Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 41 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

1.1.2.1. Hipofiz Bezi

Hipotalamusun altında konumlanmıştır. Ön hipofiz ve arka hipofiz olmak üzere iki lobu bulunan endokrin bezdir. Ön hipofiz lobunun hormon salgılaması, hipotalamusun salgılatıcı ve engelleyici hormonları tarafından kontrol edilir. Ön hipofiz hormonları şunlardır: büyüme hormonu [Somatotropin hormon (GH)], tiroit uyarıcı hormon (TSH), adrenokortikotropik hormon (ACTH), folikül uyarıcı hormon (FSH), lüteinleştirici hormon (LH), prolaktin (PRL) veya diğer adıyla lüteotropik hormon (LTH), melanosit uyarıcı hormon (MSH).

Büyüme hormonu (somatotropin hormon), genellikle gelişme dönemlerinde dokuların özellikle uzun kemiklerin uzamasını sağlayan bölgeyi (epifiz plağı) uyararak vücudun büyümesini ve hücrede protein miktarının artmasını sağlar. İnsanlarda görülen bazı büyüme bozuklukları, büyüme hormonunun normal olmayan miktarda üretimine bağlıdır. Gelişme sırasında aşırı büyüme hormonu üretimi devleşmeye (gigantizm) neden olur. Ergin bireylerde bu hormonun aşırı üretimi el, ayak ve baştaki kemiklerde anormal büyümeye (akromegali) sebep olur. Çocukluk döneminde büyüme hormonunun yetersiz salgılanması cüceliğe (dwarfizm) neden olur. Çocuklarda cücelik tedavisi, erken yaşlarda dışarıdan büyüme hormonu verilerek gerçekleştirilebilir.

İnsanda görülen büyüme bozukluklarının tedavisinde, insan büyüme hormonu kullanılır. Eskiden büyüme hormonu sadece insan hipofiz bezinden elde edilebiliyordu. Bu yüzden hastaları tedavi edecek miktarda hormon elde etmek zordu. Ancak günümüzde bi- yoteknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde, rekombinant DNA teknolojisiyle insan büyüme hormonu, Escherichia coli (Eşerişya koli) bakterisi tarafından üretilmektedir. Bu teknolojiyle tedavi amaçlı yeterli miktarda hormon elde edilmektedir.

Araştıralım-Paylaşalım

Büyüme döneminde çocukların acıkma ve yorulma hissi azdır. Nedenini araştırarak sınıfta tartışınız.

  • Cevap:

Büyüme dönemi, insan yaşamındaki en hızlı büyüme dönemidir. Bu dönemde çocuklar, vücutlarının hızlı büyümesi için yeterli miktarda besin almalıdır. Ancak, büyüme hormonlarının salgılanması ve metabolizmanın hızlanması nedeniyle çocuklar büyüme döneminde acıkma hissi ve yorgunluk hissi yaşamazlar.

Büyüme hormonu, çocukların büyüme ve gelişimlerinde önemli bir rol oynar. Bu hormon, çocukların kemik, kas ve organlarını büyütür ve yeniler. Ayrıca, büyüme hormonu, vücudun yağ yakımını arttırır ve kas kütlesini arttırarak enerji seviyelerini arttırır. Bu nedenle, büyüme hormonunun salgılanması nedeniyle çocuklar daha az acıkma hissi ve yorgunluk hissi yaşarlar.

Ancak, bu durum çocukların yeterli besin almasını ve beslenme düzenine uygun olarak beslenmelerini engellemez. Çocukların yeterli miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeren besinleri almaları, sağlıklı büyüme ve gelişimleri için önemlidir. Bu nedenle, çocukların beslenmelerinde dengeli ve sağlıklı besinleri almaları gerekmektedir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!