Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 251

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 251 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 251

52.-53. soruları aşağıdaki metne göre cevaplandırınız. Cevaplarınızı boş bırakılan alana yazınız.

Süt, yeni doğmuş memelilerin evrensel besini olup insan besinlerinin eksiksiz olanlarından biridir. Birçok yetişkin insan, laktozu (süt şekeri) hidroliz eden lak- taz enziminden yoksun olduğu için sütü sindiremez. Laktoz intolerans adı verilen bu durum genetik olarak saptanır. Bu rahatsızlık, sütü içtikten veya fermente olmamış süt ürünleri yedikten 30-90 dakika içerisinde karın şişmesi, kramplar oluşması, gaz oluşması ve sulu ishaller ile kendini gösterir. Kuzey Avrupalılar ve Avrupa kökenli Amerikalılar sütü en iyi tolere eden halklardandır. Japonlar, Çinliler, Eskimolar, Güney Amerikan yerlileri, çoğu Afrikalılar gibi etnik gruplar laktoza karşı tolerans gösteremez. (Zooloji s.704) Şiddetli gıda yetersizliğinin iki farklı tipi tanımlanmıştır: Marasmus ve kwashiorkor. Marasmus (aşırı zayıflık), hem kalori hem de protein bakımından genel yetersiz beslenme hastalığıdır. Çok erken sütten kesilen ve düşük kalorili-düşük proteinli besinlerle beslenen çocuklarda yaygındır. Bu hastalığa sahip olan çocuklar bitkindir ve aşırı zayıftır. Kwashiorkor, bir Batı Afrika terimidir. Yeni doğmuş kardeş nedeniyle memeden kesilen çocukta gelişen hastalığı tanımlamaktadır. Bu hastalık büyüme geriliği, anemi, zayıf kaslar, tipik pot göbekli şişkin vücut, ishal, enfeksiyonlara karşı duyarlılık ve yüksek ölümle kendini göstermektedir. (Zooloji s.708)

52. Bazı toplulukların laktoza karşı tolerans gösterememe nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Laktoz intolerans genetik olarak saptanır. Süt ve fermente olmamış süt ürünleri tüketildiğinde sütteki laktoz laktaz enzimi yokluğu nedeniyle sindirilemez.

53. Erken sütten kesilen, düşük kalorili ve düşük proteinli beslenen Afrikalı çocuklarda hangi hastalıklar görülmektedir?

  • Cevap: Laktoz intolerans, marasmus, kwashiorkor.

Aşağıdaki soruların yönergesini izleyerek istenilen grafiği çiziniz.

54. İnsanlarda kan, alveol kılcallarından geçerken zamana bağlı olarak oksihemoglobin (I) ve bikarbonat iyonu (II) miktarlarındaki değişimi gösteren grafiği çiziniz.

  • Cevap:

55. Sağlıklı bir bireyin sindirim kanalı boyunca glikozit, peptit, ester bağı miktarlarının çeşitli sindirim organlarında değişimini, aşağıdaki grafiği tamamlayarak gösteriniz.

  • Cevap:

56. Kemik dokuda, kemik hücrelerinin arasında bulunan ara madde, organik ve inorganik maddelerden oluşmuştur. İnsanlar yaşlandıkça hücreler arası organik maddenin oranı azalırken inorganik maddenin oranı artar. Bu durum kemiklerin kırılganlığının artmasına sebep olur.
Kemik dokuda yaşlanmaya bağlı olarak değişen inorganik madde miktarının organik madde miktarına oranını aşağıdaki grafiği tamamlayarak gösteriniz.

  • Cevap:

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 251 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!