Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 217 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217

1.7. Üreme Sistemi

Canlıların ortak özelliklerinden biri de üremedir. Çok hücreli canlılardan olan insan doğar, büyür ve ölür. Ölmeden önce neslini devam ettirebilmek için kendine benzer bireyler meydana getirir. Böylece canlının temel özellikleri kendinden sonraki nesillere aktarılmış olur. Bu olaya üreme denir. Aynı türden olan ve cinsiyetleri farklı olan her bir bireye eşey denir. Cinsiyetleri farklı olan bireylerin üreme organları da farklıdır. Bireyin vücudunda yumurtalık varsa dişi, testis varsa erkek olarak adlandırılır. Eşeyi farklı olan iki bireyin üreme hücrelerinin birleşmesiyle meydana gelen üreme çeşidine eşeyli üreme denir. Üreme organlarına gonat, üreme hücrelerinden her birine gamet, gametlerin birleşmesi olayına döllenme, gametlerin birleşmesiyle oluşan hücreye ise zigot denir. Üreme sistemi, üreme organları ve bu organların çalışmasını düzenleyen eşeysel bezlerin (dişilerde yumurtalık, erkeklerde testis) birlikte oluşturduğu sistemdir.

1.7.1. Üreme Sisteminin Yapı, Görev ve İşleyişi

Üremeyi gerçekleştiren hücrelerin çekirdeği ve sahip olduğu kromozomlar üremenin temelidir. Cinsiyet kromozomları iki adettir ve bunlar X ve Y kromozomlarıdır. insanda 46 kromozom vardır ve bunların iki tanesi cinsiyet kromozomlarıdır. Bu kromozomların 44’ü vücut kromozomları (otozom), 2’si eşey kromozomlarıdır (gonozom). Cinsiyet kromozomları dişilerde XX, erkeklerde ise XY’dir. Dişi ve erkek bireyler arasındaki farkların Y kromozomuna, testis ve ovaryuma bağlı olduğu, genetik bilimi ve deneysel embriyoloji ile ortaya çıkarılmıştır. Doğumdan sonra dünyaya gelen bireyin eşeysel bezleri, ergenlik çağına kadar faaliyet göstermez. Ergenlik çağında hipofizin ön lobundan ve hipofizin kontrol ettiği eşeysel bezlerden salgılanan hormonlar, erişkin dişi ve erkeğe özgü özelliklerin belirlenmesini, üreme hücrelerinin (yumurta ve sperm) üretilmesini, gametlerin canlılığını korumasını, üreme için mevcut yapılarının hazır bulunmasını ve üreme organlarının sağlığının korunmasını sağlar. Bu özelliklerden dolayı eşeysel bezler karma bezlerdir.

1.7.1.1. Dişi Üreme Sistemi:

Dişi üreme sistemi; yumurtalıklar (ovaryumlar), yumurta kanalı (fallo- pi tüpü, ovidukt), döl yatağı (uterus, rahim), döl yatağı ağzı (serviks) ve vajinadan oluşur. Dişi üreme sisteminin mayoz bölünme ile dişi gametin (yumurta) oluşturulması, eşey hormonlarının salgılanması, embriyonun gelişimi için uygun ortamın sağlanması, üreme organlarının sağlığının korunması görevleri vardır (Görsel 1.116).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!