Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 249 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249

44. Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinden salgılanan steroit hormonlar; eklem romatizması, alerjiler, çeşitli bağ dokusu, deri ve kan rahatsızlıkları gibi yangı- sal tepki hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Steroit hormonlardan biri de kortizoldür. Yapılan çalışmalar kortizolün ilerlemiş romatizma ağrılarını hafiflettiğini göstermiştir. Bu durum bu hormonların medya tarafından “merak edilen ilaçlar’’ olarak duyurulmasına sebep olmuştur. Fakat uzun süreli kullanımlarının ciddi yan etkilerinin keşfedilmesinden sonra bu hormonlara ilgi azalmıştır. İlaç olarak alınan steroit hormonlar, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesini inaktif duruma getirir ve vücudun kendi steroit hormonlarını üretmesini engeller. Bu sebeple günümüzde bu tedavi dikkatli bir şekilde uygulanmaktadır. Çünkü yangısal tepki, vücudun savunma sistemi için önemlidir.
Yukarıdaki parçaya göre seçeneklerde verilenlerden hangisi söylenebilir?

A) Kortizol hormonu, yangısal tepki durumlarına karşı bağışıklık cevabının hafiflemesini sağlayarak bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır.
B) Kortizol hormonu kullanılarak yapılan tedavi, vücudun daha çok kortizol üretmesini sağlar.
C) Kortizol salınımındaki artış, ACTH miktarını pozitif geri bildirimle arttırır.
D) Yangısal tepki hastalıkları, virüsler yoluyla ortaya çıkar.
E) Kortizol tedavisi, yan etkisi olmayan doğal bir tedavidir.

  • Cevap: A Eğer yanıtınız yanlışsa “Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler” konusunu gözden geçiriniz.

45. Üriner sistem, homeostazinin sağlanmasında önemli işlevlere sahiptir. Aşağıdaki sonuçlardan hangisi böbrek işlevlerinin bozulması sonucu meydana gelmez?

A) İdrarda alyuvar, akyuvar gibi kan hücrelerinin bulunması
B) Seyreltik ya da yoğun idrar oluşturulması
C) Kanda protein metabolizması yıkım ürünlerinin birikmesi
D) Vücutta D vitamini fazlalığı görülmesi
E) Alyuvar üretiminin azalması

  • Cevap: D Eğer yanıtınız yanlışsa “Üriner Sistem” konusunu gözden geçiriniz.

46.-47. soruları aşağıdaki metne göre cevaplandırınız. Cevaplarınızı boş bırakılan alana yazınız.

Alyuvarlar, sürekli yenilenmesi gereken ve kemik iliğinden elde edilen vücudun en hızlı büyüyen ve üretilen hücreleridir. Bu yüzden olgunlaşmaları ve üretim hızları, bireyin beslenmesinden büyük ölçüde etkilenir. Alyuvarların olgunlaşmalarında özellikle iki vitamin önemlidir: B12 vitamini ve folik asit (B9). Her ikisi de DNA sentezi için önemli olduğundan eksiklikleri hücrelerin mitoz bölünme hızlarının azalmasına sebep olur. Ayrıca kemik iliğindeki kök hücrelerin büyüme hızı yavaşlayacağından ilikte şekilsiz, anormal büyüklükte alyuvarlar üretir. Bu alyuvarlar da dolaşıma katıldıklarında oksijeni taşıyabilir ancak dayanıksız oldukları için ömürleri kısadır. (Guyton Tıbbi Fizyoloji, s. 41) Sağlıklı bir insanda çeşitli kemiklerde yaşa bağlı olarak üretilen alyuvar sayıları da aşağıdaki grafikte verilmiştir.

46. Yaşa bağlı olarak alyuvar üretimini gerçekleştiren kemikleri kıyaslayınız.

  • Cevap: Uzun kemiklerde yaşlanmaya bağlı alyuvar üretim miktarında azalma daha fazladır. Yassı kemik çeşitlerinde uzun kemiklere göre daha uzun süre alyuvar üretimi yapılır.

47. Sağlıklı alyuvarların üretimi ve olgunlaşmasında vücuttaki sistemlerin birbiriyle nasıl bir ilişkisi vardır?

  • Cevap: Sağlıklı alyuvar üretimi ve olgunlaşması için B12 vitamini ve folik asit önemli olduğundan bireyin beslenmesinden etkilenir. Alyuvar uzun ve yassı kemiklerde üretildiği için iskelet sisteminin sağlığı önemlidir. Sağlıklı alyuvar üretilmesi taşınacak oksijen miktarını
    etkilediğinden solunum ve dolaşım sisteminin sağlılığı iskelet sisteminin sağlığı ile ilişkilidir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!