Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 228

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 228 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 228

Segmentasyon evresinde hücre büyümesi olmadan zigot git gide küçülen hücrelere bölünür. Blastomerlerdeki toplam madde miktarı, zigotun büyümeden bölünmesi ve yapısındaki besin maddelerinin J bu dönemde kullanılacak enerji üretimi için harcanması nedeniyle zigotunkinden daha azdır.

Blastosistin rahim iç duvarına (endometriuma) tutunmasına implan- tasyon denir (Görsel 1.127). İmplantasyondan sonra embriyoyu koruyan; amniyon, koryon, vitellüs, allantoyis zarları oluşur. Bu zarlar, embriyonik zarlar adını alır. Segmentasyon evresinden sonra hücre bölünme hızı azalır ve oluşan hücrelerin türe özgü şekil aldığı embriyonik gelişimin büyüme ve farklılaşma evreleri başlar.

Büyüme ve Farklılaşma (Embriyonik Evre)

Embriyonik evre zigotun hücre yüzey alanını aşarak embriyonun büyüyüp geliştiği evreleri kapsar. Zigotta hücre bölünmeleri ve hücre kütlesinin artması sonucu büyüme, gelişme ve farklılaşma ile zigottan yeni bir birey meydana gelir. Bu süreçte gastrulasyon, farklılaşma ve organogenez evreleri gözlenir. Gastrulasyon evresi, implantasyonun tamamlanmasıyla başlar. Blastosistin alt yüzeyindeki bir hücre takımı, hücre göçüyle blastula boşluğuna doğru hareket eder. Bu evrede tek tabakalı olan blastula, gast- rulaya dönüşür. Gastrula boşluğu oluşur ve boşluğun dışarı açılan kısmına blastopor (ilk ağız) denir. Gastrula boşluğu ileriki dönemlerde sindirim borusunu oluşturacaktır. Gastrulasyon evresinde, ileride çeşitli doku ve organları oluşturacak olan ektoderm (dış deri) ve endoderm (iç deri) hücre tabakaları meydana gelir. Örneğin ektoderm tabakasından kıl, tırnaklar, göz merceği gibi yapılar oluşur. Endodermden solunum yolu, karaciğer, pankreas gibi yapılar oluşur.

Araştıralım-Paylaşalım

Anne vücudunda gelişen embriyonun genetik yapısı anneden farklıdır. Öyleyse anne embriyoya karşı niçin bağışıklık tepkisi geliştirmez? Nedenlerini araştırarak sınıfta paylaşınız.

  • Cevap:

Anne vücudunda gelişen embriyonun genetik yapısı babadan ve anneden gelmektedir. Yine de anne vücudu embriyonun yabancı bir madde olduğunu algılamayarak ona karşı bağışıklık tepkisi geliştirmemektedir. Bunun nedeni birkaç farklı faktörden kaynaklanmaktadır:

İmmünolojik tolerans: Anne vücudu, embriyonunun yabancı bir madde olduğunu fark eder, ancak embriyo, annenin bağışıklık sisteminden kaçmak için bazı önlemler almaktadır. Embriyo, annenin bağışıklık sistemi tarafından algılanmasını önleyen bazı proteinler salgılamaktadır. Bu proteinler, embriyonun bağışıklık sisteminden kaçmasına izin verir.

Yerleşim yeri: Embriyo, annenin rahmindeki iç yüzeye yerleşir ve bu bölgedeki bağışıklık tepkileri daha düşüktür. Bu, embriyonun bağışıklık sistemi tarafından daha az tehdit edilmesini sağlar.

Hormonal değişiklikler: Gebelik sürecinde, anne vücudu bazı hormonal değişiklikler yaşar. Bu hormonal değişiklikler, immünolojik toleransın artmasına neden olabilir ve böylece annenin bağışıklık sistemi embriyoya karşı tepki göstermez.

Eğer anne bağışıklık sistemi embriyoya karşı tepki verseydi, embriyo reddedilebilir ve düşüğe neden olabilir. Bu nedenle, bağışıklık sistemi embriyoyu tanımamaya programlanmıştır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 228 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!