Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 250

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 250 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 250

48.-49. soruları aşağıdaki metne göre cevaplandırınız. Cevaplarınızı boş bırakılan alana yazınız.

Güneşli bir öğlen ve yıldızların aydınlattığı gece arasındaki ışık şiddeti farkı, 10 milyar ile 1 arasında değişir. Çubuk hücreleri, düşük ışık şiddetinde bile çabucak doyar fakat koniler doymaz. Koni hücreleri ışık bandının geniş aralığının tümünde yüksek netlikte görüntü almak için çalışma aralıklarını, ortamın değişen ışık yoğunluğuna bağlı olarak kaydırır. Bu kayma, beyne gönderilen optik sinir aracılığıyla beyin sinir hücreleri arasında yeniden yorumlanarak düzene sokulur. (Zooloji s. 733) Ayrıca konilerin kayması esnasında gözümüzde bulunan ayarlanabilir mercek de gözdeki kas hareketleri ile ayarlanarak görüntünün netleşmesine katkı sağlar. Aşağıda ise ışığın dalga boyuna göre bir insan gözünün görebildiği renk skalası grafiklendirilmiştir.

48. Farklı parlaklıktaki nesneleri görmek için gözdeki koni hücrelerinin çalışması nasıl gerçekleşir?

  • Cevap: Koni hücreleri ışık bandının geniş aralığının tümünde yüksek netlikte görüntü almak için çalışma aralıklarını ortamın ışık yoğunluğuna bağlı olarak kaydırır. Konilerin kayması sırasında gözümüzde bulunan ayarlanabilir mercek de gözdeki kas hareketleri ile ayarlanarak görüntünün netleşmesine katkı sağlar.

49. Koni ve çubuk hücrelerinin ışık şiddetine göre çalışmalarındaki farklılık nasıl açıklanır?

  • Cevap: Çubuk hücreleri düşük ışık şiddetinde, koni hücreleri yüksek ışık şiddetinde çalışır.

50.-51. soruları aşağıdaki metne göre cevaplandırınız. Cevaplarınızı boş bırakılan alana yazınız.

Ağız yoluyla alınan doğum kontrol hapları, hipofiz- den salgılanan FSH ve LH salgısını azaltan östrojen ve progesteronun birlikte yer aldığı karışımlardır. Bu haplar, yumurtalıktaki foliküllerin tamamıyla olgunlaşmasını özellikle ovulasyonu önleyici etki gösterir (Zooloji s.147). Eşeysel hormonların salgılanması sadece hipotalamustan GnRH (gonadotropin salgıla- yıcı hormon) etkisiyle gerçekleşmez. Işık, beslenme ve stres gibi çevresel faktörler de üreme döngülerini etkiler.

50. Üreme döngüsünü etkileyen faktörler nelerdir?

  • Cevap: Hipotalamustan GnRH salgılanması, hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH gibi hormonal etkenlerle ışık, beslenme, stres gibi çevresel faktörlerdir. Ayrıca dışarıdan alınan doğum kontrol hapları da menstrual döngüyü etkiler.

51. Grafiğe göre gebeliğin oluşumu ve devamının sağlanmasında hangi hormonlar etkilidir?

  • Cevap: Östrojen, progesteron ve insan koryonik gonadotropin hormonları etkilidir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 250 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!