Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 275

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 275 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 275

Popülasyonların yaşlara göre hayatta kalma durumları hayat tabloları oluşturularak gözlenir. Bu tablolar, aynı yaştaki bireylerin doğumdan ölüme kadar izlenmesiyle oluşturulur. Tablodaki veriler kullanılarak hayatta kalma eğrileri adı verilen grafikler çizilir (Grafik 2.6). Temel olarak 3 tip hayatta kalma eğrisi vardır:

• Tip 1 hayatta kalma eğrisi, bireylerin genç ve ergin dönemlerde düşük ölüm oranı gösteren, yaşlı dönemlerde ise artmış ölüm oranları ile birey sayısı hızla düşen popülasyonlar için çizilir. İnsan gibi az sayıdaki yavrularına iyi bakım sağlayan büyük memeliler bu gruba girer.
• Tip 2 hayatta kalma eğrisi, her yaş için ölüm oranının sabit olduğu popülasyonlar için çizilir. Bazı kemirgenler, kertenkele ve bitki türlerinde bu tip hayatta kalma eğrisi görülür.
• Tip 3 hayatta kalma eğrisi, genç bireylerin hayatta kalma oranı düşük olan popülasyonlar için çizilir. Başlangıçta çok sayıda yavru veren ve genellikle yavru bakımı olmayan bazı balık ve deniz omurgasızlarının yavrularında çeşitli nedenlerle ölüm oranı yüksektir. Bu dönemi atlatıp hayatta kalabilen yavrular için ölüm oranı azalır.

2.2.I.2. Popülasyon Taşıma Kapasitesi

Belli bir coğrafik alana yerleşmiş olan popülasyonlarda popülasyonun bulundurabileceği en fazla birey sayısına taşıma kapasitesi denir. Doğal hayatta popülasyonlar taşıma kapasitesini aşamaz. Çünkü çevre direnci popülasyonun büyümesini sınırlandırır. Popülasyonun bulunduğu ortamdaki avcı sayısı; ısı, ışık, nem ve besin gibi kaynak sıkıntısı; rekabet, parazitler ve hastalıklar gibi faktörler çevre direncini oluşturur. Popülasyonun birey sayısı taşıma kapasitesinin altındayken popülasyonun büyüme hızı yüksektir. Birey sayısı, taşıma kapasitesine yaklaştıkça popülasyonun büyüme hızı yavaşlar.

Popülasyonlardaki birey sayısı, taşıma kapasitesine yaklaştıkça artan çevre direnci nedeniyle popülasyon büyüklüğü belirli sınırlar arasında kalır.

Çevre direnci olmayan laboratuvar koşullarındaki bir bakteri, 20 dakikada bir bölünür. Bakteriler bu şekilde çoğalmaya devam etseydi 1,5 günde tüm dünyayı kaplayacak kadar alana yayılırdı. Yapay koşullarda ortam, canlının ihtiyacına ve özelliklerine göre ayarlandığı için popülasyon taşıma kapasitesini aşabilir. Balık üretme çiftlikleri, milli parklarda bu durum gözlemlenebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 275 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!