Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 260

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 260 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 260

Rekabet sonucu bazı bireyler komüniteyi terk ederek başka yerleşim alanına göç edebilir. Buna rekabette elenme denir. Benzer ekolojik nişe sahip türler, zamanla nişlerinde belirgin farklılıklar oluşturarak komünitede birlikte kalabilmeyi başarır. Bu şekildeki niş değişimine kaynak paylaşımı denir. Bu durum aynı yaşam alanındaki kısıtlı kaynakların birlikte kullanılmasıyla komünitede kalabilme adaptasyonunu sağlar. “Görsel 2.4”te görüldüğü gibi aynı besin kaynağının farklı bölgelerinden yararlanan kuş türleri kaynak paylaşımı gerçekleştirmektedir.

Komünite üzerinde, ekolojik nişleri güçlü, kontrol sağlayan türlere ki- littaşı türler adı verilir. Kilittaşı tür ortamdan uzaklaştığında ekosistem çok fazla etkilenir. Örneğin Kuzey Pasifik’te kilittaşı tür, bir su samurudur. Su samurları, deniz kestaneleriyle deniz kestaneleri ise esas olarak su yosunları ile beslenmektedir. Su samurlarının çok olduğu yerlerde denizkestanesi az bulunmaktadır. Ancak yosun ormanları çok iyi gelişmiştir. Su samurlarının az olduğu yerlerde denizkestaneleri yaygınlaşmış, yosunlar hemen hemen kaybolmuştur.

Son yıllarda katil balinaların su samuru ile beslenmek zorunda kalmaları, su samuru popülasyonunu oldukça azaltmıştır. Kilittaşı tür olan su samuru sayısının azalmasıyla artan denizkestanesi popülasyonları yosun ormanlarının kaybolmasına neden olmuştur. Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi nedenlerle, bazı canlıların doğal habitatları tahrip olmakta ve bu canlı türleri yeni yaşam alanı aramak zorunda kalmaktadır. Böylelikle bir ekosistemin doğal bitki veya hayvan çeşitliliği içinde olmayıp bu bölgeye dışarıdan gelerek diğer türleri baskılayıp çevresel ve ekonomik zararlara neden olan bu yeni türlere istilacı türler adı verilir. Örneğin Caulerpa taxifolia [(Kaulerpa taksifol- ya), (katil yosun)], Akdeniz sularına yayılmış istilacı bir türdür. İstilacı türün aşırı çoğalması, su kirliliğine ve buna bağlı olarak diğer türlerin zarar görmesine neden olur.

Aynı yaşam alanını paylaşan farklı türler arasında rekabet, ortak yaşam veya avlanma olayları gözlemlenir. Ekolojik nişleri benzer aynı yaşama alanına sahip türler arasında yapılan çalışmalar türlerden bir tanesinin diğerlerine göre hâkim olduğunu göstermiştir. 1934’te Rus Ekolog F. G. Gause (F. G. Gaus), Paramecium caudatum (Paramesyum kaudatum) ve Paramecium aurelia (Paramesyum aurelya) ile laboratuvarda çalışmalar yapmıştır. Gause, iki paramesyum türünü ayrı ayrı yetiştirdiğinde her iki popülasyon da hızla büyümüştür (Grafik 2.1).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 260 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!