yüksek tuzlu suyun emilmesi zor olabilir ve böbrekler bu tuzları idrara çıkaramayabilir. Bu durumda, böbrekler normalden daha fazla suyu emmeye çalışarak tuzlu suyu seyreltmeye çalışır ve bu da idrar miktarının azalmasına neden olabilir.

Aşırı miktarda tuz alımı, dehidrasyona da neden olabilir. Yüksek tuz seviyeleri, vücuttaki suyu emerek hücrelerin susuz kalmasına neden olabilir. Bu da kuru ağız, baş dönmesi, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilere yol açabilir.

Sınıfta tartışırken, deniz suyu yutmak gibi aşırı tuz alımı durumlarının insan sağlığına zararlı olduğu ve ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda farkındalık yaratmak önemlidir. Ayrıca, su kaynaklarının kıt olduğu veya içme suyunun temiz olmadığı yerlerde deniz suyunun içilmesi konusunda da uyarılarda bulunulabilir. İçme suyu bulunmadığında, deniz suyunu içmeden önce mutlaka kaynatılması veya filtrelenmesi gerektiği vurgulanabilir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 199 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!