Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 43 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43

hipofizden ADH salınır. ADH, böbreklerden suyun geri emilimini artırır ve su içme isteği oluşturur. Kanın ozmolaritesi düştüğünde hipotala- mus, ADH salgısını ve su içme isteğini azaltır. Böbrekte su emilimi de azalır. Böylece kanın madde yoğunluğu istenilen düzeye iner. Bu negatif geri bildirim sayesinde homeostazi sağlanmış olur. ADH eksikliğinde böbreklerde suyun geri emilimi sağlanamadığı için çok miktarda su kaybedilir. Bunun sonucunda kandaki su miktarı azalır ve çok miktarda seyreltik idrar oluşur. Sık idrara çıkma, çok su içme şeklindeki bu hastalığa Diabetes insipidus (şekersiz şeker hastalığı) denir. ADH aynı zamanda damarları daraltarak kan basıncını artırır.

Oksitosin, daha çok dişilerde salgılanan bir hormondur. Doğum sancısının oluşmasını ve devamında sütün süt kanallarına salınmasını uyarır. Bu nedenle bazen doğum sırasında doğum sancısı oluşturmak için enjekte edilir.

1.1.2.2 Tiroit Bezi

Tiroit bezi, soluk borusunun her iki yanında bulunan iki loplu bir bezdir. Tiroksin ve kalsitonin hormonlarını salgılar. Tiroit hormonlarının salgılanması hipotalamus ve ön hipofiz tarafından negatif geri bildirim sistemi ile kontrol edilir (Görsel 1.22). Tiroksin hormonunun negatif geri bildirim ile kontrol edilmesi şu şekilde sağlanır: Öncelikle hipotalamus, salgılatıcı hormon (RF) salgılayarak ön hipofizi TSH salgılaması için uyarır. Salgılanan TSH, tiroit bezini uyarır ve tiroit bezinden tiroksin salgılanır. Tiroksin hormonu belli bir değerin üzerine ulaşırsa hipotalamus ve hipofiz uyarılarak RF ve TSH salgılarının azaltılması sağlanır (Negatif geri bildirim). Böylece tiroksin üretimi de azalır.

Tiroksin hormonu, vücutta bazal metabolizma hızını, hücresel işlevlere enerji sağlamak amacıyla mitokondrilerin sayısını ve aktivitesi- ni arttırır. Böylece vücudun bütün hücreleri bu hormondan etkilenir. Hücrelerin ne kadar oksijen kullanacağını ve enerji üreteceğini belirler. Tiroksin salgısı artmış bir insanın kalp atış hızı, tansiyonu yüksektir. Vücut sıcaklığı normalden fazladır. Ayrıca protein sentezini ve zihinsel işlevleri kontrol eder.

Araştıralım-Paylaşalım

Diabetes insipidus hastalığının teşhisi ve tedavisi ile ilgili araştırma yapınız. Ardından dâhiliye veya beslenme uzmanıyla da görüşerek araştırma ve görüşme sonuçlarını slayt hâlinde sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Araştırma:

Diabetes insipidus, böbreklerin yeterli miktarda idrar üretememesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum, genellikle antidiüretik hormon (ADH) eksikliği veya ADH’nin böbrekler tarafından yeterince kullanılmaması nedeniyle meydana gelir. Bu hastalık, aşırı susama, sık idrara çıkma ve susuz kalmanın neden olduğu belirtilerle karakterizedir.

Teşhis:

Diabetes insipidus, bazı testler kullanılarak teşhis edilebilir. İlk olarak, kandaki ADH seviyesi ölçülür. ADH seviyesi düşükse, hastanın bu hastalığı olduğu düşünülebilir. Ayrıca, idrar testi de kullanılabilir. Hastaların idrarları genellikle çok seyreltilmiştir. Ayrıca, böbreklerin ultrason veya MRI taramaları da yapılarak, böbreklerin yapısında bir bozukluk olup olmadığı araştırılabilir.

Tedavi:

Diabetes insipidus hastalığının tedavisi, hastalığın nedenine bağlıdır. ADH eksikliği nedeniyle ortaya çıkan diabetes insipidus durumunda, sentetik bir ADH analogu olan desmopressin kullanılabilir. Bu ilaç, antidiüretik hormon gibi davranarak böbreklerin idrar üretimini azaltır. Ayrıca, hastalığın nedeni, tümör veya kafa yaralanması gibi bir sorundan kaynaklanıyorsa, bu sorunların tedavisi de diabetes insipidus’un tedavisinde önemlidir.

Görüşme:

Dahiliye veya beslenme uzmanıyla yapılan görüşmelerde, diabetes insipidus’un, yeterli miktarda su tüketimi sağlamak için günlük su alımının arttırılması gerektiği vurgulandı. Bunun yanı sıra, hastaların vücut sıvı dengesini korumak için düzenli olarak sıvı almaları, özellikle de sıcak havalarda veya egzersiz yaparken, önemlidir. Ayrıca, hastaların tuz alımını sınırlamaları da önerildi, çünkü tuz, vücutta su tutmaya neden olabilir.

Sınıf arkadaşlarımızla paylaşım:

Diabetes insipidus, böbreklerin yeterli miktarda idrar üretememesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

ADH eksikliği veya ADH’nin böbrekler tarafından yeterince kullanılmaması nedeniyle meydana gelir.

Teşhis için kan testleri, idrar testleri ve böbrek görüntüleme taramaları kullanılır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!