Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22

Epitel doku, insan vücudunun iç ve dış yüzeyini örten ve salgı bezlerini oluşturan epitel adı verilen hücrelerden oluşmuş dokudur. Hücreler arasında boşluk yok denecek kadar azdır. Bu dokunun hücreleri arasında kan damarı ve sinir bulunmaz. Bu dokunun hücreleri bağ dokudan difüzyon yoluyla beslenir. Genel olarak deri ve çeşitli iç organların yüzeyini örtmek, bağırsaklarda emilimi sağlamak, bezlerde hormon veya tükürük gibi maddeler salgılamak, duyu organlarında duyu almaçları yoluyla uyarıların alımını sağlamak gibi görevleri vardır.

Temel bağ doku, canlı hücrelerden ve bu hücrelerin arasını dolduran maddelerden oluşur. Başka doku ve organların arasını doldurur. Fibroblastlar, makrofajlar, pigment hücreleri, mast hücreleri, plazma hücreleri bağ dokunun hücreleridir. Fibroblastlar, bağ dokusunun esas hücreleridir. Bağ dokusu liflerini ve ara maddeyi sentezler. Bağ dokusunun yenilenmesi, kolajen lifleri oluşturması gibi görevleri vardır.

Makrofajlar, vücutta iltihaplanma olursa amipsi hareket ederek iltihaplı bölgeye giden savunma hücreleridir. Makrofajlara lenf düğümleri, karaciğer, kemik iliği, böbrek ve akciğerde sık rastlanır. Pigment hücreleri melanin pigmenti içerir, gözde, deride ve üreme organlarında yoğun bulunur. Plazma hücreleri de vücutta bağışıklığından sorumludur ve antikor sentezler.

Mast hücreleri ise heparin ve histamin salgılayarak bağ doku içerisindeki görevini gerçekleştirir. Bağ dokusunun ara maddesinin esası lifler ve doku tipine göre değişen jelatinimsi bir maddedir. Üç tip lif vardır: Kolajen, elastik ve fibröz (retiküler). Kolajen lifler çekilmeye karşı dayanıklı olup bir miktar uzayabilirler. Bağırsakta ve kemikleri kasa bağlayan tendon kısımlarında bulunur. Elastik liflerin uzama özellikleri vardır. Akciğerimizde ve damarlarımızda bulunur. Fibröz lifler vücudumuzun değişik yerlerinde bulunmakla birlikte lenf düğümü, dalak, karaciğer, kan damarları ve kırmızı kemik iliğinde fazla bulunur (Görsel 1.3). Ara maddenin esas maddesi, yer aldığı dokuya göre farklı hâllerde bulunur. Kanda sıvı, kıkırdakta yumuşak, kemikte sert hâldedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!