Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31

Konuşmayı öğrenirken önce işitilen kelimeyi söylemeyi öğreniriz (Görsel 1.12). Okuma çağına gelindiğinde ise yazılı bir kelimeyi okuyup söylemeyi öğreniriz (Görsel 1.13).

Bu iki şekil karşılaştırıldığında, sözcükleri duyduğumuzda ve sözcüklerin yazılı hâlini gördüğümüzde beyinde ilk karşılanan yerlerin farklı olduğu görülür. Birincil işitsel alanda, sözcükleri kodlayan ses sinyalleri alınır (Görsel 1.12). Dilin algılandığı yerde sözcükler yorumlanır. Diğer bir alanda, başka duyulardan gelen bilgilerle karşılaştırılarak sözcükler tekrar yorumlanır ve dil organını ve kasları hareket ettirecek bölge olan motor korteks uyarılır. Motor korteks ilgili kasları ve dil organını uyarır.

Ara beyin, talamus, hipotalamus ve epitalamustan oluşur.

Talamus, duyu organlarından gelen impusların sınıflandırıldığı ve ilgili merkezlere iletildiği yerdir. Fakat koku duyusundan gelen uyartılar ta- lamusa uğramadan uç beyine aktarılır. Duyu organlarından alınan verileri, beyin kabuğuna iletir.

Talamusun altında, yanında ve önünde embriyonik dönemden kalma hücreler bulunur. Bu hücreler, ileriki dönemlerde; hipotalamus, amig- dala, talamus, beyin kabuğuna ait hücreler olarak farklılaşır. Embriyonik dönemden farklılaştıkları zamana kadarki bilgileri içeren bu bölgeye limbik sistem denir. Motor hareketlerin ve ilk hareketin başlamasını kontrol eder. Akıcı konuşma, limbik sistem sayesinde, uç beyinden gelen geri bildirimlerle kontrol edilerek gerçekleşir.

Beyin ölümü: Ölüm kalp işlevlerinin ve solunumun kalıcı olarak durmasıdır. Beyin ölümü ise solunum dâhil beyin sapının işlevlerinin ve bilincin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesidir. Beyin ölümü tanısına bireyin hastalığına bağlı olarak anestezist, kardiyolog, nörolog ve nöroşirurjiden oluşan en az dört kişilik uzman hekim kurulunca, belli laboratuvar sonuçları ve somut göstergelere bakılarak karar verilir. Beyin ölümü tanısında bilincin tam kaybı, göz refleksinin ve yutkunmanın kaybedilmesi, solunum cihazı olmadan soluk alıp verme refleksinin gerçekleşmemesi gibi kriterler kullanılabilir. Bu gibi kriterlerin 12-24 saat aralığıyla takibi sonucu elde edilen veriler hekim kurulu tarafından değerlendirilerek beyin ölümü tanısı hasta yakınlarıyla paylaşılır. Söz konusu gözlemleme süresi ülkelere göre farklılık gösterir. Avrupa’da bu sürenin en uzun olduğu süre Türkiye, Almanya ve Avusturya’dır. Tıbbi destekle vücut fonksiyonları çalışan hastanın, yakınlarının kararıyla tıbbi destek kesilir. Klinik ölüm olarak da adlandırılan beyin ölümü tanısı; yaşam desteği bekleyen başka hastalar ve henüz fonksiyonlarını kaybetmemiş ve bir başka insana hayat verebilecek organların nakledilmesi için de son derece önemli ve değerlidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!