Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 25 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

Na+ iyonlarının geçişini hızlandırır. Bu durum hücre zarının içi ile dışı arasında elektrik yükünün farklı olmasına neden olur (Görsel 1.5). Hem oluşan sodyum-potasyum iyon farkı hem de zarın, klor gibi küçük ve hücre içindeki proteinler gibi büyük anyonlara çok az geçirgen olmasından dolayı hücre dışının (+) yükle, hücre içinin (-) yükle yüklenmesine sebep olur. Oluşan bu yük farkı zar potansiyeli olarak adlandırılır. Nöron herhangi bir uyartı almadıysa bu konumuna dinlenme potansiyeli denir. Nöron, dinlenme durumunda, zardaki sodyum kanallarının, hücre dışına sodyum iyonuna; potasyum kanallarının ise hücre içine potasyum iyonuna geçirgenliği çok daha fazladır. Zardaki bu kanallar difüzyona karşı koyar, sodyum-potasyum iyon dengesini sağlamak için ise sodyum-potasyum pompası çalışır. Bu pompa dinlenme durumundaki sinir zarında olması gereken sodyum-potasyum yoğunluk farkını oluşturur. Hücrede meydana gelen kutuplaşmaya ise polarizasyon adı verilir.

Sodyum-potasyum pompasını güçlendiren önemli kanallardan biri de hücre zarındaki bir diğer kanal olan kalsiyum kanalıdır. Kalsiyum kanalı hücre içindeki Ca+2 iyonlarının hücre dışına geçişini sağlayarak polarizasyona (kutuplaşmaya) destek verir. Böylelikle aksiyon potansiyeli oluşan sinir hücresi uyarı almaya hazırdır.

Ca+2 iyonu eksikliğinde sodyum kanallarının geçirgenliği artar Hücre uyartıları daha kolay alır hâle gelir. Kaslarda meydana gelen tetani (kas krampları) bu duruma bir örnektir. Tetani, solunum organlarındaki kaslarda meydana gelirse ölüme neden olabilir.

Nörondaki kutuplaşmayı bozan herhangi bir uyartı, polarizasyon durumunu bozar ve akson boyunca devam edip bir başka nörona aktarılırsa impuls meydana gelir. Zayıf bir elektriksel uyarı nöronu uya- ramaz, uyarının tüm hücre boyunca yayılabilecek potansiyele sahip olması gerekir. Bu potansiyele, eşik değer denir. Nöron eşik değer ve eşik değerin üzerinde maksimum ve aynı şiddette impuls oluşturur. Bu kurala ya hep ya hiç kuralı adı verilir. Nöronun uyartı almasıyla eşik değeri aşabilecek potansiyelde değişim göstermesine aksiyon potansiyeli denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!